Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Geslaagd ontwerp en plaatsing van complexe hulpbrug uit vier delen
Tijdens het Hemelvaartweekend zijn de hulpbruggen succesvol geïnstalleerd. (Beeld: Sjaak Boot Photography)

Geslaagd ontwerp en plaatsing van complexe hulpbrug uit vier delen

De constructie van het bestaande viaduct (KW58) in de A16 voldoet niet meer. Daarom heeft bouwcombinatie De Groene Boog naast de aanleg van de A16 Rotterdam er nog een serieuze opdracht van Rijkswaterstaat bijgekregen. In een eerder stadium werd Civiele technieken deBoer al gemobiliseerd voor het aanbrengen van een ondersteuningsconstructie onder het viaduct, en tijdens de Hemelvaartafsluiting van dit jaar heeft de specialist in civiele bouw en vijzeltechnieken de oostelijke hulpbrug (TK59) ingereden. Een bijzonder complex exemplaar overigens, bestaande uit twee keer twee delen, die volledig in eigen huis door zusterbedrijf Rijnstaal is samengesteld.

Ruim twee jaar geleden kregen we een telefoontje van De Groene Boog of we binnen no time de nood ondersteuningsconstructie konden verzorgen van viaduct KW58, begint Joost Beumer, projectleider bij Civiele technieken deBoer. “Tijdens een visuele inspectie werd geconstateerd dat de constructie niet meer voldoet en dat er sprake moest zijn van een complete vervanging in plaats van een renovatie. Samen met collega-bedrijf Heijmans wisten we binnen een week ruim 400 ton aan materiaal te mobiliseren en een ondersteuningsconstructie op te bouwen onder het bestaande viaduct, zodat het veilig zijn functie kon blijven vervullen. Dat gaf bouwcombinatie De Groene Boog de gelegenheid om een gedegen oplossing voor te bereiden.” 

Topview 20240529 uitsnede
TK59 is door Civiele technieken deBoer ontworpen en geproduceerd in eigen huis, met medewerking van zusterbedrijf Rijnstaal. (Beeld: Topview luchtfotografie)

Verbindingsboog 

Om deze complete vervanging mogelijk te maken wordt het doorgaande verkeer tijdelijk omgeleid over twee hulpbruggen, één aan de oostkant van het bestaande kunstwerk waarvoor Civiele technieken deBoer is ingeschakeld, en één aan de westkant die door Retro Bridge is verzorgd. “De hulpbrug die wij hebben gebouwd, bestaat feitelijk uit twee delen. Eén voor het verkeer op de verbindingsboog A16/A20 richting Hoek van Holland en de andere voor de verbindingsboog A16/A20 richting Gouda”, legt Joost uit. “De twee hulpbruggen bestaan elk uit twee identieke segmenten van 33 meter. De totale overspanning van beide bruggen is dus 66 meter.” Klein detail, de hulpbrug moest in het lange Hemelvaartweekend geïnstalleerd kunnen worden. “We hadden slechts vier dagen de tijd. Dan passeren verschillende uitvoeringsmethodieken de revue, maar vanwege het korte tijdsbestek, de ruimte en de vele andere werkzaamheden die tijdens dat weekend uitgevoerd moesten worden, bleef er maar één oplossing over: de brugdelen op locatie assembleren en vervolgens kant-en-klaar inrijden en installeren.”

Kwaliteitseisen

TK59 is door Civiele technieken deBoer ontworpen en geproduceerd in eigen huis, met medewerking van zusterbedrijf Rijnstaal die op dezelfde locatie in Nieuwegein gehuisvest is. “We hebben voornamelijk nieuwe onderdelen toegepast, omdat de brug conform de NEN-EN1090 EXC.3 en ROK geproduceerd diende te worden. Het inzetten van bestaand materieel bleek lastig in verband met de traceerbaarheid van de onderdelen. De brug is volledig modulair opgebouwd in lijn met onze bestaande systemen. Daarbij zijn er slimmigheden vanuit eerdere projecten toegepast, zodat we konden inspelen op een afwijkende maatvoering en de brug later ook voor toekomstige projecten ingezet kan worden. De onderdelen zijn vervolgens op transport gegaan en in 4 weken voor het Hemelvaartweekend geassembleerd op een terrein in de oksel van de A16 bij afrit 27, Prins Alexander.” De hulpbrug is daar in twee keer twee delen geassembleerd op een schuifconstructie van Civiele technieken deBoer. “Vervolgens zijn voor het weekend de eerste twee delen overgenomen op Self-Propelled Modular Trailers (SPMT’s), zodat we de laatste twee delen ook onder het bereik van de SPMT’s konden schuiven.”

Tijdens het Hemelvaartweekend zijn de hulpbruggen succesvol geïnstalleerd. De twee hulpbruggen van TK59 rusten op een landhoofd, een tussen- en een eindsteunpunt en blijven maximaal een jaar liggen. Daarna worden ze gedemonteerd en kunnen ze elders opnieuw worden ingezet.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten