Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Thessa Luijendijk, adviseur duurzame infrastructuur Provincie Zuid-Holland

Thessa Luijendijk, adviseur duurzame infrastructuur Provincie Zuid-Holland

De infrasector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van de grond-, weg- en waterbouw. En we stellen ze graag uitgebreid aan je voor. In elke editie van GWW-Bouwmat laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. In deze editie geven we het woord aan Thessa Luijendijk, adviseur duurzame infrastructuur bij de provincie Zuid-Holland. Maar ze is nog zoveel meer, en maakt zich op velerlei manieren sterk voor vernieuwing en inclusie in de infra.

Nog maar 26 jaar jong is Thessa. Ze wist echter op haar twaalfde al dat ze uiteindelijk een baan in de wegenbouw zou ambiëren. Na een snuffelstage op het voortgezet onderwijs bij een wegenbouwer was ze verkocht en besloot ze om civiele techniek te gaan studeren in Utrecht. “In het derde jaar kreeg ik de kans om opnieuw stage te gaan lopen. Twee keer zelfs. De eerste bij een ingenieursbureau, de tweede keer bij een wegenbouwer waar ik mocht helpen met het ontwikkelen van asfalt.”

Thessa is afgestudeerd op zwaar belaste asfaltconstructies bij een ingenieursbureau en is daar ook enkele jaren blijven plakken als wegenbouwkundig adviseur. “In die jaren heb ik mezelf verder opgeleid tot wegenbouwkundig laborant, en heb vooral ook heel veel praktijkervaring opgedaan”, zegt ze. “Op een gegeven moment begon het weer te kriebelen en heb ik de overstap gemaakt naar de aannemerij waar ik ontzettend van heb genoten. Ik mocht weer nieuw asfalt gaan ontwikkelen en stond regelmatig met mijn voeten in de klei. Ruim 2,5 jaar later kwam de vacature voor een adviseur duurzame infrastructuur op mijn pad bij de provincie Zuid-Holland. Een baan waarin je écht maatschappelijke impact kunt maken. Dat was ook direct hetgeen mij aantrok.”

In haar huidige functie houdt Thessa zich nog altijd bezig met asfaltontwikkeling, maar wel op een ander niveau. “Ik doe eigenlijk nog steeds wat ik leuk vind, maar ben ook bezig met het creëren van draagvlak voor nieuwe asfaltontwikkelingen aan met name opdrachtgeverszijde. De aannemerij heeft de kennis en kunde, en die hebben we hard nodig om uiteindelijk te evolueren naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Daar zet ik me graag voor in. Ik ben opgegroeid tussen de mannen, en voel me niet anders behandeld of niet welkom. Sterker nog, als ze eenmaal weten wat ze aan je hebben, dan hebben ze je misschien nog wel hoger staan. En bovendien verhoogt een vrouw binnen een team natuurlijk ook de sfeer.”

Behalve adviseur voor de provincie Zuid-Holland, reikt haar impact nog veel verder en gaat zowel de provinciale- als de landsgrens over. “Ik ben actief betrokken bij diverse opgaven en groepen die werken aan een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Zo ben ik lid van het Interprovinciaal Vakgenoten Overleg Verhardingen en de CROW Werkgroep Warm Mix Asfalt. Mijn bijdragen worden erkend en gewaardeerd wat te herleiden is aan het feit dat ik in de finale sta voor de Cobouw Young Talent Award 2024. Ook mag ik op 10 december aanstaande tijdens de Asfaltdag en in januari 2025 op de InfraTech spreken over Warm Mix Asfalt en andere innovaties rondom duurzame infrastructuur waar ik mij mee bezighoud. Daarnaast sta ik voor diversiteit en inclusie in de sector, onder meer door gastlessen te geven aan jonge meiden en door recent betrokken te zijn bij de opzet van een Europese community voor vrouwen in de asfalt- en bitumenbranche.” Thessa is dus niet alleen adviseur, maar ook een ambassadrice voor een diverse en inclusieve toekomst in de infra.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten