Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Roof2Road asfaltmengsel op de dijk tussen Tiel en Waardenburg
Het Roof2Road asfaltmengsel is toegepast over een lengte van 20 kilometer.

Roof2Road asfaltmengsel op de dijk tussen Tiel en Waardenburg

De dijk tussen Tiel en Waardenburg voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen en moet worden versterkt. Bouwcombinatie Mekante Diek (Ploegam, Dura Vermeer, Van Oord) voert in opdracht van Waterschap Rivierenland het project uit. Het streven is zoveel mogelijk materialen te herbruiken. Daarom is onder meer gekozen voor een circulair asfalt mengsel van Roof2Road.

Opdrachtgever Waterschap Rivierenland hanteert specifieke duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wordt er bij dit project sinds 2023 volop gewerkt met voornamelijk elektrisch materieel. Ook wordt zoveel mogelijk materieel over water aangevoerd, want dit scheelt transport over de weg. Daarnaast willen Waterschap Rivierenland en bouwcombinatie Mekante Diek zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Het toepassen van een circulair asfaltmengsel is hier een belangrijk onderdeel van, waaronder asfalt met Roof2Road. Gerben Bijker, directeur Roof2Road: “De naam verklapt het al een beetje, Roof2Road is bitumineuze dakbedekking dat wordt gerecycled en toegepast in het asfalt. Moderne dakbedekking is zeer rijk aan bitumen en dus hartstikke waardevol om her te gebruiken. Wij hebben bovendien de regie over het totale recyclingproces in eigen handen. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd van dakinspectie tot en met gereed product.” 

Mekante Diek R2R PaulPoels2
Op de dijk tussen Tiel en Waardenburg is een circulair asfaltmengsel toegepast, waaronder asfalt met Roof2Road.

Hele dijk van circulair asfalt

Tijdens de aanloop naar het project en de uitvoering ervan, heeft Mekante Diek verschillende gesprekken gevoerd voor de toepassing van het circulaire asfalt van Dura Vermeer. Bij de aanleg van het elektrisch laadplein (Watthub) voor zwaar materieel, is asfalt met Roof2Road gebruikt. Voor het laadplein zelf is Circular Pave van Dura Vermeer gebruikt dat zelfs 100% circulair is, daar worden dus geen nieuwe materialen aan toegevoegd. Dankzij de goede ervaringen op het laadplein maar ook op tal van andere projecten in Nederland, is ervoor gekozen om ook asfalt met Roof2Road toe te passen op de gehele dijk. Een lengte van zo’n 20 kilometer in totaal. 

Gecertificeerd

Duurzaam asfalt dat met bitumen van Roof2Road tot stand komt, is gecertificeerd volgens het CROW Asfaltkwaliteitsloket. Dankzij deze certificering kan elke gebruiker op een onderbouwde manier kiezen voor duurzaam asfalt met circulaire bitumen. Gerben: “Er kan gekozen worden voor bitumen die 50% circulair zijn of om zelfs alle toe te voegen bitumen duurzaam te vervangen. Dit mét behoud van dezelfde kwaliteiten. Grondstoffen zoals olie en energie zijn belangrijker dan ooit als strategische assets. Zeker omdat we zien dat deze steeds schaarser worden. Een extra reden om deze sleutelcomponenten circulair in te zetten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten