De Oosterweelverbinding is het project om de Antwerpse Ring (R1) langs de noordkant te sluiten. In het huidige plan (BAM-tracé) van de Vlaamse regering wordt de Expresweg (E34) ter hoogte van de Blokkersdijk op de Linkeroever via een tunnel (de Oosterweeltunnel) onder de Schelde geleid en via bijkomende tunnels onder het Albertkanaal verbonden met de R1 ter hoogte van Merksem en Deurne. Initieel stelde studiebureau BAM voor dit laatste deel een dubbeldeksbrug (de Lange Wapperbrug) voor, maar deze werd in de recentere plannen vervangen door een tunnel.
Ruimtegebrek is een uitdaging bij de aanleg van nieuwe op- en afritten voor de bestaande wegen. Taluds die hun natuurlijke helling behouden nemen te veel plaats in. Naast de nieuwe constructie ligt immers een andere weg, een fietspad, een waterloop of staat bebouwing. Taluds moeten dan ook zo steil mogelijk gebouwd worden. Hiervoor biedt het principe van gewapende aarde een oplossing. In de aanvulgrond worden lagen kunststof of een stalen vlechtwerk met grote sterkte en kleine vervorming aangebracht. Dankzij hun wrijving met de lagen aanvulgrond is het talud stabiel.
Als de ontwerper de helling een mooi en milieuvriendelijk aspect wil geven, moet het mogelijk zijn om op de vaak steile helling vegetatie te laten groeien. Een stalen vlechtwerk: sterk en toch doorlaatbaar.
De meest duurzame en tegelijkertijd meest milieuvriendelijke oplossing is in dit geval de stabiliteit van de helling te verzekeren door het inbouwen van een stalen vlechtwerk. Zo’n net wapent de grond niet alleen, het stelt u ook in staat om een mooie, groene dagzijde met vegetatie te creëren of u kunt uiteraard ook opteren voor een afwerking met breukstenen.
Geokunststoffen, waaronder geogrids, zijn zeer geschikt voor de realisatie van steile taluds met gewapende aarde. De berekeningmethodes om sterkte in functie van de langeduurbelasting te berekenen zijn vergelijkbaar voor de meeste producten. Meestal gebruikt men de methode Bishop met glijcirkels en schuifspanningen. Terramesh is een totaalsysteem dat de grond niet alleen horizontaal wapent, maar ook uitvoering zonder bekisting mogelijk maakt.
“De aannemer kan uitsluitend vanaf de kant van de aanvulling werken. Gezien de helling van de taluds (70° en meer) en de hoogte tot 17 meter, is dit een belangrijk voordeel”, legt Steven De Maesschalck van Texion uit. “De Terramesh-elementen worden als units geleverd, inclusief wapening, dagzijde, erosiewerend geotextiel en beugels die de 70°-hoek met de horizontaal vastzetten.”
Dit totaalsysteem resulteert in een grote efficiëntie bij het plaatsen. Met Terramesh kan je grillige geometrische vormen realiseren, wat nodig was in de buurt van de kunstwerken en voor de bruggenhoofden. Op de Oosterweelverbinding is zowel Green Terramesh (GTM) toegepast, aangevuld met grond, als Mineral Terramesh (MTM) en Terramesh System (TMS), aangevuld met stenen. Terramesh beschikt over het BBA-certificaat (British Board of Agrément), waardoor het een gegarandeerde levensduur van meer dan 120 jaar biedt.
Neem dan rechtstreeks contact op met Texion Geokunststoffen nv.