Als Europees marktleider in bitumen is TotalEnergies in veel landen nauw betrokken bij het verduurzamen van de wegenbouwsector. Het bedrijf met Franse roots beschikt weliswaar over relatief veel raffinaderijen in Europa, maar heeft ook een aantal productielocaties waar hele speciale producten worden gemaakt, zoals gemodificeerde bitumen. Producten die zich kenmerken door een lage CO2-uitstoot en MKI-waarde en worden ontwikkeld in de drie onderzoekscentra in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Anton Kroon, manager bitumen bij TotalEnergies, praat ons bij over de laatste ontwikkelingen.
Behalve het leveren van standaard PEN-bitumen, die rechtstreeks uit raffinaderij komen, investeert TotalEnergies veel in productontwikkeling van speciale bitumen gericht op duurzaamheid en een verlaging van de CO2-voetafdruk. “We zijn op dat gebied één van de grootste in Europa”, zegt Anton. “Vanaf 1 januari 2025 gaat wegenbouw-Nederland over op Warm Mix Asfalt. Oftewel, de maximale temperatuur waarop asfalt geproduceerd mag worden, wordt verlaagd naar 140 graden Celsius. Wij waren jaren geleden al zover met onze ECO2-technologie, een inmiddels gangbare techniek in het Verenigd Koninkrijk, om de temperatuur te verlagen. Nederland was er nog destijds nog niet klaar voor. Het product is ready-to-use, waarbij asfaltcentrales op dezelfde manier kunnen produceren als ze gewend zijn, maar wel bij een lagere temperatuur. De ECO2-technologie is verkrijgbaar voor zowel de reguliere PEN-bitumen als voor de gemodificeerde varianten.”
Een andere ontwikkeling vanuit TotalEnergies in het kader van een meer duurzame en circulaire weginfra is de zogenaamde Long Life-technologie. “Met deze techniek kunnen we de levensduur van wegen verlengen. Het komt erop neer dat we met deze techniek het oxidatieproces aanzienlijk vertragen en dat komt de levensduur van het asfalt ten goede”, legt Anton uit. “Zeven jaar geleden zijn we met de ontwikkeling hiervan gestart en na verschillende testen en trials in het asfalt hebben we nu een gereed product dat we op industriële schaal gaan produceren. In Duitsland is het met open armen ontvangen en wordt het veelvuldig toegepast. Nu gaan we het ook op de Nederlandse markt introduceren. We hebben er hoge verwachtingen van. Net als van onze Low Carbon (LC) bitumen met een bepaald percentage biomateriaal, die we later dit jaar op markt brengen. We zijn altijd voorzichtig geweest met het bijmengen van biomateriaal omwille van de hoge kwaliteit die we nastreven. Met onze LC-bitumen zijn we in staat om een hele lage MKI-waarde te bereiken zonder in te leveren op kwaliteit.”
De genoemde technologieën zijn vrijwel allemaal ontwikkeld op de locatie van TotalEnergies in Brunsbüttel, Duitsland. En dat is niet zonder reden. Anton heeft tekst en uitleg. “Traditionele raffinaderijen zijn ontworpen voor brandstoffen met bitumen als bijproduct. Onze locatie in Brunsbüttel daarentegen is ontworpen om bitumen te maken. Een wezenlijk ander uitgangspunt. Daarbij maken we gebruik van een vaste Crude Oil bron, die via een rechtstreekse pijpleiding vanuit een bron in de Noordzee naar onze locatie in Brunsbüttel wordt getransporteerd. Deze speciale Crude Oil, Mittelplatte genaamd, is uitermate geschikt voor de productie van bitumen in een constante kwaliteit. De bitumenkwaliteit van 5 jaar geleden is over 10 jaar ook nog steeds verkrijgbaar. Dat maakt het voor de wegenbouw heel interessant.”
TotalEnergies brengt de technologieën modulair op de markt. “Zo kunnen we LC-bitumen in Long Life-uitvoering leveren met ECO2-technologie. Of je kiest alleen voor ECO2 in combinatie met LC of elke willekeurige andere selectie. Dat is waar wij op aansturen. En omdat we als TotalEnergies in elk Europees land lokaal vertegenwoordigd zijn, kunnen we onze klanten ook in hun moedertaal te woord staan en ondersteuning bieden. Als een klant in Nederland vandaag met een uitdaging zit, is het een kwestie van een telefoontje plegen en één van onze adviseurs staat direct, of de volgende dag, al op de stoep. Dat is ook de toegevoegde waarde van TotalEnergies.”
Neem dan rechtstreeks contact op met TotalEnergies.