Aanvankelijk was het plan om deze duiker te verlengen met een betonduiker in verband met de verdubbeling van het rijbaanstelsel (project VDR). Een permanente, gegolfd stalen duikerconstructie van Bergschenhoek Civiele Techniek bleek echter een veel interessanter alternatief. In meerdere opzichten.
“We zijn in eerste instantie door Heijmans uitgenodigd in de ontwerpfase om een voorstel te doen voor een tijdelijke, stalen duikerconstructie”, zegt Dick van der Linde, Hoofd Verkoop van Bergschenhoek Civiele Techniek. “Het idee was om de bestaande betonduiker te verlengen met een tijdelijke constructie in staal. Om vervolgens de zettingen af te wachten, de stalen duiker te ontgraven en een definitieve betonduiker aan te brengen. Vanwege de ‘flexibele’ eigenschappen van gegolfd staal hebben we een alternatief aangedragen waarmee we direct een permanente oplossing konden creëren. Neemt niet weg dat het ook voor ons een uniek project betrof. Doorgaans zijn we gewend aan belastingklassen voor Rijkswegen, een 158 meter lange duiker bestemd voor de zwaarste vliegtuigen (35 ton wiellast) is van een andere categorie.”
“Het grote voordeel van een gegolfd stalen duikerconstructie is dat deze licht van gewicht is en ongelijkmatige zettingen kan opvangen”, legt Van der Linde uit. “Voor een ongefundeerde betonduiker zou dat kunnen leiden tot problemen bij de verbinding, zoals hoekverdraaiingen met alle gevolgen van dien. Op basis van de uitgangspunten, waaronder een 100-jarige ontwerplevensduur en te verwachten restzettingen, hebben we een duikerconstructie geselecteerd en berekend van 3,70 meter breed, 2,44 meter hoog en 158 meter lang. De sterkte van de duiker halen we uit het golfprofiel van 200 x 55 millimeter in combinatie met het aanvulmateriaal (zand) ter plaatse. We maken slim gebruik van de sterkte van het zand dat toch al wordt aangebracht om doorgaans tot de economisch meest voordelige oplossing te komen. Vanwege de gevraagde levensduur van 100 jaar hebben we een deel van de staaldikte meegenomen in de ontwerplevensduurberekeningen. Tevens is de constructie voorzien van een corrosiebescherming bestaande uit een zinklaag en coating.”
Bergschenhoek Civiele Techniek heeft de duikerconstructie in een tijdsbestek van slechts twee weken aangebracht. “De montage gaat razendsnel en op het moment de constructie is aangevuld, kan je de watergang al openen. Het mooie van dit systeem is bovendien dat je in de toekomst heel eenvoudig kunt verlengen of uitnemen en elders hergebruiken.” Optimaal circulair bouwen met gegolfd staal!