Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Getrokken barrier: 3D-printen in het groot
Vanuit een 3D-ontwerp bepaalt BKB Infra rechtstreeks de ontwerphoogte van de barrier en stort deze in een vloeiende lijn op de weg.

Getrokken barrier: 3D-printen in het groot

De nieuwe zuidelijke ringweg van Groningen is klaar. De 12 kilometer lange weg is belangrijk voor het verkeer van en naar de stad, maar ook voor het verkeer dat Groningen passeert.
De verkeersveiligheid wordt gegarandeerd door de ruim 40 kilometer aan getrokken barriers van BKB Infra, die dankzij de vloeiende lijnen niet alleen zorgen voor een rustiger beeld voor de weggebruiker, maar het project ook esthetisch naar een hoger plan tillen.

IMG 20240701 WA0025
BKB Infra heeft een lange staat van dienst in het barrier-trekken.

BKB Infra geldt als dé specialist in het realiseren van getrokken barriers. “We zijn al sinds 2017 betrokken bij de Aanpak Ring Zuid, zoals het project officieel heet”, zegt Laurens Bogerd, commercieel manager bij BKB Infra. “Combinatie Herepoort twijfelde op dat moment nog tussen een prefab barrier of een getrokken barrier, maar vanwege de complexe fasering van het project en de esthetische eisen werd de voorkeur uitgesproken voor een getrokken barrier. Wat wij doen is een soort 3D-printen in het groot. Met behulp van onze slipformpaver creëren we van betonmortel in één werkgang een betonbarrier in een vloeiende lijn. We zijn niet gebonden aan een vaste lengte en kunnen starten waar we maar willen. Zeker bij een complexe fasering zoals hier in Groningen, is dat van grote meerwaarde.”

IMG 20240701 WA0029
In het vrije veld zijn om de 3,5 meter krimpvoegen aangebracht en elke 80 meter is een uitzetvoeg voorzien.

Complexe fasering

Aanpak Ring Zuid kenmerkt zich door een complexe fasering van vier clusters. “Binnen die vier clusters werd ook gefaseerd gewerkt. Dat betekende voor ons in ieder geval een heel verknipt project, waarin we telkens op afroep een stukje barrier moesten trekken. Soms betrof het slechts 1.000 meter, een andere keer weer enkele kilometers”, blikt Laurens terug. “In 2020 hebben we het eerste werk gemaakt, in de zomervakantie van 2024 de laatste kilometers. Het mooie van deze techniek is dat je die fasering niet meer terugziet in het eindresultaat. Dat is bij een prefab barrier wel anders. Dan kun je niet een fase overslaan, maar moet alles aansluitend worden geplaatst, terwijl wij zonder problemen een barrier tussen twee andere uiteinden in kunnen draaien. En dat is hier dan ook op grote schaal gebeurd. Vooral in 2024, waarbij de combinatie de vier afzonderlijke clusters – het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en het Europaplein – met elkaar heeft verbonden.”

IMG 20240701 WA0017
De verkeersveiligheid op de nieuwe zuidelijke ringweg van Groningen wordt gegarandeerd door de ruim 40 kilometer aan getrokken barriers van BKB Infra.

Speciale afwerking

Op het ontwerp van de nieuwe zuidelijke ringweg van Groningen heeft de architect overduidelijk zijn stempel gedrukt, weet Laurens. “De kunstwerken zijn fraai vormgegeven en rijkelijke gedecoreerd. Verder kenmerkt het project zich door organische vormen en vloeiende lijnen met een hoog afwerkingsniveau. De vorm van een barrier is wettelijk bepaald, maar met een getrokken barrier zijn we in staat om juist die beoogde organische lijnen te onderstrepen.   

Normaal gesproken wordt de barrier afgewerkt met een fijne bezemstreek, hier is alles geschuurd en gespaand. Verder zijn de zaagsneden ten behoeve van de krimpvoegen en uitzetvoegen schoongespoeld en hebben we een speciale curing compound toegepast die minder vlekkerig oogt.” In het vrije veld zijn om de 3,5 meter krimpvoegen aangebracht en elke 80 meter is een uitzetvoeg voorzien, terwijl BKB Infra in de verdiepte ligging iedere 25 meter een mootvoeg heeft opgenomen in de getrokken barrier, zodat de moten kunnen dilateren en de barrier niet kapot wordt gedrukt.

IMG 20240701 WA0021
Aanpak Ring Zuid kenmerkt zich door een complexe fasering van vier clusters.

GPS-unit

BKB Infra heeft een lange staat van dienst in het barrier-trekken. Sinds het eerste project in de combitunnel in Nijverdal in 2012 heeft het concept van de getrokken barrier van BKB Infra een enorme vlucht genomen. “We weten als geen ander de randvoorwaarden en eisen om te zetten in een pasklare oplossing”, benadrukt Laurens. “Ook aan specifieke eisen voor de brandveiligheid kunnen we voldoen. We passen daar het mengsel dat we gebruiken voor de getrokken barrier op aan, zodat het de brandbestendigheid van een kunstwerk een extra impuls geeft.” De Wirtgen SP25i slipformpaver van BKB Infra is uitgerust met een GPS-unit. “Dat maakt dat we vanuit een 3D-ontwerp rechtstreeks de ontwerphoogte van de barrier bepalen en deze in een vloeiende lijn op de weg storten. Op die manier kunnen oneffenheden in de onderbaan heel eenvoudig worden opgevangen.”

20240709 092354
Normaal gesproken wordt de barrier afgewerkt met een fijne bezemstreek, hier is alles geschuurd en gespaand.

Ook in het platte vlak

Een slipformpaver wordt vanuit de fabrikant geleverd met een standaard mal. BKB Infra heeft deze in eigen huis aangepast en doorontwikkeld. Laurens: “Ondertussen hebben we een assortiment van ongeveer zestig unieke vormen, waarvan zes varianten voor een barrier-constructie, zodat we voor elke situatie een passende oplossing kunnen bieden. Dat maakt ons uniek en veelzijdig qua inzet. Tussen de bedrijven door wijken we uit naar andere projecten elders in het land. Met onze machine storten we ook in het platte vlak, zoals fietspaden in een range van 2 tot 4,5 meter breed. Behalve op en neer hoppen tussen de vier clusters bij Aanpak Ring Zuid, hebben we tussendoor ook regelmatig andere projecten in Groningen gedraaid, zoals een fietspad in Beerta. We zijn goed vertegenwoordigd in de provincie.” 

Voor Combinatie Herepoort heeft BKB Infra tijdens de zomervakantie de laatste 6 kilometer barrier getrokken en is het unieke project daarmee afgerond. “Een in beton gegoten prestatie waar onze mannen trots op mogen zijn!”     

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met BKB Infra.

bkb Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
bkb Telefoonnummer +31 182 744 194 E-mailadres info@bkbinfra.nl Website bkbinfra.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten