Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Laat verkeersmaatregelen over aan professionals om verzekeringskwesties te voorkomen
Het verkeer wordt in goede banen geleid.

Laat verkeersmaatregelen over aan professionals om verzekeringskwesties te voorkomen

Verkeersplannen, verkeersregelaars, wegafzettingen, daar moet je goed over nadenken. Een veilige situatie voor zowel medewerkers als verkeersdeelnemers is essentieel. Ruud Jong, directeur van Verkeer Centrale Nederland ziet dat hier nog wel eens wat nonchalant mee omgegaan wordt. “Zorg ervoor dat je bij een calamiteit kunt aantonen dat je de regels hebt nageleefd.”

Als projectleider of uitvoerder krijg je te maken met wegafzettingen. In sommige gevallen zijn er ook gecertificeerde verkeersregelaars nodig. Hoeveel en welke bebordingen en afzettingen je nodig hebt, leggen professionele bedrijven zoals Verkeer Centrale Nederland vast in een verkeersplan. Hiervoor heeft het bedrijf verkeersspecialisten en een tekenaar verkeersplannen in huis. Want het verkeer in goede en veilige banen leiden gedurende werkzaamheden, is een vak. 

Verkeer Centrale Nederland levert ook de materialen
Verkeer Centrale Nederland levert ook de materialen.

Handboek 96a en 96b

“Wij bieden advies, verkeersplannen en leveren ook materialen in de vorm van bebording en wegafzetting”, zegt Ruud. “Onze opdrachtgevers moeten bij wegwerkzaamheden voldoen aan de eisen en voorwaarden van de wegbeheerder. In ons werk hanteren wij de standaarden en richtlijnen van het CROW als uitgangspunt. Dit doen overheden en wegbeheerders doorgaans ook. Onze verkeersplannen, tekeningen en adviezen worden getoetst aan de richtlijnen van het CROW.”

Kennisplatform CROW heeft voor allerlei deelgebieden kennisnetwerken, cursussen en kennisproducten. Specifiek voor maatregelen op autosnelwegen ontwikkelde het CROW Handboek 96A en voor het werken op niet-autosnelwegen is er Handboek 96B. In de handboeken vindt de gebruiker keuzebomen die leiden naar figuren voor standaardmaatregelen. “Daar kun je maar beter gebruik van maken”, waarschuwt Ruud.

Voorkomen is beter…

Want zijn ervaring is dat de volgende situatie geen uitzondering is; de begroting is afgerond, aanvullend zijn er nog verkeersmaatregelen nodig. Maar het is mogelijk om wat kosten te besparen op het project. Dus wordt slechts het verkeersplan uitbesteed en plaatsing van de bebording zelf uitgevoerd. “De gevolgen van deze aanpak zijn groot, als het fout gaat”, weet Ruud. “Wanneer er een ongeval plaatsvindt, waarbij je moet hopen dat er alleen materiële schade is, controleert de verzekering of de verkeersmaatregelen zijn geplaatst volgens de richtlijnen van het CROW. Als wordt geconstateerd dat er geen maatregelen zijn getroffen of de maatregelen voldoen niet aan de richtlijnen, dan ontstaat er een verzekeringskwestie. Met mogelijk het gevolg dat de verzekering niet of beperkt uitkeert.”

Men denkt dat het risico minimaal is, maar er zijn talloze voorbeelden die het tegendeel bewijzen, waarschuwt Ruud. “Naast de verzekeringskwestie gaat het natuurlijk ook om de veiligheid van zowel de wegwerkers als de verkeersdeelnemers. Het komt regelmatig voor dat een voertuig per ongeluk een werkvak inrijdt. Daarom benadrukken wij het belang van een goede voorbereiding: zorg dat alles aan de voorkant goed geregeld is. Laat je ontzorgen en probeer dit niet zelf op te lossen.”

Verkeer Centrale Nederland is ISO9001, BRL9101 en VCA* gecertificeerd.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten