Voor dijkversterkingen worden stalen damwanden op grote schaal toegepast om de dijk tegen de faalmechanismen macrostabiliteit en piping te beschermen. De damwand ondersteunt hierbij de gronddijk onder maatgevende belastingen. Vooral op locaties met beperkte ruimte is een damwand de ideale versterking van de dijk. Extra interessant zijn de locaties waarbij zowel stabiliteit als piping maatgevend zijn. Dan kan met één damwandconstructie beide versterkingsopgaven worden aangepakt.
De hoeveelheid stalen damwanden benodigd in een project heeft invloed op de duurzaamheid van het project. ArcelorMittal verlaagt de milieu-impact van de geleverde stalen damwanden door in te zetten op drie vlakken: Recycle, Reduce & Reuse.
Het staal voor de damwanden, die in Luxemburg worden geproduceerd, komt uit een vlamboogoven, die op 100% groene stroom kan draaien. Een vlamboogoven gebruikt circa 100% staalschroot, er komt geen ijzererts meer aan te pas. Hierdoor worden er geen primaire grondstoffen meer onttrokken aan de natuur en komen er minder afvalstoffen vrij vergeleken met het hoogovenproces, waar de koolstofdioxide-uitstoot ongeveer een factor 5 tot 6 hoger ligt. Per ton stalen damwand komt er in het vlamboogoven-productieproces 360 kg CO2 vrij. Deze emissie wordt aangetoond door middel van de Environment Product Declaration (EPD) EcoSheetPiles™ Plus, specifiek opgesteld voor de Nederlandse markt. Hiermee heeft ArcelorMittal een unieke positie onder de stalen damwandproducenten wegens de korte afstand tot de fabriek en het duurzame productieproces.
De dijkversterkingen hebben vaak een ontwerplevensduur van 100 jaar. Doordat corrosie van damwanden in een dijklichaam minimaal is, zal de damwand zelfs na 100 jaar nog te verwijderen zijn uit de dijk. De verwijderde damwanden kunnen mogelijk deels nog hergebruikt worden in andere projecten. Alles wat niet kan worden hergebruikt, wordt volledig gerecycled zodat dit weer als grondstof in de vlamboogoven gaat. De cirkel van schroot – naar stalen damwand – naar schroot is nu rond en herhaalt zich in het volgende project.
De andere grote besparing in emissies, en daarmee het vergroten van de duurzaamheid, komt uit het verminderen van het benodigde materiaalgebruik. De conclusies van de rapporten van de damwand bezwijkproef in Eemdijk van 2018 tonen aan dat het mogelijk is om damwanden korter en lichter te ontwerpen in dijkversterkingen. Verdere optimalisatiemogelijkheden zijn bijvoorbeeld de toepassing van hogere staalkwaliteiten (t/m S460 GP), staffeling van damwanden (kortere en lange lengtes afwisselen), toepassing van damwandpanelen (met openingen van maximaal 1 meter) en een vervormingstoets op maat door lokaal grotere verplaatsingen toe te staan.
Stalen damwanden zijn uitstekend herbruikbaar voor tijdelijke toepassingen, bijvoorbeeld in tijdelijke bouwputten. In permanente constructies, zoals een dijkversterking, worden gebruikte damwanden nog niet vaak toegepast. Op locaties waar het faalmechanisme piping een rol speelt, ontstaat nu de vraag naar het toepassen van gebruikte damwanden. Om de dijk tegen piping te beschermen, moet de kwelweg verlengd of onderbroken worden. Omdat de damwand niet op sterkte wordt belast, kan een gebruikte damwand deze functie even goed vervullen als een nieuw geproduceerde damwand. Het grote verschil is dat niet de gehele uitstoot van de productiefase hoeft te worden meegenomen voor de gebruikte plank, deze is al gedeeltelijk meegenomen in de vorige tijdelijke toepassingen.
Met stalen damwanden zijn dus vele combinaties mogelijk om de duurzaamste oplossing binnen een project te creëren.
Neem dan rechtstreeks contact op met ArcelorMittal Projects Europe B.V..