Het transport rond grote bouw- en infraprojecten brengt doorgaans de nodige uitdagingen met zich mee. Wat is de meest veilige manier om opslagcontainers en bouwketen, een dakkapel of bijvoorbeeld elementen voor een nieuw aan te leggen riolering onder de weg te verplaatsen? Ieder risico op schade aan andermans bezittingen en gevaarlijke situaties onderweg moet tot een minimum beperkt worden.
Bij het transport kan gekeken worden naar de bodem. Wat zijn de risico’s van de gekozen bodem van het bouwtransport bij slecht weer? Is er bijvoorbeeld een kans dat de te vervoeren materialen verschuiven onderweg tijdens een hevige regenbui of harde wind? Kijk daarnaast naar de af te leggen route. Waar bevinden zich de kwetsbare of meest uitdagende punten op deze route? Zijn er mogelijkheden om deze knelpunten tijdens het bouwtransport te vermijden? Is het een reden om op een afwijkend tijdstip te rijden? Enzovoorts.
Het op veilige wijze laten verlopen van het bouwtransport richt zich niet uitsluitend op het transport zelf. Dit begint al op het moment van laden bij de leverancier van bouwmaterialen of bijvoorbeeld de eigen opslag. Maak het laden van zware bouwmaterialen zo makkelijk mogelijk, door hier bewust te kiezen voor een stevige laadbrug. Een laadbrug voorkomt dat materialen op een oplegger getild moeten worden. Een heftruck kan de te vervoeren materialen via de laadbrug in de oplegger rijden. Dit vermindert het risico op schade aan de laadplaats, het transport en de te vervoeren materialen.
In plaats van een laadbrug kan ook een laadplatform of bijvoorbeeld een dockleveller het overwegen waard zijn. Eventueel kunnen dergelijke hulpmiddelen gecombineerd worden met een inrijplaat om iedere oneffenheid te overbruggen. Specifiek voor de herfst- en winterperiode kan het gebruik van antislip platen op de laadbrug, laadplatform of dockleveller interessant zijn. Het gaat hierbij om tweezijdig gestraalde 4 mm staalplaten, die maken dat een heftruck bij het vervoer van bouwmaterialen voldoende grip heeft om wegglijden te voorkomen.
Zoals de veiligheid bij het laden van het bouwtransport belangrijk is, zo geldt dat ook voor het lossen ervan. Op de plek van bestemming is het gebruik van stalen of kunststof rijplaten sterk aan te bevelen. Afhankelijk van het gewicht van het bouwtransport en de ondergrond, kan ook gekozen worden voor stevige betonnen platen. Op deze manier hoeft het transport zich niet door een ondergrond van zand of bijvoorbeeld modder te verplaatsen. Dit brengt onnodig grote risico’s met zich mee.
Daarnaast is de bereikbaarheid van een losplek in algemene zin belangrijk. Zorg dat voor de uitvoerder van het bouwtransport helder is, waar de materialen gelost kunnen worden na aankomst.