Bouwconsortium VeenIX verbreedt, in opdracht van Rijkswaterstaat, de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Met een vestiging pal aan de A9 kan bouwconsortium VeenIX eigenlijk niet om Van Werven Infra heen. En dat gebeurt dan ook niet. De veelzijdig dienstverlener in de infra en recycling levert een wezenlijke bijdrage aan het project, heeft inmiddels in eigen beheer al enkele pompputten ontgraven en levert verder vooral (veel) materieel aan de verschillende onderaannemers van het bouwconsortium.
Helemaal in de voorbereiding, in de tenderfase, zijn we door één van de andere aanbieders gevraagd om een prijs te maken voor het grote grondwerk, begint Daan Kea, projectleider bij Van Werven Infra. “Wij hebben destijds een prijs gemaakt voor de tweede inschrijver van het project, maar dat maakte wel dat wij behoorlijk wat kennis hebben vergaard van het project. Bovendien ligt het ook nog eens bij ons om de hoek. Genoeg redenen dus voor het bouwconsortium en de vele onderaannemers om een beroep te doen op onze variëteit aan diensten.”
Tot op heden heeft Van Werven Infra in eigen beheer twee pompputten ontgraven op het project. “Het gaat om twee forse putten voor regenwateropvang”, zegt Kea. “Deze hebben we in den natte ontgraven tot een diepte van zo’n 8 meter en voorzien van een betonvloer onderwater. Een uitdaging hierbij was om al het fijne slib uit de putten te onttrekken. Door gebruik te maken van polymeren is ook die klus geklaard.” Nu is Van Werven Infra bezig met het realiseren van de basculekelders aan weerzijden van de Schipholbrug. “Het ontgraven gebeurt gedeeltelijk in den droge en deels in den natte”, legt Kea uit. “Het resulteert in een bouwput van ongeveer 20 bij 20 meter en 6 meter diep, die we vervolgens vlak maken en profileren om de betonnen werkvloer te kunnen maken. Daarnaast verhuren we veel materieel aan zowel VeenIX als aan de vele onderaannemers. Als je over de huidige A9 rijdt, zie je volop materieel in de kleuren van Van Werven Infra. Een mooi gezicht.”
Van Werven Infra ziet elektrificatie van materieel als dé oplossing voor de huidige problematiek rond stikstof, CO2-reductie, enz. “Daarin proberen we als familiebedrijf ook voorop te lopen”, benadrukt Kea. “Zo hebben we al heel vroeg geïnvesteerd in het ombouwen van een diesel-aangedreven shovel naar een elektrische variant. Twee jaar geleden hebben we de Ahlmann Zwenklader AZ 95 in gebruik genomen en daarna ook doorgepakt. Inmiddels beschikken we over twee elektrisch aangedreven mobiele kranen, een Mecalac 11 die we ook in samenwerking met Ahlmann hebben omgebouwd en nog een serie elektrische minigravers. Daarnaast zit er nog een elektrische rupskraan in de pijplijn. We zitten dus niet stil, maar realiseren ons ook dat opladen op de bouwplaats nog te vaak een probleem is. Dat ondervangen we (gedeeltelijk) met onze accuboxen.”
Het volledig elektrisch ontgraven van een bouwkuip is volgens Kea vooralsnog een brug te ver. “We kijken er wel naar, maar de praktijk blijkt toch weerbarstig. Je hebt grote vermogens nodig om bijvoorbeeld een DOP-pomp elektrisch aan te drijven en ook om die grote volumes water te verpompen. Bij ‘natte bouwkuipen’ zijn dergelijke aansluitingen vaak nog niet voorzien. We zoeken daarin wel naar passende oplossingen, zodanig dat we pompen bijvoorbeeld efficiënter kunnen inzetten, rekening houdend met de beschikbare voeding. We merken wel dat de vraag naar elektrisch materieel stijgt. Opdrachtgevers stellen het als eis. Voor aannemers is dat niet altijd een vanzelfsprekendheid om daar invulling aan te geven, zeker gezien het beperkte aanbod van elektrisch materieel. Daar spelen wij als onderaannemer en machineverhuurder op in, zodat een hoofdaannemer niet alleen hoeft te investeren in elektrisch materieel. We treden bovendien op als vraagbaak voor aannemers ten aanzien van de uitvoering van emissieloze projecten. Bij ons zijn ze aan het goede adres, zowel voor advies als voor elektrisch materieel.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Ahlmann Nederland bv.