ArcGIS, het geografisch informatiesysteem van Esri Nederland, is niet meer weg te denken in de AEC-sector: Architecture, Engineering and Construction. Het softwaresysteem, dat compatibel is met legio andere softwareoplossingen, wordt gebruikt door zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers en maakt samenwerken en optimaliseren eenvoudig.
Esri Nederland is de distributeur van ArcGIS. Het bedrijf ondersteunt in Nederland bij de implementatie, ondersteuning en opleiding voor wie ermee aan de slag wil gaan. ArcGIS maakt digitale kaarten van inmiddels alles wat er op aarde is. Voor de AEC-sector betekent dat kaarten van wegen, spoorwegen, dijken, het openbaar groen, lantaarnpalen, enzovoorts. Aan ArcGIS kan allerlei informatie gekoppeld worden inclusief ontwerpgegevens. Al deze ruimtelijke gegevens ondersteunen vervolgens bij de daadwerkelijke ontwikkeling en de realisatie. Maar zeker daarna ook in beheer en onderhoud.
Jeffrey van Tol en Frank de Zoeten zijn business developer binnen het AEC-team van Esri Nederland. Jeffrey vertelt: “De landelijke opgaven waar wij als land en sector mee te maken hebben, dus de energietransitie, vervangingsopgave en klimaatadaptatie motiveren en bevorderen het gebruik van ArcGIS omdat goede kaarten helpen bij het bedenken van oplossingen. Denk aan de energietransitie; doordat de netten al overbelast zijn moet er netverzwaring worden aangelegd. Als gevolg daarvan moeten er veel straten open en moet er een oplossing komen voor de netkasten of batterijpakketten boven de grond. Een GIS-programma geeft hierin een integraal beeld.”
In de infrastructuur is al bekend dat we de komende decennia steeds meer te maken krijgen met bruggen, viaducten, kademuren, tunnels, sluizen, wegen en rioleringen die vervangen moeten worden. “We zitten nu nog in de luwte van de storm, maar de overlast wordt in de komende decennia nog veel groter. Daarom moeten we in kaart brengen waar die kunstwerken zich bevinden en hoe deze volgordelijk het beste kunnen worden vervangen. Met ArcGIS kun je de impact van je strategische beslissingen vooraf al visualiseren en verbeteren.”
“We moeten ons realiseren dat, alleen al voor de energietransitie, een derde van alle straten in Nederland opgebroken gaat worden in de komende zes jaar”, vult Frank aan. “Dat is zoveel dat opdrachtgevers hele wijken in opdracht geven. De aannemer moet vervolgens alles zelf bepalen. Een GIS helpt bij de route, het inmeten en bijna elke andere stap in het proces. In de energietransitie gebruik je GIS ook om te bepalen wat geschikte plekken zijn voor zonneparken of windturbines. Waarbij je rekening moet houden met zaken als licht, slagschaduw of overlast. Dat zijn allemaal ruimtelijke vraagstukken waarvoor je ArcGIS kunt inzetten.”
Zoals vermeld is ArcGIS compatibel en wie slim is, kan het daardoor innovatief inzetten. Boskalis maakt efficiënt gebruik van de ArcGIS-uitbreiding GeoWeb: Ontwerpdata, het ruimtebeslag, eigendomsgegevens uit het Kadaster, bodemonderzoeken en geotechnische data zijn toegevoegd voor de IJsselwerken. Voor de uitvoeringsplanning zijn data over waterstanden en broedseizoenen van belang. Al die data wordt ontsloten op hun GeoWeb-pagina, waarbij altijd duidelijk blijft waar de data vandaan komt en wat de status is.
MUG Ingenieursbureau gebruikt ArcGIS onder andere voor landmeten. Doordat het platform dankzij verschillende apps allerlei processen ondersteunt, is het mogelijk met ArcGIS snel locatiegegevens te vergaren, verwerken, combineren, analyseren en visualiseren. En delen, natuurlijk. Naast dat het meten eenvoudig is, kun je in ArcGIS ook workflows neerzetten met behulp van slimme apps die je koppelt aan de GPS-stok. Hans Hainje, Innovatiemanager bij MUG: “GIS is ideaal voor ruimtelijke inpassing, vanaf de voorbereiding en het graven van proefsleuven tot het vastleggen tijdens de uitvoering.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Esri Nederland.