Een brand kan grote gevolgen hebben. Ook in parkeergarages, waar rook en hitte de veilige vluchtgang van bezoekers kunnen belemmeren, het werk van de hulpdiensten kunnen bemoeilijken en flinke schades aan de gebouwconstructie kunnen veroorzaken. Kingspan Light + Air biedt hier al 40 jaar een oplossing voor. Door de dagelijkse ventilatie in parkeergarages én de rook- en warmteafvoer bij brand geïntegreerd aan te pakken, profiteren opdrachtgevers van een totaaloplossing met hoge kwaliteit componenten, een lange levensduur, een laag energieverbruik en lage geluidsniveaus. Door projecten integraal te begeleiden, zijn zij bovendien verzekerd van één contactpersoon en één garantiepartij voor hun complete installatie.
In Nederland staan diverse bovengrondse parkeergarages en mobiliteitshubs, waarin rook en warmte veelal op natuurlijke wijze wordt afgevoerd, weet Stan Veldpaus, Projectadviseur Rookbeheersingssystemen bij Kingspan Light + Air. “Het gros van de parkeergarages echter bevindt zich onder maaiveldniveau, waardoor een mechanische ventilatie-oplossing met schachten en stuwdrukventilatoren nagenoeg altijd noodzakelijk is. Mechanische ventilatie in ondergrondse parkeergarages zorgt er namelijk voor dat giftige gassen zoals koolstofmonoxide (CO), autogas (LPG) en benzeen efficiënt worden afgevoerd. Zo creëren we een gezonde verblijfsomgeving voor alle bezoekers. Bovendien kan mechanische ventilatie helpen om in geval van brand rook en warmte doeltreffend af te voeren.”
“Een gebouwbrand is niet te voorkomen”, benadrukt Patrick Verboven, Specialist Brandveiligheid bij Kingspan Light + Air. “Zelfs in de veiligste parkeergarage kán brand ontstaan, met mogelijk flinke gevolgen voor bezoekers én gebouwconstructie. Hierbij moet je niet alleen denken aan de parkeergarage zelf, maar ook aan hierboven liggende appartementen of kantoren. Het komt regelmatig voor dat bewoners of medewerkers een gebouw maandenlang niet mogen betreden omdat de stabiliteit van de constructie na een brand niet meer gegarandeerd kan worden. Om dit te voorkomen, zijn passende maatregelen nodig.”
“Gelukkig wordt de regelgeving voor brandveiligheid steeds strenger”, merkt Patrick. “Zo is voor parkeergarages onder gebouwen en met een vloer hoger dan 13 meter boven maaiveldniveau een sprinklerinstallatie inmiddels verplicht. Volgens het Bbl moeten overdekte parkeergarages bovendien opgedeeld zijn in brandcompartimenten van maximaal 1.000 m². Het toevoegen van enkele muurtjes lijkt in dit geval een slimme oplossing, maar is het allerminst. Immers moeten bezoekers nog wel van het ene compartiment naar het andere kunnen rijden. Daarom zijn openingen in de brandmuren noodzakelijk. Bij brand kunnen deze openingen eenvoudig gesloten worden met onze afrolbare brandschermen, die dankzij een geringe inbouwhoogte ook bij uitstek geschikt zijn voor de lage verdiepingshoogten in parkeergarages.”
De ervaring leert echter dat gebouweigenaren (en bezoekers) steeds meer de voorkeur geven aan ruim opgezette en lichte parkeergarages met vrije zichtlijnen en een duidelijke routing, omdat dit het gevoel van veiligheid bevordert, weet Stan. “En ook de hulpdiensten geven de voorkeur aan niet-gecompartimenteerde parkeergarages, waarin zo snel mogelijk de locatie van de brand bereikt kan worden. Om zowel gebouweigenaren, gebruikers als hulpdiensten van dienst te zijn, adviseren wij om parkeergarages – op basis van gelijkwaardigheid – te voorzien van een rook- en warmteafvoersysteem en de dagelijkse ventilatie hierin te combineren.”
In dit geval toert de ventilatie-installatie automatisch op en af op basis van de verontreinigingsgraad in de parkeergarage. Hierdoor gaan frisse lucht en een laag energieverbruik perfect hand in hand. “In het geval van brand wordt het ventilatiesysteem naar maximaal gestuurd en worden rook en warmte geforceerd één richting op gestuwd, waarna zij met behulp van schachten en grote ventilatoren en met een snelheid van ten minste 1,5 m/s efficiënt naar buiten worden afgevoerd. Hierdoor worden gebouwconstructies minder aangetast en rookschades grotendeels voorkomen”, aldus Stan. “Bovendien kunnen de hulpdiensten met de wind in de rug de brandhaard bereiken én aanvangen met de repressie, waardoor de schade zich in de meeste gevallen beperkt tot slechts enkele auto’s.”
Wie kiest voor de gecombineerde installaties van Kingspan Light + Air, is verzekerd van een lange levensduur, een laag energieverbruik en lage geluidsniveaus, vertelt Stan. “De componenten die hiervoor nodig zijn, worden in eigen huis of onder private label door ons geproduceerd. Van (stuwdruk)ventilatoren tot schakelkasten, transmissiewegen en kleppenregisters en inclusief bijbehorend detectiesysteem, dat bestaat uit CO-/LPG- en branddetectoren, een alarmerings- en ontruimingsinstallatie en een automatische doormelding naar de brandweer.” Patrick: “Door alle systemen integraal te adviseren, ontwerpen, monteren en onderhouden, kunnen we een hoge kwaliteit garanderen. Dit resulteert niet alleen in een hoog comfort, maar ook in een lage TCO. Wij werken met basis-rekenregels, maar toetsen onze adviezen ook af met Computational Fluid Dynamics (CFD) computersimulaties, zodat de werking bij ventilatie én brand gegarandeerd is. Op deze manier worden gebouweigenaren volledig ontzorgd. Zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten.”