Buoycrete Stabilisatie van Boskalis is winnaar van de InfraTech Innovatieprijs 2025 in de categorie productinnovatie. Het drijvend en vormbare betonmengsel is even sterk als conventioneel beton en net zo licht als water. Met deze eigenschappen leent Buoycrete zich uitstekend voor het uitvoeren van onder andere onderwaterreparaties, zoals duurzaam kadeherstel, zo heeft Boskalis inmiddels al bewezen in de binnenstad van Amsterdam.
Buoycrete is ontwikkeld naar aanleiding van een intern innovatietraject voor onderwaterbouwen binnen Boskalis, begint senior Research & Development engineer Guido Visch. “Het idee was om een mengsel te ontwikkelen met dezelfde dichtheid als water, waardoor het onderwater feitelijk gewichtloos is. We zijn vervolgens gaan experimenten met mengselsamenstellingen in ons eigen laboratorium en kwamen op den duur uit op Buoycrete met een dichtheid van 1.000 kg/m3, identiek aan die van water. Als je het onderwater aanbrengt, voeg je dus geen gewicht toe en kan je vormvrij bouwen, terwijl het mengsel na uitharden net als een conventioneel betonmengsel knetterhard wordt.”
Buoycrete is een samenvoeging van een ‘neutrally buoyant concrete mix’ oftewel een drijvend en niet oplosbaar betonmengsel. “De mogelijkheid om onder water ruimtes te vullen met een hoge vulgraad en zonder gewichtstoename van de constructie, maakt het ideaal voor onderwaterreparaties, zoals de levensduurverlenging van kademuren”, zegt Guido. Na een haalbaarheidsstudie en succesvolle experimenten in het eigen laboratorium -en in samenwerking met Bruil- werden meerdere divisies en personen van Boskalis aangehaakt om de mogelijkheden van Buoycrete verder te verkennen. Zodoende werd het ‘zwevend betonmengsel’ aangedragen bij de innovatie-uitvraag van Gemeente Amsterdam voor levensduurverlenging van historische kademuren, opgezet om de kwaliteit van de kades in Amsterdam sneller op orde te krijgen. Als projectleider is Stefan de Jong vanuit Boskalis Nederland nauw betrokken bij dit project. “Het proces om Amsterdamse kademuren te vervangen is complex, onder meer vanwege de beperkte werkruimte én vele obstakels zoals kabels, leidingen en bomen, maar ook vanwege de overlast die het met zich meebrengt. Waarom zou je gaan vervangen als er ook een manier is om kades langer in stand te houden, met bovendien veel minder overlast?”
Amsterdam heeft veel last van gronduitspoeling bij diens kademuren. “Door erosie en uitspoeling zijn gaten in de kademuren ontstaan”, legt Stefan uit. “Het gevolg is dat de voorste rij palen van de kademuur in het luchtledige staat en wordt aangetast. Met Buoycrete vullen we de ontstane holtes op en lijmen we als het ware alles weer aan elkaar tot een massieve constructie. Dat zorgt bovendien voor een gunstigere krachtsverdeling, waarbij de voorste palen minder worden belast. Met Buoycrete voorkomen we dus niet alleen uitspoeling, maar versterken tevens de kademuurconstructie, waarmee we de levensduur fors oprekken én tegelijk het authentieke karakter handhaven. De overlast blijft beperkt, omdat we volledig vanaf het water werken en niet op de kade actief zijn. In het voorjaar van 2024 hebben we op deze manier een proeftuin van 30 meter kademuur succesvol gerenoveerd en versterkt. De innovatie-uitvraag levensduurverlenging kademuren is voor ons een mooie springplank geweest om Buoycrete Stabilisatie in de praktijk te testen. Daar zijn we gemeente Amsterdam zeer erkentelijk voor. Nu zijn we klaar om het concept verder op te schalen.”
De heren zijn terecht trots op het winnen van de InfraTech Innovatieprijs 2025 met Buoycrete. “Met de innovatieprijs hopen we meer bekendheid te genereren voor onze innovatie en zo bij te dragen aan de enorme vervangings- en renovatieopgave van de infrastructuur in Nederland. Stabilisatie met behulp van Buoycrete biedt opdrachtgevers een unieke methode om historische kademuren te behouden en investeringen gunstig te spreiden.” Verschillende gemeenten hebben zich inmiddels al gemeld. Wordt ongetwijfeld vervolgd!