Voor de verbreding en verdieping van het Julianakanaal was een slimme en veilige transportoplossing essentieel. De enorme hoeveelheid grondverzet en de aanvoer van zware breukstenen zouden het omliggende wegennet flink belasten. Om overlast te beperken en de bereikbaarheid te garanderen, schakelde Van den Herik-Sliedrecht de expertise van Janson Bridging in.
Samen met Van den Herik ontwierp Janson Bridging een tijdelijke brug over de Obbichterweg, met een minimale doorrijhoogte van 4,5 meter. Door gebruik te maken van standaard brugelementen ontstond een efficiënte constructie van 48 meter lang, opgebouwd uit twee naadloos aansluitende delen van elk 24 meter. Janson Bridging regelde alles: van ontwerp tot montage en demontage. “We hebben een eigen engineeringsafdeling waardoor we heel snel kunnen schakelen met onze opdrachtgevers”, legt Marcel van Fessem, General Manager bij Janson Bridging Nederland uit. Janson Bridging is expert op het gebied van modulaire tijdelijke bruggen, pontons, roro’s en ferry’s voor zowel civiele als militaire toepassingen. “Onze bruggen zijn modulair en circulair”, vult collega en projectmanager Abdel al Harchaoui aan. “Dit betekent dat we in principe iedere gewenste afmeting kunnen maken. Van een kleine voetgangersbrug tot een grote transportbrug. We hebben diverse typen, denk aan plaatliggerbruggen, balkbruggen, beweegbare bruggen en vakwerkbruggen.”
Bij de bouw van een nieuwe brug staan veiligheid en functionaliteit voorop. Daarom is het ontwerp aangepast om voldoende marge te creëren tussen de rijbanen en de morsschermen. Dit zorgt niet alleen voor een veilige werkomgeving, maar voorkomt ook dat materialen van de brug op het onderliggende wegennet terechtkomen. Om deze veiligheid te waarborgen, is de tijdelijke brug breder gemaakt dan oorspronkelijk gepland. Strategisch geplaatste barriers creëren een veilige zone aan weerszijden, die bovendien als voetpad voor het personeel kan dienen. Bij het ontwerp werd tevens specifiek rekening gehouden met zware transportbelastingen. De brug is berekend op het gelijktijdig passeren van vier Volvo A30-dumpers, wat zorgt voor een soepele en efficiënte doorstroming van het bouwverkeer.
De brug wordt ondersteund door een fundatie van stalen buispalen en balken, stevig verankerd in de grond. Zowel de fundatie als de brug zelf zijn tijdelijk van aard. “Een belangrijke uitdaging was de helling: Rijkswaterstaat gaf aan dat deze maximaal 7% mocht bedragen, om langere en minder steile opritten mogelijk te maken. Dit had invloed op de onderbouw, waarvoor we nauw samenwerkten met De Vries uit Werkendam en Van den Herik. Dankzij de perfecte maatvoering kon de brug moeiteloos worden geplaatst.”
Voor het Julianakanaal is een Janson plaatliggerbrug type JSB-1 geplaatst, met een lengte van 48 meter en een breedte van 11 meter, speciaal ontworpen voor zwaar bouwverkeer. Abdel legt uit: “Elke brug bouwen we zelf en waar mogelijk prefabriceren we de onderdelen op ons eigen terrein. Dit verkort de bouwtijd op locatie en vermindert de overlast. De brug voor het Julianakanaal bestond uit zes delen van elk 34 ton, die we met een 250-tons kraan in één dag op de juiste plek hebben gemonteerd.”
De transportbrug over het Julianakanaal is wellicht niet de meest opvallende brug, maar hij is wel uniek in zijn soort. Marcel: “Elke tijdelijke brug van Janson Bridging is namelijk maatwerk, aangepast aan de specifieke behoeften, eisen en situatie. Zo zorgt deze brug ervoor dat de mensen uit de omgeving gewoon over de Obbichterweg kunnen blijven rijden en fietsen, zonder omwegen of hinder. Op die manier wordt de overlast voor de omwonenden tot een minimum beperkt tijdens de werkzaamheden.”
Neem dan rechtstreeks contact op met JANSON BRIDGING NEDERLAND B.V..