Op de Afsluitdijk wordt zorgvuldig gewerkt, toch vinden er soms incidenten plaats die gevolgen kunnen hebben voor het milieu. Ecoloss wordt ingeschakeld om die gevolgen te voorkomen of te verkleinen. Denk hierbij vooral aan ongelukken met gevaarlijke stoffen, brandstoffen en olieproducten. Snelle actie is gewenst en dus komt het team van Ecoloss in actie.
“Alle meldingen komen binnen op onze meldkamer in Pernis, onze hoofdvestiging”, vertelt Niels Moerkerken, directeur Ecoloss. EcoLoss is een onafhankelijk adviesbureau en een onafhankelijke dienstverlener. Naast advisering, zijn de medewerkers gespecialiseerd in de afhandeling en afwikkeling van incidenten, met name waar het om voorvallen met milieu-impact (bodem) gaat. Voorbeelden zijn oliesporen op de weg, gedumpt asbest en drugsafval en vloeistoflekkage in bouwputten. Zodra er incidenten zijn met gevaarlijke stoffen of er is sprake van mogelijke bodem- en wegdekverontreiniging, komt Ecoloss in actie. Zowel op het land als te water. In opdracht van Rijkswaterstaat, werkt Ecoloss onder meer voor diverse infraprojecten op Schiphol, provinciale wegen en de Afsluitdijk. “Wanneer er een melding voor de Afsluitdijk binnenkomt, bepaalt ons team van de meldkamer of onze incidentmedewerkers in actie moeten komen of die van een samenwerkende partner. Wij coördineren in ieder geval de acties en hebben contact met klanten en beheren de uitrukprotocollen.”
Ook tijdens de werkzaamheden aan de Afsluitdijk kan een milieu-incident plaatsvinden. “Denk bijvoorbeeld aan en hydrauliekslang van een machine die klapt en is gaan lekken in een bouwput. Wij zorgen dat we snel ter plekke zijn en alles volgens de juiste voorschriften opruimen, zodat de werkzaamheden veilig en zo snel mogelijk weer voortgezet kunnen worden.”