Van Aalsburg is al decennialang een begrip in de waterbouw. Ze staan vooral bekend om de natuurlijke beschoeiingen, zinkstukken, legakkers en stuifschermen. Tijdens Infratech 2025 werd de groeiende waardering voor natuurlijke bouwmaterialen duidelijk en was de toegenomen belangstelling zelfs op de beursvloer duidelijk te ervaren, aldus Dick van Aalsburg. “Onze missie is: natuur met natuur beschermen – en die aanpak krijgt steeds meer erkenning.” Dat bleek ook wel uit de eervolle vermelding van Martin Wijnen, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, vlak voor het uitreiken van de InfraTech Innovatieprijs 2025.
Van Aalsburg kijkt verder dan de bekende toepassingen en zet nieuwe stappen in duurzaam bouwen. Als lid van coöperatie Beyond Wood ontwikkelen ze samen met partners 100% natuurlijk plaatmateriaal uit wilgenvezels. Dit innovatieve product is waterafstotend, brandveilig en perfect voor biosbased bouwen. “We merken dat overheden en opdrachtgevers steeds meer openstaan voor deze duurzame alternatieven”, zegt Dick. “Waterschappen, provincies en gemeenten zien de potentie van wilgenconstructies om op een ecologische manier aan hun Kaderrichtlijn Water (KRW)-doelstellingen te voldoen.”
Niet alleen in Nederland en België maakt Van Aalsburg impact, momenteel verschepen ze grote hoeveelheden wilgenhout en specialistisch materieel naar Ivoorkust, waar ze samen met de Belgische waterbouwer Deme een havendam beschermen. “Wiepen met touw en los wilgenhout zijn al onderweg, zodat we daar meer dan 25.000 m2 zinkstukken kunnen bouwen”, vertelt Dick. Daarmee laat het bedrijf zien dat Nederlandse kennis én natuur wereldwijd bijdragen aan duurzaam waterbeheer.
Duurzaamheid blijft ook een speerpunt binnen de bedrijfsvoering van Van Aalsburg. Binnenkort wordt de derde elektrische graafmachine in gebruik genomen: een 22-tons Sany rupskraan. Daarnaast is het de planning dar er dit jaar 500 zonnepanelen geplaatst worden en een 1 megawatt accu met vier snellaadpunten van circa 200 kW per dispencer. “Het stroomnet zit vol, dus we lossen het deels zelf op”, zegt Dick. “Investeren in duurzaamheid is noodzakelijk, maar financieel pittig. Met CO2-certificering van onze wilgen genereren we ‘carbon credits’ waarmee we verdere verduurzaming kunnen financieren.” Ook benoemt Dick dat hun wilgentenenschutting recent een A+ greenlabel heeft ontvangen. “Niet gww-gerelateerd, maar het is wel een erkenning voor de milieuvriendelijke eigenschappen van dit oer-Hollandse natuurproduct.”
Ook in Nederland blijft Van Aalsburg volop actief. We schreven al eerder over de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat, waar Van Aalsburg meewerkt aan een natuurvriendelijke getijdeduiker, waarbij baggerwerkzaamheden worden gecombineerd met ecologische herstel. “Dit ecologische herstel is essentieel voor de biodiversiteit van het gebied en draagt bij aan klimaatadaptatie door de natuur zijn werk te laten doen bij het versterken van de dijk en het verbeteren van de waterkwaliteit.” Het project laat zien hoe innovatie, ambacht, natuurlijke materialen en duurzaamheid hand in hand gaan binnen de waterbouw. Een mooie foto van dit project siert de cover van deze editie.
Met een sterke mix van traditie en innovatie blijft Van Aalsburg toonaangevend in duurzame waterbouw. Of het nou gaat om een dijk in Ivoorkust of biobased bouwen in Nederland: de toekomst is natuurlijker dan ooit.
Neem dan rechtstreeks contact op met Van Aalsburg BV.