Wie beter dan de jongeren zelf kunnen vertellen wat het werken in de infrasector mooi maakt? Daarom twee jongeren aan het woord: Hosam el Halougy, hbo-student Civiele Techniek, en Marijn Vuik, mbo-student vakman GWW.
Sinds september vorig jaar volgt el Halougy de opleiding Civiele Techniek via Civilion. Civilion is een opleidingscentrum voor de civiele bouw, opgericht in 1987 door en voor aannemingsbedrijven. Het biedt praktijkgerichte mbo- en hbo-opleidingen waarbij studenten werken en leren combineren. Dit laatste is precies wat el Halougy zocht. “Ik heb diverse opleidingen gedaan, waaronder International Business. Maar geen van de opleidingen bleek uiteindelijk een goede match. Ik zocht een hbo-opleiding waarin ik leren en werken kon combineren. Door mijn werkervaring in de evenementenproductie weet ik dat ik graag dingen maak. Alleen wilde ik dat graag groter, uitdagender en meer vakgericht dan de productie van tijdelijke objecten. Zo kwam ik bij de opleiding Civiele Techniek van Civilion terecht.”
Eén dag in de week volgt el Halougy les, de rest van de dagen werkt hij als assistent uitvoerder bij Boskalis Nederland. Onder toeziend oog van zijn begeleider, de hoofduitvoerder, op de werkvloer, werkt hij gewoon mee met het dagelijks werk. “Als je laat zien wat je kunt, mag je steeds meer en ook zelfstandig taken uitvoeren. Zo mag ik bijvoorbeeld nu zelf op één van de projecten waar we bezig zijn een toolboxmeeting voeren met de aannemer. Het werk in de infrasector spreekt mij erg aan. Je hebt te maken met grote machines en verschillende uitvoeringsmethoden op plekken die soms uitdagend kunnen zijn door de risico’s. Het mooie is om alles in goede banen te leiden. Ik vind het ook leuk om oplossingen te bedenken voor problemen. Dit vind ik een heel interessant aspect in de realisatie van de werken.”
Over de begeleiding zowel op zijn werk als door Civilion is el Halougy erg te spreken. “Mooi aan Civilion is dat het echt maatwerk is. We krijgen ook regelmatig gastlessen van mensen uit de praktijk, zelfs van directeuren van grote bouwbedrijven. Daarnaast word ik één op één begeleid door de talent- en studiecoaches van Civilion. Heel fijn.” Na twee jaar heeft el Halougy zijn hbo Civiele Techniek Associate-degree. Daarna wil hij waarschijnlijk door met de Bachelor Civiele Techniek. “De komende jaren wil ik doorgroeien naar uitvoerder bij Boskalis Nederland. Hier heb ik alle kansen en mogelijkheden om door te groeien, ook internationaal als ik dat wil.”
Over Civilion
Civilion is een opleidingsinstituut in de civiele bouwsector, opgericht in 1987 door en voor aannemingsbedrijven. Het biedt mbo- en hbo-opleidingen waarbij studenten vanaf dag één praktijkervaring opdoen bij civiele bouwprojecten. De opleidingen zijn kosteloos voor de deelnemers, die tegelijkertijd een salaris ontvangen. Civilion werkt samen met diverse bedrijven om talent te ontwikkelen en te verbinden aan de sector.
Marijn Vuik volgt de mbo-opleiding Allround Vakman grondwerk-, wegen- en waterbouw bij SPG Infra Vakopleidingen. Hij is alweer bijna klaar met deze 2,5 jarige opleiding. “Via een soort snuffelstage op de middelbare school kwam ik bij Delft Infra terecht. Zij zijn één van de erkende leerbedrijven in het netwerk van SPG. Ik werd erg enthousiast van mijn snuffelstage en zo kwam ik in contact met SPG.” Op advies van de opleiding koos Vuik voor de breed georiënteerde opleiding grondwerk-, wegen- en waterbouw.
Via deze opleiding werken jongeren bij aannemers en houden ze zich onder meer bezig met de aanleg en het onderhoud van wegen, bestratingen, oevers en riolen. Zo ook Vuik. “Mijn werkweek is heel divers. Zo zijn we bezig met riolering in een woonwijk, het renoveren van het buitenterrein van een groot zwembad en ik heb deze week bijvoorbeeld een stoep verhoogd. Het leuke aan dit werk is dat je lekker buiten bezig bent en samen aan iets moois bouwt. En natuurlijk dat ik op deze manier meehelp om de infrastructuur weer een beetje beter te maken. Voor mij is deze combinatie van leren en werken ideaal. Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit.”
Vuik weet al wat hij wil als hij deze opleiding heeft afgerond; dan gaat hij eerst zijn machinistendiploma halen. “Vanuit de opleiding stimuleren ze mij ook om de benodigde papieren voor uitvoeringswerk te halen zoals machinist grondverzet.” Zowel vanuit school als op zijn werk wordt Vuik goed begeleid en ondersteund. “Op mijn werk kan ik altijd terecht bij de leermeester en mijn begeleider op school houdt goed in de gaten wat ik leer en of dat goed aansluit bij wat ik graag wil.”
Leren en werken in de infra bij SPG-NH
SPG Noord-Holland is een groep van wegenbouwbedrijven die samenwerkt om nieuwe vakmensen op te leiden. Zij zoeken jongeren die graag hun diploma willen halen terwijl ze werken. Bij SPG-NH leren jongeren vooral door te doen – de praktijk staat voorop, en de theorie ondersteunt daarbij. Leerlingen volgen een BBL-opleiding. Dat betekent: vier dagen werken en één dag naar school. SPG-NH biedt verschillende opleidingen binnen de infra zoals vakman GWW, machinemonteur, straatmaker, waterbouwer, machinist, asfaltafwerker en uitvoerder bouw en infra.