Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Preventie is hét sleutelwoord bij de vernieuwingsopgave
Als een BRL K19143-certificaat gewenst of vereist is, is Himgrip NT de go to-slijtlaag.

Preventie is hét sleutelwoord bij de vernieuwingsopgave

De Nederlandse infrastructuur staat op een keerpunt. Veel bruggen, viaducten en andere kunstwerken kampen met slijtage en ouderdom. Volgens onderzoek van TNO bereikt veel infrastructuur binnenkort een kritische grens. De komende jaren moeten er honderden kunstwerken worden gerenoveerd. “Het is vijf voor twaalf”, zegt Bram Woerdeman, GWW-specialist bij HIM Products daarover. “En dat is nergens voor nodig. Want de oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden zijn er gewoon.”

slijtlaag Himgrip brug weg compressor gigapixel standard v2
Bij de ontwikkeling van de Himgrip-slijtlaag lag de focus op maximale bescherming met minimale impact op het milieu.

Een langere levensduur met slijtlagen

Volgens Woerdeman spelen slijtlagen een cruciale rol bij deze grootschalige vernieuwingsopgave. “Het zijn systeemoplossingen pur sang. Ze markeren het verschil tussen korte renovatietrajecten of langdurige stilleggingen met hoge kosten en verkeersopstoppingen. Met slijtlagen sla je een dubbelslag. Ze zorgen er aan de ene kant voor dat kunstwerken sneller weer operationeel zijn, en aan de andere kant voor een structurele verlaging van de onderhoudsbehoefte.”

Om de levensduur van brugdekken, RoRo-linkspans, parkeerdekken, hellingbanen en loop- en fietspaden te verlengen dan wel versneld in gebruik te
nemen, heeft HIM Products twee innovatieve slijtlaagsystemen ontwikkeld. 

Himgrip Fast is de snelste oplossing binnen het gamma en biedt uitkomst voor spoedreparaties. “Na slechts vier uur is deze slijtlaag beloopbaar en na acht uur berijdbaar”, becijfert Woerdeman. Als daarentegen een BRL K19143-certificaat gewenst of vereist is, is Himgrip NT de go to-slijtlaag. “Bij de ontwikkeling van deze premium slijtlaag lag de focus op maximale bescherming met minimale impact op het milieu. Er gaat een sterke preventieve werking van uit: de ondergrond wordt optimaal geconserveerd. De slijtlaag voldoet aan strengere BRL K19143-normen op het gebied van hechting, verkeersveiligheid en productreceptuur, zoals vastgelegd in de beoordelingsrichtlijnen van certificeringsinstantie Kiwa.”

Volkerakbrug
Door nu slimme en duurzame keuzes te maken, voorkomen we dat noodreparaties de standaard worden.

Ook een sleutelrol voor scheuroverbruggende systemen

Terwijl de focus bij bescherming van infra vaak op slijtage ligt, spelen er ook andere uitdagingen die invloed hebben op de duurzaamheid van kunstwerken. Een daarvan is scheurvorming, wat doorgaans ontstaat als gevolg van mechanische belasting en krimp- en uitzetspanningen. Woerdeman: “Ons scheuroverbruggende vloersysteem HIM Elastic dicht de ondergrond ook in die omstandigheden goed af. Het is getest en goedgekeurd volgens de zwaarste klasse van crack-bridging. Door te werken met scheuroverbruggende systemen kunnen lokale overheden en aannemers veel geld besparen op groot onderhoud.”

ISO 9001- en ISO 14001-gecertificeerd

HIM Products neemt de thema’s kwaliteitsbeheer en milieumanagement uiterst serieus. “We nemen geen genoegen met halve oplossingen. Als je ergens voor gaat, doe het dan goed. Zo staan wij erin”, zegt Woerdeman resoluut. Om die statements kracht bij te zetten, beschikt HIM Products over de ISO 9001- en ISO 14001-certificeringen. En daar blijft het niet bij. “Duurzaamheid, toekomstbestendigheid en veiligheid zijn dé pijlers van onze GWW-oplossingen. Dan vinden we het niet minder dan logisch dat de mensen die dag in dag uit met onze producten werken, diezelfde garantie verdienen. Welzijn staat voorop, bij alles wat we doen. We werken ARIE-proof, wat betekent dat onze werkzaamheden voldoen aan strengere, branchespecifieke Arbo-richtlijnen voor een veilige werkomgeving.”

Bescherming die standhoudt

“De toekomst van infrastructuur begint met vooruitdenken. Door nu slimme en duurzame keuzes te maken, voorkomen we dat noodreparaties de standaard worden. Wie nú verantwoordelijkheid neemt, legt letterlijk en figuurlijk het fundament voor veilige, betrouwbare infrastructuur voor de komende generaties. Uiteindelijk gaat het om zekerheid: niet pas ingrijpen als het misgaat, maar de risico’s voor zijn. Dáár wordt het verschil gemaakt”, besluit Woerdeman.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten