Door een fusie in 2013 werkte Waterschap Vallei & Veluwe al jaren met twee SCADA-systemen. Of liever gezegd: met zestien verschillende configuraties bij zestien waterzuiveringen en bijna honderd rioolgemalen. De wens was om die separate omgevingen te vervangen door één nieuwe applicatie die qua look & feel meer weg zou hebben van een overzichtelijk multi disciplinair dashboard dan van een ingewikkeld missie-kritisch operationeel systeem. ICT Group ging de uitdaging aan.
Henri van de Kolk, projectmanager bij Waterschap Vallei & Veluwe, herinnert zich de marktconsultatie in 2019 nog goed. In een video werd getoond hoe het toekomstige SCADA-systeem eruit zou kunnen zien. Het doel van de nieuwe applicatie: informatie op maat leveren aan gebruikers, op ieder gewenst device. De aanwezige integrators stonden versteld van de mogelijkheden, maar plaatsten ook kritische kanttekeningen. Want in een kleine demo is technisch vaak van alles mogelijk, maar de praktijk is in de regel een stuk weerbarstiger. “We vonden de aanbesteding best spannend. Wat we vroegen was nog nooit eerder gedaan en dat kan inschrijvers afschrikken, met als resultaat een mislukte aanbesteding”, zegt Van de Kolk.
Wat het waterschap vroeg was dat de Operations Management Interface (OMI) de gebruiker centraal zou stellen. Afhankelijk van zijn rol en locatie zou de applicatie de juiste gegevens uit verschillende onderliggende databronnen moeten halen en tonen op een manier dat de gebruiker direct de informatie ziet die hij nodig heeft.
Gebruikers zijn beheerders, monteurs en medewerkers van de centrale regie. “Die hebben allemaal een andere informatiebehoefte”, zegt Van de Kolk. “Monteurs hebben informatie nodig van de pompen en kleppen waar ze aan (gaan) werken, terwijl medewerkers met een regiefunctie (afwijkende) informatie willen zien van metingen van zuiveringsprocessen. Per gebruikersgroep moet je een design maken voor een user interface (UX-design) die aansluit bij hun wensen en behoeften. De OMI moet dan ook nog eens met ieder device benaderbaar zijn. Op een mobiele device moet je dezelfde informatie zien als op het scherm van een laptop of desktop.”
De technische uitdaging was groot. ICT Group schreef op de aanbesteding in en won deze. “ICT Group maakte indruk met hun plan en bij de interviews”, zegt Van de Kolk. “Wij waren heel erg enthousiast over hun aanpak van het ontwerpen en realiseren van de OMI, in combinatie met de user experience en flexibiliteit tijdens de realisatie. Bovendien gaven zij ons het hele voortraject het gevoel dat we goed met hen zouden kunnen samenwerken. En uiteindelijk is dat misschien nog wel belangrijker dan de techniek. Zeker in zo’n groot en complex project als dit.”
ICT Group begon het project met een nulmeting van de huidige systemen op de zestien locaties en met interviews met de gebruikers. “Er waren veel verbetermogelijkheden, maar tegelijkertijd waren mensen er zo aan gewend, dat ze ook niet nadachten over wat er beter kon”, zegt Michèl Manders, Operations Manager bij ICT Group.
Toen de uitgangssituatie in kaart was gebracht, werden er twee teams geformeerd: het ene team hield zich bezig met de puur technische kant: netwerken, hardware en alle softwarematige zaken die met de techniek samenhangen. Het andere team richtte zich op de gebruikersinterface (OMI).
Van de Kolk is achteraf blij dat hij heeft gekozen voor best value als projectaanpak. “Wij hebben echt gezegd: ICT Group, jullie zijn de expert, wij laten ons door jullie advies leiden.” Wat overigens niet betekende dat ieder advies klakkeloos werd overgenomen. “We hebben wel altijd gekeken: past dit advies ook bij ons als organisatie? Passen bijvoorbeeld bepaalde technische keuzes ook bij onze mensen en bij onze processen? Want die drie assen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar komt natuurlijk bij dat er een evenwicht moet zijn tussen prijs en kwaliteit. De technisch beste oplossing is vaak ook de duurste oplossing. Soms moet je nu eenmaal concessies doen.” Al deze thema’s leidden regelmatig tot discussies op het scherpst van de snede. Toch bleef de relatie steeds goed. “Ik geef ICT Group op het gebied van samenwerken echt een dikke tien. Ze hebben altijd de blik op de lange termijn gericht. Ze zijn er niet uit om hun gelijk te halen, ook al hadden ze soms achteraf gezien wel gelijk. Ze willen gewoon, rekening houdend met alle lastige omstandigheden, de best mogelijke oplossing realiseren. Daar vonden we elkaar altijd. We hebben onder uitdagende omstandigheden echt iets innovatiefs neergezet waar we heel trots op kunnen zijn.”