In opdracht van bouwconsortium Levvel, die de versterkings- en vernieuwingswerkzaamheden uitvoert in opdracht van Rijkswaterstaat, heeft Van Aalsburg zinkstukken geleverd en geknoopt, die gebruikt worden ter bescherming van het bodemprofiel rondom de Afsluitdijk. Een zinkstuk bestaat uit bundels in elkaar gedraaid wilgenhout die in rastervorm zijn vastgemaakt tot matten.
“Er zijn hier circa 45.000 m2 zinkstukken toegepast om te zorgen voor een degelijke bodembescherming”, zegt Dick van Aalsburg. “De hier toegepaste zinkstukken zijn opgebouwd uit een wiepenrooster van twee of drie lagen wiepen, met een hart-op-hart-afstand van 1 meter. Eronder is een geotextiel van PP60L en daaronder een nonwoven van 600 en 900 gram per m2 aangebracht. Het toevoegen van dit zware geotextiel onder zinkstukken is niet eerder toegepast.”
De jarenlange ervaring van Van Aalsburg kwam goed van pas in het voortraject en tijdens de uitvoering. “We hebben van tevoren meegedacht uit hoeveel lagen wiepen de constructie van de zinkstukken moest bestaan en welk geotextiel er gebruikt moest worden. Op basis van valproeven, die eind vorig jaar door kennisplatform CROW en Rijkswaterstaat zijn uitgevoerd en het daaruit verschenen rapport Erratum, is de constructie vervaardigd. Zo weten we zeker dat het doek stevig genoeg is om beschadiging door de toegepaste stortstenen te voorkomen. Vervolgens hebben we met Van Oord (onderdeel van bouwconsortium Levvel) gekeken hoe de zinkstukken het beste aangebracht konden worden bij dit specifieke project.” Van Aalsburg maakte hiervoor het legplan, Van Oord heeft het aanbrengen en afzinken verzorgd. Hierbij worden de zinkstukken gekoppeld aan een zinkbalk en met een kraanschip naar de juiste positie gesleept. Met behulp van lieren en zinkstenen wordt het zinkstuk afgezonken naar de bodem, waar er vervolgens een laag stortstenen aangebracht wordt voor stabilisatie.
Zinkstukken worden al ruim een eeuw op een ambachtelijke manier gemaakt en gaan jarenlang mee, soms wel honderd jaar. “Dat is wel gebleken bij opgravingen die Van Oord met Rijkswaterstaat heeft gedaan bij de Afsluitdijk”, zegt Dick en vertelt dat daarbij klassieke zinkstukken (zonder geotextiel) zijn opgegraven waarbij de structuur nog intact was. De staat van de wiepen, nadat ze langdurig in functie hebben gelegen, is onderzocht door SHR, test- en kennispartner van de bouw en bouwgerelateerde producten. “Het is mooi om natuur met natuur te beschermen en te weten dat onze wiepenconstructies langdurig behouden blijven”, zegt Dick tot slot.
Neem dan rechtstreeks contact op met Van Aalsburg BV.