Bij de start van de herfst hervindt de mobiliteit rond Groningen zijn tweede adem dankzij de nieuw aangelegde zuidelijke ringweg. De grootschaligheid en bouwtijd van deze 12 kilometer lange trajectvernieuwing vroeg om een nauwgezette geodesie en maatvoering, in handen van ingenieursbureau MUG onder auspiciën van senior projectleider Marcel van der Wal.
Met 26 jaar deskundigheid in landmeetkunde, werd Marcel speciaal aangetrokken om de maatvoering van Aanpak Ring Zuid in goede banen te leiden. Hij voerde daarom een vijftienkoppig survey team aan van maatvoerders, dataverwerkers en werkvoorbereiders die zich al acht jaar lang over het civiele bouwdeel van het project buigen.
“Concreet houdt dat de maatvoering in voor onder andere het betonwerk voor de kunstwerken, zoals viaducten en tunnels, damwanden, heipalen en buispalen”, vertelt Marcel. “Naast het instuderen van de projecteisen, de begroting en het aanreiken van de juiste constructie-oplossingen – met bijhorende methodes – is de meetkundige grondslag tijdens de voorbereidende fase het allerbelangrijkste. Het is de kapstok voor het volledige project. De toestemming voor het plaatsen van de prisma’s voor het kunnen meten met Total Station stelde gelukkig geen problemen. Daarna konden we over het volledige traject van 12 kilometer een secundaire waterpas aanbrengen.”
“Bij een ringproject van deze omvang ben je op verschillende plekken tegelijkertijd bezig en wordt er veel capaciteit gevraagd. Dat kun je nooit alleen. Voor de maatvoering werkten we daarom samen met Geomaat, dat instond voor het aanvullende gedeelte infra”, vertelt Marcel. “Maar ook het aanbrengen van structuur in de zee aan data via een sharepoint is een erg succesvolle aanpak gebleken.” Hoewel de initiële inmeting en de datavergaring met aansluitend de verwerking natuurlijk cruciaal waren bij de totstandkoming van Aanpak Ring Zuid, is de rol van monitoring minstens zo fundamenteel. “Het gaat daarbij om deformatiemetingen bij de gebouwen, zakbakens, sporen, damwanden en kunstwerken. We kijken na of de werkzaamheden geen aanleiding geven tot verzakkingen”, aldus Marcel.
Op de vraag wat precies de ‘specials’ waren van dit specifieke project, antwoordt de projectleider: “Zonder meer het inpassen van de voorbouwlocaties op de kunstwerken, het moment waarop de maatvoering en het constructiewerk samenkomen. Idem voor het inrijden van het spoordek en de Helperzoomtunnel. Zo’n momenten vormen de kroon op het werk dat ondanks de controlemetingen erg spannend blijft. Als ingenieursbureau heb je die werken niet alleen berekend, maar stuur je die gebeurtenis ook aan. Ik ben erg trots dat ons team geen fouten heeft gemaakt. Maar ik doe er ook alles aan om het overzicht te bewaren en zoiets te voorkomen. Maar de ongetwijfeld grootste uitdaging was de verdiepte ligging met een afstand van 1.200 meter en een palenplan van zo’n 8.000 stuks.”
Als modern ingenieursbureau zet MUG in op hoogperformante technologie zoals statische 3D-scanners (Leica RTC 360) voor het inlezen van onder meer de bestaande kunstwerken. Ook mobile mapping via lidar, drones, vliegtuigen, gps-datavergaring en klassieke total stations vullen het arsenaal aan meetmiddelen aan. “We zetten deze gericht in, want uit het digitale terreinmodel hebben we geleerd dat meer meetmethodes niet altijd een beter resultaat oplevert met soms afwijkingen tot 6 centimeter. Het is een kwestie van weten wat je precies waar gebruikt”, aldus Marcel.