In het dagelijks leven spelen ondergrondse leidingsystemen een cruciale rol in het veilig en efficiënt transporteren van water, gas, en andere vloeistoffen. Een benadering die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint, is grondgestuurd ontwerpen met gebiedseigen grond. Met de inzet van PAM Ecopose nodulair gietijzer voor het grondgestuurd ontwerpen van ondergrondse leidingsystemen worden aanzienlijke besparingen gerealiseerd, zowel voor mens als milieu.
Grondgestuurd ontwerpen integreert de natuurlijke eigenschappen van de bodem met de technische vereisten van de infrastructuur, zegt Esther Lindeman, Managing Director van Saint-Gobain PAM Nederland. “Daarmee worden duurzame en efficiënte oplossingen geboden die zowel de mens als het milieu ten goede komen.”
Nodulair gietijzer is een veelgebruikt materiaal in de aanleg van ondergrondse leidingsystemen vanwege zijn duurzaamheid, sterkte en lange levensduur. Het materiaal is geschikt voor verschillende toepassingen, variërend van waterleidingen tot rioleringssystemen en leidingen voor industriële toepassingen. “Wat nodulair gietijzer zo geschikt maakt voor grondgestuurd ontwerpen, is het feit dat de leidingen erg sterk zijn (hoge ringstijfheid, red.) en dat de uitgegraven grond hergebruikt kan worden om de sleuf aan te vullen. PAM Ecopose, noemen we dat”, zegt Esther. “De nadelige effecten op het milieu worden hierdoor sterk verminderd tot wel 50%.” Want met PAM Ecopose is er geen inzet van schoon zand nodig, die van ver moet worden aangevoerd, én hoeft de afgegraven grond niet te worden afgevoerd. “Dat scheelt enorm veel transportbewegingen en bijbehorende emissies. Bovendien zorgen de verbindingen ervoor dat de leiding spanningsvrij met de grond kan meebewegen en is daarmee ongevoelig voor schade door grondverzakkingen en trillingen.”
Door het minimaliseren van grondverzet en het gebruik maken van duurzame nodulair gietijzeren leidingen van PAM draagt grondgestuurd ontwerpen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot én de ecologische voetafdruk van projecten, resumeert Esther. “Grondgestuurd ontwerpen van ondergrondse leidingsystemen in nodulair gietijzer biedt een duurzame en efficiënte oplossing voor de uitdagingen waarmee moderne steden en gemeenschappen worden geconfronteerd. Door de integratie van natuurlijke en technische aspecten in het ontwerpproces kunnen infrastructuurprojecten worden gerealiseerd die niet alleen functioneel en kosteneffectief zijn, maar ook bijdragen aan een gezonde en veerkrachtige leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties.”