De stuwen en gemalen die zijn vervangen en gerenoveerd in het kader van het programma ‘Optimalisatie wateraanvoer Peelkanalen’ zijn door Modderkolk Projects & Maintenance allemaal voorzien van een telemetrie- en besturingssysteem. Op die locaties waar geen netspanning aanwezig is, maakt Modderkolk gebruik van de in eigen huis ontwikkelde en beproefde Flux en Flow solarstuwbesturing.
Modderkolk is van huis uit een industriële automatiseerder en sinds jaar en dag actief in de waterbouw. “Beide sectoren stellen min of meer dezelfde eisen”, zegt Marcel van der Stappen, projectleider bij Modderkolk Projects & Maintenance. “We zijn voor het merendeel van de waterschappen in ons land actief en ook Waterschap Limburg behoort tot onze vaste klantenkring. Zij hebben ons uitgenodigd om tijdens de voorbereiding in het bouwteam aan te sluiten. Samen met de civiele aannemer Vissers Ploegmakers, de stuwenbouwer en pompleverancier hebben we in een zeer prettige samenwerking voor elke locatie een passende oplossing uitgewerkt.”
De besturing van alle stuwen en gemalen in het project is door Modderkolk compleet vernieuwd of nieuw aangelegd. “Dat begint al bij de inlaat aan het begin van de Peelkanalen. Hier is een debietmeting geplaatst om op basis daarvan de andere waterbouwkundige objecten te kunnen aansturen. Het is immers de voeding van alles wat erachter zit. Je moet de hoeveelheid water die wordt ingelaten wel kwijt kunnen”, stelt Marcel terecht. “Als Modderkolk hebben we ruim 30 jaar ervaring met dit soort projecten. We weten wat er van ons gevraagd wordt en komen altijd met een passende oplossing. Zo draait het nieuwe gemaal Helenaveen nog altijd op de oude aansluiting van de netbeheerder. De definitieve aansluiting laat nog enige tijd op zich wachten. Het ligt weliswaar buiten onze cirkel van invloed, maar we zorgen toch voor een tijdelijke oplossing zodat het gemaal kan draaien.”
De nieuwe stuwen en gemalen zijn voorzien van een telemetrie- en besturingssysteem van Modderkolk. “Dat alles is geïntegreerd in de centrale post bij Waterschap Limburg. We hebben daarvoor de software geschreven en getest voor alle locaties. Alles is inmiddels al overgedragen aan het waterschap en in bedrijf”, zegt Marcel. Een aantal stuwen wordt aangestuurd door een solarstuwbesturing. “Afhankelijk van de locatie is de solarunit op het maaiveld of op een 5 meter hoge mast geplaatst. De unit heeft aan vier zijden een verticaal zonnepaneel en vangt zo in de winterperiode, als de zon laag staat, het meeste zonlicht. Daarnaast bevat de unit een laadregelaar en een accu die tot maximaal 90% wordt opgeladen voor het behoud van de lange levensduur van tien tot vijftien jaar. Met deze unit kunnen we het hele jaar door een stuw aansturen tot 20 Ampère op 24 Volt.”
Volgens Marcel is er veel interesse bij waterschappen voor de solarstuwbesturing. “Waterschap Aa en Maas heeft al twintig masten in gebruik. Overigens zijn we nu bezig met een nieuwe ontwikkeling, een windsolarmast, waarbij we het noorderpaneel vervangen door een compacte windmolen.” Wordt ongetwijfeld vervolgd!