Circa twaalf modulaire bruggen van Retro Bridge hebben de afgelopen jaren hun dienst bewezen op en rond de A16 Rotterdam. Het merendeel daarvan is tussen medio vorig jaar en begin dit jaar gedemonteerd. Een aantal elementen is echter onlangs weer ingezet om het sluitstuk van de operatie mogelijk te maken, de vervanging van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg (KW58). Voor Retro Bridge een waar spektakelstuk, want de tijdelijke brug (TK58) is qua oppervlakte exceptioneel groot en moet de doorstroming op één van de drukste verkeersknooppunten van ons land garanderen.
Via een eerdere overeenkomst met bouwcombinatie De Groene Boog heeft Retro Bridge de nodige hulpbruggen geleverd om onder meer de Rottemerentunnel en het aansluitende wegtracé te maken. “Het betrof een grote variatie aan hulpbruggen voor een mix aan functies. Zo hebben we bruggen geleverd die alleen door (zwaar) bouwverkeer werden gebruikt, maar ook bruggen voor het doorgaande gemotoriseerde verkeer en fiets- en voetgangersbruggen”, zegt Han Kastermans van Retro Bridge. “Op één voetgangersbrug na, zijn al die tijdelijke bruggen tussen de zomervakantie van 2023 en januari 2024 gedemonteerd. Buiten dit contract om heeft De Groene Boog ons een jaar geleden benaderd om de tijdelijke brugconstructie TK58 te verzorgen voor het vervangen van KW58. Met daarbij het verzoek om dat te realiseren met de vrijkomende Retro Heavy Bridge-elementen die al in het project aanwezig waren.”
Kunstwerk KW58 is enkele jaren geleden aangemerkt als risicovol viaduct. Het kunstwerk is uit voorzorg voorzien van een ondersteuningsconstructie, zodat het veilig zijn functie kon blijven vervullen. Inmiddels is gestart met de omvangrijke vervangingsoperatie. Om dat mogelijk te maken, wordt het verkeer in beide richtingen omgeleid over een tijdelijke brugconstructie. Het verkeer van noord naar zuid wordt sinds 29 april jongstleden omgeleid over de TK58 van Retro Bridge. “Onze hulpbrug ligt in de A16 ter hoogte van afrit Prins Alexander”, verduidelijkt Han. “Het dek is in totaal 102 meter lang en 25 meter breed, en dat is exceptioneel voor Nederlandse begrippen. Dat komt omdat de vier rijstroken in een boogstraal op het dek zijn geprojecteerd.”
TK58 van Retro Bridge is opgebouwd uit 120 elementen en goed voor een totaalgewicht van 1.500 ton. “De brug bestaat uit drie deeloverspanningen van twee keer 40,5 meter en één keer 21 meter allemaal uit onze Retro Heavy Bridge-range”, legt Han uit. “Er is tot in detail aan gerekend en de elementen zijn zorgvuldig geselecteerd. In de rijstroken bevinden zich de meest recente elementen, terwijl de wat ‘oudere’ delen zijn opgenomen in de strengen waar de vangrail en barriers bovenop staan. Logistiek gezien was het dus best wel een puzzel om de juiste elementen te selecteren uit alle vrijkomende elementen in het project. Uiteindelijk zijn de elementen midden januari naar de voorbouwlocatie gebracht – aan de andere kant van de snelweg – en hebben we hier de drie delen geassembleerd.”
TK58 rust op demonteerbare steunpunten die De Groene Boog zelf heeft aangebracht. “Begin maart hebben we de eerste deeloverspanning van 40,5 meter bij 25 meter gemonteerd. Daartoe is het dek met uitschuivers in positie gebracht en met grote kranen op de steunpunten gelegd”, zo schetst Han de gang van zaken tijdens de montage. “Enkele weken later konden we de twee andere delen op dezelfde wijze monteren, zodat De Groene Boog keurig voor de deadline op 29 april het tijdelijke kunstwerk (TK58) in gebruik kon nemen”, zegt Han. TK58 van Retro Bridge blijft volgens planning 76 weken in gebruik. “Dan is het nieuwe viaduct gereed, gaan we onze brug demonteren en zullen we de elementen ongetwijfeld weer elders kunnen inzetten.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Retro Bridge Nederland.