De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese regelgeving die als doel heeft duurzaamheidsrapportages van bedrijven te verbeteren. De rapportages, die geïntegreerd dienen te worden in het jaarverslag, zullen onderworpen worden aan een onafhankelijke audit om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de verstrekte informatie te waarborgen.
Binnen de CSRD staan drie onderwerpen centraal: Environment (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur), samen ESG genoemd. “Environment betreft de bedrijfsimpact op het milieu”, zegt Arno Berwers, verantwoordelijk voor marketing & sales binnen BouwInfosys uit Helvoirt. “Denk daarbij aan broeikasgasemissies, water- en luchtvervuiling en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Social gaat over sociale zaken, waaronder arbeidsomstandigheden, mensenrechten en het bestrijden van discriminatie op de werkplek. Governance ten slotte richt zich op de informatie die bedrijven over hun bestuurspraktijken moeten verstrekken, zoals samenstelling en werking van hun bestuursorganen, risicobeheersystemen en de intern uitgevoerde controles aangaande duurzaamheidskwesties.”
Het doel van de CSRD is om investeerders, consumenten en andere belanghebbenden beter in staat te stellen om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven te beoordelen en te vergelijken, zodat rondom het doen van investeringen of het gunnen van werk betere keuzes gemaakt kunnen worden. Alle bedrijven die voldoen aan twee van de drie gestelde criteria (meer dan 50 miljoen euro omzet, meer dan 25 miljoen activa op de balans en meer dan 250 medewerkers (inclusief zzp’ers)) zijn verplicht om in 2026 voor het eerst te rapporteren over het boekjaar 2025. Om de vereiste rapportage te kunnen samenstellen, betekent dit dat zij per 1 januari 2025 moeten starten met het genereren van informatie.
De komst van de CSRD heeft voor elke sector gevolgen, ook voor de GWW. Opdrachtgevers in de branche gaan van aannemers, onderaannemers en toeleveranciers vragen, en later eisen, om informatie aan te leveren, zodat ze een betrouwbare CSRD-rapportage kunnen maken. “Wanneer je als onderaannemer voor een grotere aannemer werkt, is de kans dus groot dat deze eisen gaat stellen aan het beschikbaar stellen van duurzaamheidsinformatie”, aldus Arno, die ter verduidelijking een voorbeeld geeft. “Stel dat je als onderaannemer in opdracht van een grote aannemer een perceel woonrijp moet maken. De grotere aannemer is CSRD-plichtig en zal daarom gaan vragen om informatie over de CO2-uitstoot van het gebruikte materieel. Heb je daarnaast ook materialen geleverd, dan zal ook daarvan de informatie worden opgevraagd. Deze zul je als onderaannemer mee moeten gaan leveren met de factuur of eventueel los. Kun je de informatie niet betrouwbaar aanleveren bij de opdrachtgever? Dan zal hij op zoek gaan naar een andere onderaannemer die dat wél kan. En dat is nu precies de onderliggende doelstelling van de CSRD. Het is dus zaak dat je nú al start met het in kaart brengen welke informatie benodigd is voor je eigen CSRD-rapportage of voor de rapportage voor de opdrachtgever als je zelf niet of nog niet CSRD-plichtig bent.”
Veel informatie die nodig is voor de CSRD-rapportage kan mogelijk uit een ERP-systeem worden gehaald. Een algemene ERP-applicatie zal daar echter onvoldoende in ondersteunen omdat deze niet branchespecifiek is ontwikkeld. InfraWorks, een product van BouwInfosys, doet en is dat wél. Bovendien is de applicatie al volledig voorbereid op de introductie van de nieuwe spelregels. “InfraWorks is specifiek voor de grond-, weg- en waterbouw ontwikkeld en ondersteunt infrabedrijven in de dagelijkse praktijk”, verduidelijkt Arno. “Uniek is dat binnen InfraWorks functionaliteit is ontwikkeld om vanuit het ERP-systeem de CSRD-rapportage op te stellen. Er wordt daarbij slim gebruik gemaakt van de informatie die al in InfraWorks wordt vastgelegd. En dat scheelt veel werk. Daarnaast hebben we de beschikking over een eigen CSRD-team dat klanten die met InfraWorks werken ondersteunt bij de voorbereiding op de komst van de CSRD. Maak eens kennis, onze mensen komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met BouwInfosys BV.