Hoe zorg je ervoor dat alle systeeminstallaties op elkaar aansluiten en feilloos werken? Batenburg Industrial Automation ging deze uitdaging aan in de rol van technisch integrator. De grootste uitdaging zat ‘m in de vertaling van eisen naar een technisch ontwerp. Divisiedirecteur Michael Derksen vertelt meer over ontwikkelstraten, typicals, uitdagende processen en onmisbare technische kennis.
“We zijn diep gegaan met onze technische kennis”, begint Michael. “De Afsluitdijk is een bijzonder project en de automatisering is dan ook alles behalve rechttoe rechtaan. Mede ook gezien de omvang van het project en de doorlooptijd van vijf tot zes jaar van ontwerp tot realisatie van de automatisering.” Bij Batenburg weten ze waar ze over praten als ze het hebben over automation en electrification. Als systeemintegrator leveren ze Operational Technology oplossingen op maat. Meer concreet: met hun oplossingen stabiliseren ze installaties op zee, laten ze sluizen beter doorstromen, weten ze water schoner te zuiveren, maken ze cyber meer secure en machines efficiënter en laten mens en machine beter samenwerken. Zo werkten ze mee aan grotere infraprojecten in Nederland, zoals de Zeesluis IJmuiden en de veiligheid van de Ketheltunnel in de A4 tussen Delft en Schiedam, evenals een tunnel op Schiphol.
Terug naar de Afsluitdijk: in eerste instantie werd Batenburg gevraagd mee te denken in de ontwerpfase om tot zo goed mogelijke systeemontwerpen te komen. Vervolgens heeft de automatiseerder ook een groot deel van de softwareontwikkeling, hardware leveringen en panelenbouw gerealiseerd, evenals de inbedrijfstelling van alle installaties. Wat betreft de installaties; dit varieert van omroepinstallaties en bewakingscamera’s op de Afsluitdijk tot aan de technische integratie van de nieuwe keersluis bij Den Oever. “In feite is onze rol die van technische integrator. Dat wil zeggen dat we alle deelsystemen software-technisch integreren in het totale systeem. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, maar je hebt te maken met verschillende leveranciers en dit alles moet je goed op elkaar afstemmen.”
Hoe pak je een dergelijk project van deze omvang aan? “Het begint met een goede samenwerking met bouwconsortium Levvel, waarin je vertrouwen naar elkaar uitspreekt en de juiste mensen met de juiste expertise aan tafel zet”, antwoordt Michael. “Dit project is namelijk dusdanig uniek dat de kennis en expertise onmisbaar is. De belangrijkste uitdaging zat ‘m in het vertalen van de eisen naar een technisch ontwerp. Alle eisen met betrekking tot beveiliging, de complete elektrische installatie, de aanleg van glasvezel en een cybersecuur netwerk hebben betrekking op ons werk. Daar zijn heel veel partijen bij betrokken om tot een goed doordacht ontwerp te komen. Wij vanuit Batenburg zijn een radar in het geheel en sluiten aan op het juiste moment. Daarnaast zijn wij ook verantwoordelijk voor de configuratie van het netwerk en de opdeling van de virtuele netwerken en alles wat daarbij komt kijken. Een goede planning is dan ook cruciaal. We hebben gedurende dit project een aantal belangrijke milestones gehaald waar we met trots op terugkijken, waaronder in december 2022. Toen hebben we de automatisering van de keersluis bij Den Oever gerealiseerd. Testen gebeurde hierbij vaak ’s nachts, om het vaarverkeer zo min mogelijk te stremmen.”
Batenburg heeft een ontwikkelstraat gerealiseerd, waarbij de software en de benodigde documenten gegenereerd worden. Een ontwikkelstraat is een reeks gestructureerde processen die ondersteund worden met slimme softwareoplossingen waarin code geschreven wordt. “Dit is één van de innovaties die we hebben toegepast in dit project. Vanuit documenten, ofwel het eisenpakket, hebben we de software gegenereerd. Door onze software te ontwikkelen in een zogenaamde ontwikkelstraat, houden we onze software consistent van hoge kwaliteit en veilig. Als je software gaat schrijven, probeer je dit namelijk zo flexibel mogelijk te maken om eventuele latere aanpassingen snel door te kunnen voeren zonder dat je alles weer opnieuw moet gaan coderen. Wij werken hierbij zoveel mogelijk met typicals. Dus als je bij wijze van spreken de software hebt geschreven voor een omroepinstallatie met alle kenmerken van de functies ervan, dan is dit de basis voor alle omroepinstallaties op de Afsluitdijk.”
Waar software geschreven wordt, wordt veel getest. Levvel heeft in Dordrecht een kopie van de diverse live-opstellingen laten bouwen en onderhouden door UIP. Batenburg heeft hier een bijdrage aan geleverd. “Hier hebben we op voorhand alles getest, onder andere op het gebied van cybersecurity, redundancy en de werking van de software. Dit zijn leuke en uitdagende processen.”
Terugkijkend op de samenwerking en het project, is Michael vooral trots. “De samenwerking met Levvel en Rijkswaterstaat is de sleutel geweest tot het succes. Je moet elkaar aanspreken op het juiste moment, daarop acteren en openstaan voor elkaars uitdagingen. Al met al is het een uitdagend project geweest voor onze mensen, daar worden we blij van.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Batenburg Industrial Automation.