Lommers Welding Services is een bekende naam in de GWW. Menig infra-aannemer doet een beroep op de expertise van het familiebedrijf dat vaak al in het voortraject wordt betrokken voor het toetsen en controleren van de maakbaarheid in samenwerking met diens partner Kok en van den Heuvel. “Op basis van het ontwerp maken wij het lasplan en verzorgen de lasmethodebeschrijvingen”, zegt directeur Gerda Lommers. “Indien geëist, lassen we onder bijvoorbeeld de hoogste executieklasse 3 en 4 en de ROK.” En bij voorkeur gebeurt dat op een zo duurzaam mogelijke manier, want ook daar heeft Lommers Welding Services sinds kort een oplossing voor.
De bouw- en infrasector heeft best een uitdaging om de uitstoot te reduceren en uiteindelijk zero-emissie te gaan werken, stelt Gerda terecht. “Dat geldt ook voor onze activiteiten. Een lasapparaat trekt immers behoorlijk wat stroom. Toch zijn we voortdurend bezig om onze CO2-voetafdruk te verkleinen. Zo rijden we gedeeltelijk elektrisch en hebben sinds kort ook een oplossing om op locatie onze apparatuur van groene stroom te voorzien. Daarvoor hebben we de samenwerking opgezocht met EcarPower, fabrikant van schone energieoplossingen op basis van second life autobatterijen.”
EcarPower neemt batterijen in die niet meer geschikt zijn voor de automotive en bouwt daarmee energieopslagsystemen in verschillende gradaties. Het concept waar Lommers Welding Services dankbaar gebruik van maakt, is de mobiele trailer met een batterij van 45 kVA en 50 kWh. “Het vermogen is relatief beperkt in vergelijking met wat er gemiddeld op een bouwterrein wordt afgenomen, maar het biedt genoeg power om bijvoorbeeld een lasapparaat een dag te voeden of om pieken af te vlakken”, legt Nick Lommers van EcarPower uit. Gerda vertelt dat de mobiele energieopslag hen op kleinere klussen volledig zelfvoorzienend en uitermate duurzaam maakt. “Want met een elektrische auto kunnen we ook in elke binnenstad/parkeergarages uit de voeten.”
Op locaties in steden maakt Lommers steeds meer gebruik van lascontainers. “Deze kant-en-klare units maken ons volledig zelfvoorzienend. Zodoende hebben we geen zware werkbus meer nodig voor werkzaamheden in zero-emissie zones, en kunnen we met elektrische voertuigen op en neer rijden. Zowel de auto’s als de batterij worden opgeladen met groene stroom.” Op het gebied van een duurzame inzet loopt Lommers Welding Services dus voorop, maar ook als het gaat om certificering en lasmethodekwalificaties. “Door continu bezig te zijn met alle kwaliteitseisen van de NEN-EN 1090, zowel in de werkplaats als op montage, leveren we een aantoonbare kwaliteit. Voor hogere executieklasses is er bovendien altijd een gecertificeerd lascoördinator level C (IWE) beschikbaar.” Zo is geen uitdaging te groot voor het lasbedrijf.
In de meest recente versies van zowel de NEN-EN 1090 als de ROK (Richtlijn Ontwerp Kunstwerken) worden er eisen gesteld aan de kwaliteit van alle lasverbindingen waaronder nu ook wapeningsstaal evenals gewoon constructiestaal. Hiervoor heeft Lommers lasmethodekwalificaties behaald voor de meest voorkomende diameters en lasverbindingen. “Ook zijn er een aantal lassers specifiek opgeleid voor het lassen aan wapeningsstaal, waardoor we de certificering van de ISO 17660-1 hebben behaald”, legt Gerda uit. “Om dat te behalen moet je voldoen aan strenge audits. Het is dus een heus kwaliteitskeurmerk voor het lassen aan betonstaal.”