Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ook zonder diesel blijft bouwtransport draaien

Ook zonder diesel blijft bouwtransport draaien

Vroeg inspelen op emissieloze zones in (middel)grote steden

MAN Truck & Bus timmert flink aan de weg als het gaat om emissieloos bouwtransport. Niet alleen begint de Duitse fabrikant komend jaar met de serieproductie van zijn elektrische vrachtwagen, ook de bestelbus in pick-up of kipperuitvoering speelt in op de groeiende vraag naar schone transportmiddelen. Zeker met de komst van zero-emissie zones in veel steden is dat goed nieuws. 

MAN Production Munich 02
De fabriek in München is klaar voor serieproductie van e-trucks.

Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissie zones invoeren. In deze gebieden mogen alleen nog bestelbussen en vrachtwagens komen die rijden zonder diesel of benzine. Vanaf 1 januari 2025 mogen bestelauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5 de zero-emissie zones niet meer binnen. Voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028. Voor sommige voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Nederland heeft op dit moment al vijftien milieuzones, die vooral in binnensteden liggen.

MAN Truck & Bus loopt voorop in de ontwikkeling van elektrisch aangedreven bouwtransport. MAN heeft in 2021 zijn eerste elektrische vrachtwagens op de markt gebracht, ook wel bekend als e-trucks. De eerste jaren is er vooral veel getest. De eTGM heeft een actieradius van maximaal 200 kilometer en een laadvermogen van maximaal 26 ton.

P TGE EST IAA22 3 180 04
Ook een dubbele cabine behoort tot de mogelijkheden.

De eTGM is speciaal ontworpen voor stedelijke distributie en kan zonder schadelijke uitstoot en nagenoeg geluidloos rijden. Dit maakt de eTGM ideaal voor gebruik in steden, waar luchtvervuiling en geluidsoverlast een groot probleem zijn. De MAN eTGM is uitgerust met een elektromotor die 264 pk levert. Hierdoor kan de truck bijna net zo snel rijden als de dieselvarianten van MAN. De maximale snelheid van de eTGM is 90 km/u, wat voldoende is voor het hedendaagse stadsverkeer. De truck biedt tot 640 kWh aan batterijcapaciteit, wat zorgt voor een flinke actieradius.

MAN Production Munich 43
Gebroederlijk naast de conventionele vrachtwagens.

De MAN eTGM maakt deel uit van het MAN eMobility-concept, dat zorgeloos rijden mogelijk maakt door standaard 5 jaar volledige garantie te bieden op de MAN eTGM en 8 jaar garantie op de accu. Chauffeurs krijgen een uitgebreide training zodat ze het beste uit hun vrachtwagen kunnen halen.

Serieproductie

MAN Truck & Bus start volgend jaar in de fabriek in München met de serieproductie van een nieuwe elektrische vrachtwagen. De eerste in serie geproduceerde elektrische vrachtwagens worden naar verwachting in de eerste helft van 2024 aan klanten geleverd. Vier maanden voor de officiële verkoop zijn er in Europa al meer dan 500 bestelaanvragen geplaatst voor de duurzame vrachtwagen voor langeafstandsvervoer.

Het is nog maar twee jaar geleden dat MAN met het eMobility Center de fundering legde voor het grootschalig produceren van e-trucks en de bijbehorende, gemengde productie van elektrische en conventionele vrachtwagens op één lopende band.

Scandinavië loopt voorop

Overheden in Scandinavië hebben al vroeg het potentieel onderkend van de omschakeling in aandrijftechnologieën: weg van de verbranding van fossiele brandstoffen en naar het gebruik van elektriciteit als energiebron in voertuigen. Tegenwoordig wordt daar al meer dan 60% van de nieuwe inschrijvingen van personenauto’s aangedreven door emissievrije aandrijfsystemen. Het verwachte marktaandeel voor batterij-elektrische bedrijfsvoertuigen ligt voor 2025 al rond de 20%.

Deze doelstellingen worden mede bereikt dankzij forse politieke sturing. Denemarken bijvoorbeeld voert vanaf 1 januari 2025 een tolheffing in voor vrachtwagens, waarbij de heffingen worden gespreid op basis van de CO2-uitstoot. In Noorwegen en Zweden hebben de regeringen een verbod ingesteld op de verkoop van dieseltrucks vanaf 2030. Grote bedrijven en winkelketens uit de Scandinavische regio zijn daardoor al vroeg begonnen met het ombouwen van hun bestelwagens naar batterij-elektrische aandrijfvormen. 

MKB-aannemers

Toch zijn in het stadsverkeer niet de allergrootste vrachtwagens het probleem de komende jaren. Vooral kleinere aannemers, afbouw- en klusbedrijven zullen geconfronteerd worden met de strenge milieumaatregelen. Ook voor die doelgroep heeft MAN een oplossing: de eTGE-serie bestelbussen, verkrijgbaar in verschillende varianten die uitermate geschikt zijn voor de bouw. 

De MAN eTGE is een volledig elektrische bestelbus die sinds 2018 op de markt is. De bus heeft een actieradius van maximaal 173 kilometer en een laadvermogen van maximaal 950 kg. De MAN eTGE is uitgerust met een elektromotor die 136 pk levert.. De bus biedt tot 10,7 m³ ruimte voor kisten, planken, apparaten en nog veel meer. De MAN eTGE is echter ook verkrijgbaar als een paneelwagen, combi, platformwagen, kipper of met een gesloten laadbak. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten