Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Van Spaans vrachtschip naar Nederlands baggerschip: “Schenge”
De vaarsnelheid van de Schenge ziet er ook goed uit, dat maakt het economisch gezien extra interessant.

Van Spaans vrachtschip naar Nederlands baggerschip: “Schenge”

Tot twee jaar geleden had de Faasse Groep uit Goes twee kleinere hopperzuigers in de vaart. Het bedrijf merkte echter dat er een grote behoefte was aan een derde en ondernam actie. In Spanje werd een geschikt vrachtschip -genaamd Mandeo- gevonden voor de ombouw naar baggerschip. Gerard Visser, shore captain bij de Faasse Groep, vertelt: “De Mandeo was voor ons het perfecte casco. Qua grootte, tonnage en andere eigenschappen voldeed het schip aan de zoekvoorwaarden. Tevens was de Mandeo van oorsprong een Nederlands schip, genaamd De Alblas, voor ons een teken dat we tevens met kwaliteit te maken hadden.”

De Faasse Groep maakte eerst de ombouwplannen, wachtte op goedkeuring hiervan bij het klasse bureau en ging toen op zoek naar een geschikte werf. “We presenteerden onze plannen bij diverse werven, om uiteindelijk in zee te gaan met Holland Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam. Hun prijsstelling was zeer interessant en de service optimaal.”

Uit hetzelfde hout gesneden

Leendert Hoogendoorn, mede directielid bij Holland Shipyards, vult aan: “Het mooie is dat onze beide bedrijven uit hetzelfde hout gesneden zijn. Als familiebedrijf -gerund door mijn vader, mijn broer en ik- hebben we dezelfde mentaliteit als de Faasse Groep. We communiceren open en eerlijk, zijn oplossingsgericht en denken mee waar we kunnen.” Visser beaamt dat en zegt: “We wilden eerst zelf op zoek gaan naar aannemers voor het leveren van baggerequipment, maar Holland Shipyards had dat zelf in huis. Samen hebben we daar invulling aan gegeven, met succes.”

BSSU8150
In Antwerpen heeft het schip vervolgens een nieuwe laag verf gekregen en zijn de laatste tests voor klasse gedaan.

Omvlaggen naar rood, wit en blauw

De ombouw was een complex project. De Mandeo was in januari 2019 aangekocht en door de verkoper in Hansweert afgeleverd. Uiteindelijk is het schip in juli naar Hardinxveld-Giessendam gegaan. Hoogendoorn: “De bouwperiode zou tot eind maart 2020 duren, de daadwerkelijke oplevering vond plaats op 8 juni. Het staalwerk was allemaal op tijd klaar, er was alleen enige vertraging ontstaan in de voortgang doordat we moesten wachten op enkele onderaannemers.”

“Na oplevering wachtte het in bedrijf stellen en het onder klasse brengen van het schip bij Lloyds Register. Een tijdrovend geheel, maar gelukkig kon het schip van oplevering tot het eind van al het papierwerk bij Holland Shipyards blijven liggen en gebruik maken van de faciliteiten aldaar. Inmiddels is alles achter de rug en hebben we het nieuwe baggerschip ‘Schenge’ gedoopt. Waar die naam vandaan komt? Faasse is een 150 jaar oud familiebedrijf, onze oprichter is begonnen in Goes, op een locatie met de naam ‘Het Schenge’. Het nieuwe schip is daarnaar vernoemd, als eerbetoon. En voor wie het wil weten: Het Schenge was een riviertje van het Veerse Meer naar Goes, omstreeks 1600.”

De ombouw naar baggerschip

“De Schenge beschikt over een DN700 buis. Daarvoor moesten we in een andere klasse denken. Alles is samen met Faasse geëngineerd, vanaf het staalwerk in de beun, tot en met het bagger equipment en de laadbuis. Volledig in eigen huis ontwikkeld, voor ons een mooie oefening om ons te gaan verbreden in dit segment”, legt Hoogendoorn uit. “Het staalwerk voor het ombouwen van de beun bedroeg bij elkaar zo’n 300 ton. We hebben gevraagd aan Faasse of we alles ook compleet mochten aanbieden, daar was geen bezwaar tegen. Zo hebben we de volledige beun, de kippenkooi, het drainagesysteem, een deel van het jetsysteem, de zuigbuis -volledig-, de zeef, de laadpijp boven de beun en alle leidingen- en staalwerk volledig intern mogen ontwikkelen. Daar zijn we trots op!”

Proeve van bekwaamheid

De bestaande hoofdmotor wordt gebruikt voor de aandrijving van al het nieuw geplaatste baggerequipment. Aan de hoofdmotor is een extra asgenerator gekoppeld, die al het elektrisch vermogen levert voor de aandrijving van de baggerpomp, jetpompen en hydrauliek. Tijdens een proefvaart van Hardinxveld naar Antwerpen werd daarvoor de motor optimaal afgesteld . “In Antwerpen heeft het schip vervolgens een nieuwe laag verf gekregen en zijn de laatste tests voor klasse gedaan. Van daaruit werd een proefreis gemaakt naar onze eigen zandwingebieden, op de Steenbank voor de Zeeuwse kust”, aldus Visser.  Los van de baggereigenschappen was het ook het zelf-lossend vermogen van de Schenge belangrijk. We hebben zand in het beun geladen en koers gezet naar Breskens, alwaar we het zand weer vloeibaar hebben gemaakt, om het daarna over te pompen in een binnenvaartschip. Tijdens een aantal van dit soort reizen is de afstelling van het geheel geoptimaliseerd.

Al meer dan 100 reizen…

Inmiddels is de Schenge al een tijdje operationeel en heeft het schip er inmiddels naar tevredenheid meer dan 100 reizen opzitten. “De vaarsnelheid van de Schenge ziet er ook goed uit, dat maakt het economisch gezien extra interessant”, zegt Visser tot besluit. “We doen gemiddeld twee reizen per dag in een mooi tempo. En dan te bedenken dat er in de ombouw zo’n slordige 40.000 uren
zijn gaan zitten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten