Heel lang waren we blij met een infrastructuur die gewoon deed wat-ie moest doen en ervoor zorgde dat we ons op een efficiënte manier van A naar B konden verplaatsen. De laatste jaren heeft de infrastructuur een heel ander karakter gekregen. Het gaat over duurzame mobiliteit, over een bijdrage leveren aan biodiversiteit en klimaatadaptiviteit, over multifunctioneel ruimtegebruik, en over nog zo veel meer. Een rol die Joosten Groep graag op zich neemt.
Waar Joosten van oudsher overwegend reactief in de markt stond en reageerde op klantvragen, hebben we nu een heel andere rol aangenomen als het gaat over de inrichting van de buitenruimte, zegt Youri Dirne, directeur Innovatie, Duurzaamheid & Advies bij Joosten Groep. “We bekijken een project niet meer per onderdeel, maar integraal als geheel. We zijn de spin in het web tussen producenten die op hun manier bezig zijn met duurzaamheid, materiaalgebruik en circulariteit, en onze opdrachtgevers. En dat doen we vanuit een actieve marktbenadering, waarbij we onze verantwoordelijkheid willen nemen. Projecten houden voor ons niet op als ze klaar zijn, maar pas als hun hele levenscyclus erop zit.”
Joosten Groep wordt steeds vaker al aan de voorkant bij een project betrokken. “We assisteren bij het ontwerp en komen niet zelden tot optimalisaties”, weet Youri. “Zo hebben we bijvoorbeeld ook sterke ideeën over klimaatadaptieve maatregelen zoals waterberging of groen in de wijk, en leveren die producten ook. Aangezien het voor uitvoerende partijen vaak om afwijkende werkmethoden of nieuwe producten gaat die ze voor het eerst in handen krijgen, zorgen we ook voor een goede kick-off op de werkvloer. Daarnaast doen we aan sensormetingen en data-opbouw zodat we bijna wetenschappelijk kunnen aantonen dat de innovatieve oplossingen ook werken en een positieve bijdrage leveren aan de klimaatadaptieve doelstellingen. Ook dat is Joosten Groep.”
Joosten Groep is van een handelspartij uitgegroeid tot een alleskunner in de GWW. “Waarbij we een veel stevigere en verbindende rol vervullen tussen alle marktpartijen en de vertaalslag maken naar projectspecifieke oplossingen en daarmee de aannemerij ontzorgen”, zegt Vince Snoeren, directeur Business Intelligence & Inkoop bij Joosten Groep. “We omringen ons met specialisten. En als er nieuwe specialismen nodig zijn, dan zorgen we dat we die in de groep halen. We zijn nog steeds het allerbeste handelshuis van Nederland, maar complementair daaraan hebben we mensen in huis die een uitvraag naar een hoger niveau kunnen tillen met de nadruk op multifunctioneel ruimtegebruik in de infrastructuur. Daar geloven we heel sterk in, en zijn we ook op voorbereid. Waar infrastructuur vaak als vijand van duurzaamheid werd gezien, bewijzen wij dat het perfect hand in hand kan gaan.”
Het niveau van wonen, werken en recreëren in Nederland is ontzettend hoog, stelt Youri terecht. “Dat moeten we omarmen en die kennis en kunde benutten om het juiste voorbeeld te geven, wereldwijd. Dat doen we al eeuwen, en daar mogen we trots op zijn. Juist door breed de samenwerking aan te gaan, maken we als Joosten Groep ook in de toekomst het verschil met innovatieve en duurzame totaaloplossingen voor uitdagingen op het gebied van infrastructuur, watermanagement en groen in de stad.”