Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Specialist in testen, inspectie, controle, analyse, certificering én ontwerp
Ook bij hoogspanningsmasten wordt er met veel disciplines tegelijk samengewerkt.

Specialist in testen, inspectie, controle, analyse, certificering én ontwerp

Vertegenwoordigd door SGS INTRON en SGS Roos+Bijl debuteert SGS Nederland begin 2025 op de beursvloer van InfraTech. In Rotterdam zal de organisatie zich als onderdeel van het wereldwijd actieve SGS vooral profileren als een veelzijdige en kundige partner voor de GWW-sector. Zeker wanneer er meerdere disciplines tegelijk nodig zijn om boven of onder de grond tot een passende oplossing te komen… 

SGS, wereldmarktleider op het gebied van testen, inspectie, controle, analyse, certificering en ontwerp, is met verschillende bedrijven vanuit ruim twintig vestigingen ook binnen onze landsgrenzen actief. Daaronder het in Waardenburg en Sittard actieve SGS INTRON en het in Spijkenisse gevestigde SGS Roos+Bijl. Beide entiteiten trekken regelmatig met elkaar op rondom verschillende infrastructurele projecten. Bijvoorbeeld bij de realisatie van een nieuwe zeesluis in Terneuzen of onlangs nog, tijdens een project van Rijkswaterstaat met als doel de Afsluitdijk te versterken. Waar SGS Roos+Bijl bij deze laatste klus de projectcoördinatie deed rondom de verlegging van kabel- en leidingwerken, richtte SGS INTRON zich vooral op de beoordeling van een aantal innovatieve betonmengsels. De projecten bevestigen niet alleen de specifieke expertise van de twee afzonderlijke bedrijven, ze bewijzen ook dat SGS in staat is om opdrachten multidisciplinair en integraal te benaderen.

Foto 4 SGS
Bundelen van telecomdisciplines voor een slimme ordening in de krappe ondergrond.

Bóven de grond

“Kort gezegd houden wij ons bezig met alles wat zich bóven de grond bevindt”, trapt Mürsel S,ahin, binnen SGS INTRON verantwoordelijk voor sales, marketing en business development, het voorstelrondje af. “Als hardcore materiaalkundig onderzoeksinstituut geven we antwoord op vragen over de kwaliteit en duurzaamheid van bouwmaterialen, -producten en -processen. Tegelijk kijken we of ze voldoen aan de nationale en internationale regelgeving. Dat alles gebeurt vanuit verschillende units, die zich onder meer bezighouden met forensisch schadeonderzoek, onderhoudsadvies, testen en certificeren. We beschikken in Sittard zelfs over een eigen geaccrediteerd materiaalkundig laboratorium, waar we allerlei testen voor onze opdrachtgevers kunnen uitvoeren.”

Foto 5 SGS
Meten van de benodigde leidingen voor transport van olie en gas.

Kundige ingenieur

Bij ingenieursbureau SGS Roos+Bijl is de ondergrondse infrastructuur het domein. “Allereerst ontwerpen we technische kabel- en leidingnetwerken voor distributie en transport”, vervolgt operations manager Erwin Poldervaart. “Daarnaast bieden we een uitgebreide begeleiding bij het aanleggen, verleggen of verwijderen van kabels en leidingen. Met olie, gas & chemie, energie, water en telecommunicatie als expertisegebieden bedienen we uiteenlopende opdrachtgevers, zoals netbeheerders, overheden, aannemers en projectontwikkelaars. Bijvoorbeeld als het gaat om het ontwerpen van een tracé, netwerkbeheer of projectmanagement. Maar ook voor het maken van een omgevingsscan, contractvorming of het bieden van ondersteuning rondom complexe bestuurlijke belangenafwegingen kunnen grote en kleine klanten hier aankloppen. De kabel- en leidingbranche heeft voor ons geen geheimen.”

Foto 2 SGS
Betontest.

Duurzame oplossingen

De expertise van beide SGS-onderdelen wordt tijdens InfraTech op stand 6.510 in volle glorie getoond, waarbij tegelijk de meerwaarde wordt benadrukt die de twee bedrijven onder de SGS-vlag in huis hebben op het gebied van duurzaamheid. Een aspect dat binnen SGS zoveel mogelijk integraal en multidisciplinair wordt aangevlogen en in de GWW-sector meer dan ooit actueel is. 

“SGS INTRON biedt al jaren diverse sustainability solutions”, aldus Mürsel. “Het is een zeer belangrijke toegevoegde waarde van ons bedrijf, zéker richting de toekomst. We zetten bijvoorbeeld in op de certificering van biobased en gerecyclede producten en materialen, een tak van sport die binnen de infra steeds meer aandacht geniet. Daarnaast voeren we levenscyclusanalyses uit van producten en materialen, zodat de milieueffecten duidelijk in kaart kunnen worden gebracht. In Nederland worden deze milieueffecten door een weegfactor per milieueffect opgeteld tot één getal: de Milieukostenindicatie (MKI, red.). In de GWW-sector wordt hiermee gerekend. Verder richten we ons in toenemende mate op de ontwikkeling van nieuwe constructiematerialen uit afvalstromen. Tot slot is in het kader van reductie van CO2-uitstoot de validatie van innovatieve betonmengsels en bindmiddelen een belangrijke kernactiviteit. Ons brede team van betonspecialisten is opdrachtgevers graag behulpzaam wanneer ze voor een specifiek project een duurzaam betonmengsel willen inzetten.”

Foto 1 SGS
Innovatieve betonblokken in de dijkversterking van de Afsluitdijk.

Slimheid

Heeft sustainability in het geval van SGS INTRON doorgaans betrekking op producten en materialen, bij SGS Roos+Bijl linkt het begrip vooral aan de pure slimheid van de geboden ontwerpoplossingen. “Voor ons geldt dat bijna al onze diensten worden geleverd in het kader van duurzaam te realiseren projecten”, licht Erwin toe. “Met andere woorden, wij geven niet zozeer in fysieke zin inhoud aan duurzaamheid, bij ons is het meer een kwestie van hoe je door slim te denken en te ontwerpen kunt bijdragen. Een mooi voorbeeld daarvan is een onlangs gescoord project waar binnen de kaders van de energietransitie gas wordt ingeruild voor waterstof. Een project dat voor ons andermaal nieuwe deuren opent naar een groenere toekomst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten