Met een volle accu draaien de minigravers van JCB 5,5 uur. Maar omdat stationair draaien amper energie kost, maak je er gemakkelijk een 8-urige werkdag mee vol, stelt productspecialist Gregor Grootjans van het Britse merk. “Bovendien is de huidige generatie elektrische machines krachtiger dan de dieselvariant.”
JCB investeert fors in het emissieloos maken van het volledige productgamma. Tenminste, de machines tot 5 ton eigen gewicht. Voor het zwaarste materieel ontwikkelen de Engelsen momenteel een eigen waterstofmotor. “Heel af en toe wordt er wel eens een elektrische graafmachine verkocht, want Nederland loopt nu eenmaal graag voorop, maar dat is nog niet ideaal”, zegt Grootjans. “Na 4,5 tot 5,5 uur moet zo’n machine aan de lader. En op de meeste plekken waar zulke machines draaien is geen stroom voorhanden. Dan moet je dus een zwaar batterijpakket naar zo’n locatie brengen. Je kunt je afvragen hoe duurzaam dat nog is. Daarbij speelt ook de prijs voor elektrificering van zo’n machine een grote rol.”
Voor de kleinere machines en verreikers van JCB groeit de elektrische markt hard, zo constateert Grootjans. “Zeker in de Randstad wordt steeds vaker emissievrij werken voorgeschreven. Ook in bijvoorbeeld maneges stapt men momenteel over naar elektrisch werken. Op die plekken kan dat ook makkelijk, aangezien die kleinere machines minder lang hoeven te draaien op een dag.” Dan blijkt de 5,5 uur waarmee met een volle accu kan worden gewerkt in de meeste gevallen ruim voldoende, zo kan JCB met het eigen telematicasysteem (JCB LiveLink) zien. Grootjans: “De meeste minigravers draaien 35 tot 40 procent van de tijd stationair. Een dieselmotor verbruikt dan nog steeds brandstof, maar een elektrisch aangedreven machine niet. Aan het einde van de werkdag aan de lader volstaat dan prima. Of tijdens de middagpauze even in het stopcontact.”
Ondanks de opmars van emissieloos werken, verwacht Grootjans niet dat alle bouwmachines in de toekomst elektrisch zullen zijn. “Dat kan het stroomnet ook niet aan. Om die reden steekt JCB veel tijd en geld in de ontwikkeling van een eigen waterstofmotor. Die technologie is veel minder ingewikkeld dan de brandstofceltechnologie. Bovendien hoeven de machines er niet op te worden aangepast. We vervangen straks gewoon de dieselmotor voor een waterstofversie.”