Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Landmeten 2.0 Dé nieuwe manier van werken

Landmeten 2.0 Dé nieuwe manier van werken

Van hoekspiegel en meetbanden, naar radio-plaatsbepaling en scanners, van post-processing naar drones en real-time meten. Het vak landmeten heeft nogal een ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen decennia. Instrumenten zijn kleiner, sneller en nauwkeuriger geworden en dankzij nieuwe meettechnieken kunnen we steeds gerichter meten. Combineer de hoogwaardige meetsystemen met slimme software én de juiste dienstverlening en er is op een snelle, eenvoudige manier een hoogwaardig eindproduct te realiseren.

Dat beaamt ook Jasper Schuur van Geometius. “Als leverancier van onder andere meetapparatuur en systemen voor plaatsbepaling (GNSS) en landmeetkundige, geografische en hydrografische toepassingen, met de bijbehorende software, maakt Geometius het landmeten zo toegankelijk mogelijk. Landmeten 2.0 is dé nieuwe manier van werken”, volgens Schuur. “Software is daarbij een essentieel onderdeel, want met de juiste verwerkingssoftware kun je werkprocessen vele malen efficiënter maken en fouten in het veld voorkomen.”

Real time

Schuur legt uit: “Doordat de meetinstrumenten én de software perfect op elkaar aansluiten, is data makkelijk in te lezen en direct te verwerken. Zo kan het werk real time gecontroleerd worden en voorkom je faalkosten.” Schuur noemt dat ‘toch wel één van de meest belangrijke en indrukwekkende veranderingen in de branche’. “Trimble loopt hierin voorop en we zijn dan ook trots dat wij hun distributiepartner voor landmeetkundige apparatuur in Nederland zijn.” Het draait echter om meer dan het leveren van hardware alleen: “Ondanks allerlei nieuwe technieken, blijft landmeten mensenwerk en is de noodzaak tot controleren onveranderd. Wij ondersteunen onze klanten hierbij met telefonische support en gerichte trainingen.”

2. trimble sitevision

Trimble SiteVision; Augmented reality met RTK-nauwkeurigheid

Slimme combinatie zorgt voor nieuwe oplossingen

De razendsnelle ontwikkelingen op softwaregebied dragen er zeker aan bij dat de landmeten toegankelijker en gebruiksvriendelijker is geworden. “Geometius groeit hierin mee. Wij geloven dat de slimme combinatie van software met hardware zorgt voor nieuwe oplossingen.” Geometius biedt naast de GNSS-instrumenten een breed assortiment aan landmeetkundige apparatuur zoals Total Stations, UAV’s, 3D-scanners en gebruiksvriendelijke verwerkingssoftware waarmee beelden, zowel op de grond als in de lucht vastgelegd en verwerkt worden. Daarnaast verzorgt het bedrijf trainingen en verschillende informatieve workshops en evenementen, om Landmeten 2.0 écht zelf te ervaren.

De toekomst van de puntenwolk

Zoals het evenement ‘De dag van de puntenwolk’ die Geometius in het voorjaar van 2019 organiseerde. Het inwinnen, verwerken en extraheren van een grote hoeveelheid informatie uit puntenwolken is de toekomst binnen het geo-werkveld, meent Schuur. Tijdens deze dag zette Professor Edward Verbree, Universitair docent Geomatics aan de TU Delft, de ruim honderd aanwezigen aan het denken met zijn visie over de puntenwolk. Volgens hem is er veel meer mogelijk met de grote hoeveelheid aan informatie in de puntenwolk: “De meerwaarde voor interactieve en exploratieve toepassingen is enorm. Het is de vraag hoe deze puntenwolkdata breder toe te passen is, zodat het ten goede komt aan de bedrijfsprocessen.”  Ook een gastspreker van Trimble Geospatial en een tweetal gebruikers vertelden over de scanning-instrumenten en de vele mogelijkheden die een puntenwolk biedt. “Een boeiend congres”, zegt Schuur, “dat ongetwijfeld een vervolg krijgt.”

Revolutie in de GWW

Het is duidelijk: de bijna onbegrensde mogelijkheden van Landmeten 2.0 zorgen voor een revolutie in de infrasector. “BIM zal steeds meer een weg vinden in de GWW. Dankzij cloudoplossingen kan data heel snel van het veld naar kantoor worden gestuurd en vice versa.” Hij noemt een voorbeeld waarbij in combinatie met Trimble SiteVision een toekomstig kunstwerk of knooppunt met augmented reality te visualiseren is in het veld. “Er loopt nu een pilot met een klant waarbij we op die manier een fietsbrug visualiseren. Eventuele ‘clashes’ worden direct zichtbaar. Maar ook minder zichtbare zaken, zoals ondergrondse infra, kunnen met augmented reality worden gevisualiseerd. Een mooie ontwikkeling met ongekende mogelijkheden”, besluit Schuur.     

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Geometius.

Geometius Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Geometius Telefoonnummer +31 (0)88 4366300 E-mailadres info@geometius.nl Website geometius.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten