Het bedrijf van Edwin Aerts heeft haar specialisme liggen in de engineering en levering van spoorse materialen. De naam Alom is dan ook geen toeval: die slaat op de alomvattendheid van het bedrijf.
We spreken met Edwin Aerts, CEO bij Alom, over het werk in Amsterdam. “Ons bedrijf heeft de benodigde wissels, kruisingen, spoorsecties -zowel recht als gebogen- en de spoorstaafbevestigingssystemen geleverd”, opent hij het gesprek.
In het plan voor de herindeling van het gebied voor het centraal station was ook het omleggen van het tramtracé noodzakelijk. “De traminfrastructuur is opnieuw ingericht en ontworpen, dit keer hoefden we zelf niet naar de tekentafel, maar kregen we het ontwerp aangeleverd”, legt Aerts uit. “De uitdaging in het werk was de alomvattendheid, een kolfje naar onze hand dus. Alle materialen dienden ‘in time’ aangeleverd te worden. Dat vroeg om een strakke planning en veel controle van onze kant, aangezien onze leverancier van wissels in Tsjechië zit en door corona het transport soms niet lekker verliep. Een andere partner van ons bedrijf verricht voor ons het buig- en freeswerk aan de spoorstaven. Het was een behoorlijke klus om alles daar te krijgen en weer op tijd op het werk in Amsterdam aan te leveren.”
Eén van de maatregelen die Max Bögl & Partners had genomen om ter plekke te kunnen werken, was het omleiden van de tramverbinding. Daarna kon er gewerkt worden aan het nieuwe tramtracé, met de door Alom geleverde onderdelen. Aerts is onder de indruk van de manier van samenwerken: “Dit hele project vraagt zo intens veel van de flexibiliteit en inzet van de deelnemende bedrijven, dat kan alleen maar als je in perfecte harmonie samenwerkt. Max Bögl heeft ons dan ook echt als partner behandeld en ik kan zeggen dat dit partnerschap geheel wederkerig is. Het is een fijne samenwerking.”
Alom trad op in de rol van toeleverancier en leverde de benodigde onderdelen exact op de plek waar deze gebruikt moesten worden. “Duurzame logistiek, want daarmee voorkwamen we fouten en het scheelde enorm veel tijd voor de aannemer die onze materialen moest verwerken. Als klap op de vuurpijl hebben in het kader van ‘minder hinder’ alles verpakkingsvrij aangeleverd. In kunststof kratten, uitgesorteerd in componenten per zoveel meter spoor. Men kon dus alle relevante materialen rechtstreeks op de werkplek uit de krat halen en lege kratten gemakkelijk opstapelen.”
Waarom heeft Max Bögl volgens jou voor Alom gekozen? Aerts antwoordt: “We zijn in de tender meegenomen omdat we goed zijn in de alomvattendheid. Alles wat door ons geleverd wordt is compatibel met elkaar, past precies en is compleet. In het voortraject doen we aan een stuk co-engineering met de klant, om uiteindelijk alles tastbaar te leveren. Daarmee ontzorgen we het spoorse gedeelte van het project. Zo grijpt niemand mis en heb je geen missers.”
Max Bögl & Partners, de gemeente Amsterdam en het GVB waren verantwoordelijk voor het ontwerp dat werd aangereikt. “Een prima uitgevoerd ontwerp”, zegt Aerts tot besluit. “Kenmerkend voor de hele gang van zaken bij De Entree.”