De dijkversterking van de stad Tiel brengt de nodige risico’s met zich. De vele gebouwen, waaronder diverse monumentale panden, vragen de nodige voorzorgsmaatregelen om schade te voorkomen. Quattro Expertise is ingeschakeld voor de monitoring hiervan. Hierbij heeft ze onder meer satellietdata ingezet, een relatief nieuwe monitoringsmethode om vooraf risico’s in kaart te brengen bij dijkversterkingen.
Er is de betrokken partijen alles aan gelegen om bij de dijkversterkingswerkzaamheden bij Tiel schadeloos te bouwen en de monumentale panden te beschermen. De gebouwen worden dan ook continu in de gaten gehouden en gemonitord. Quattro Expertise uit Oosterhout is aangehaakt omdat zij buiten de kaders durft te denken, kostenefficiënte oplossingen bedenkt én oog heeft voor een goede relatie met bewoners. “Dijkversterking Stad Tiel is één van de grotere dijkversterkingen waar we hebben laten zien dat er ook slim gemeten kan worden”, vertelt Johan Brouwers, teamleider onderzoek en advies. “Mooi voorbeeld hiervan is de inzet van INSAR-metingen vanuit satellieten. Een jaar voor aanvang van de werkzaamheden moest gestart worden met hoogtemetingen om inzicht te krijgen in de gemiddelde verzakkingssnelheid. Die tijd was echter niet haalbaar. Wij hebben toen de oplossing aangedragen om satellietdata in te zetten. Voordeel van satellietdata is dat je inzicht krijgt tot wel 7 jaar terug en je in korte tijd over veel meer data beschikt dan bij hoogtemetingen. Dankzij deze metingen hebben we een aantal panden met een verhoogd risico op verzakking kunnen detecteren, waaronder het bekende Grand Café Bellevue.”
De betreffende panden met verhoogd risico op verzakking zijn voorzien van tiltsensoren. Deze meten kleine veranderingen vanaf het horizontale niveau meten, zowel op de grond als in constructies. “Dit is een kostenefficiënte meetmethode omdat het onbemande metingen betreft. Er komen dus minder vaak landmeters bij de mensen thuis, wat prettig is voor de omwonenden omdat er vaak in achtertuinen gemeten moest worden. Alleen daar waar nodig zetten we mensen in. Op voorhand hebben we al goed contact opgebouwd met de bewoners. Ook hebben we tijdens de georganiseerde bewonersavonden tekst en uitleg gegeven. Dat vinden wij heel belangrijk, want met goede communicatie en uitleg wat je meet en hoe je dat doet, kun je heel veel mogelijke misverstanden gedurende het traject voorkomen.” Quattro heeft zelfs een speciale app ontwikkeld waarmee bewoners, bij uitzondering, zelf een eenvoudige bouwkundige opname kunnen doen. “Deze zetten we alleen in als thuisbezoek van onze landmeters niet mogelijk is. In corona-tijd hebben we deze app ontwikkeld omdat we toen beperkt waren in persoonlijke metingen bij mensen thuis.”
Een andere meetmethode die is ingezet, is de inclinometing, ook wel hellingshoekmeting genoemd. “Wij passen deze methode toe bij de plaatsing van de combiwandconstructie ter hoogte van Grand Café Bellevue. We moeten te allen tijde weten hoe de grond zich gedraagt op het moment van de grondwerkzaamheden. Met een bemande digitale inclinometer kunnen we heel nauwkeurig tot een diepte van 20 meter verplaatsingen meten.”
Alle metingen vinden realtime of bemand plaats. Hoofdaannemer FPH Ploegmakers ontvangt dagelijks inzicht in de resultaten. “De samenwerking gaat goed. Wekelijks is onze projectleider op locatie om mee te kijken en wanneer nodig tijdig bij te kunnen sturen. Dankzij alle maatregelen en metingen vóór en tijdens de werkzaamheden, hebben we tot nu toe geen bijzonderheden gehad
in verzakkingen.”