Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Strukton legt fundament voor nieuw hoogspanningsstation bij Tilburg
In het project worden drie nieuwe kantelstuwen aangelegd om de waterstand in de berging te kunnen beïnvloeden. (Beeld: Paul Poels)

Strukton legt fundament voor nieuw hoogspanningsstation bij Tilburg

Om de bouw van het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation bij Tilburg mogelijk te maken, moest onder meer de grond bouwrijp gemaakt worden en de bestaande waterberging verplaatst worden. Werk-zaamheden die buiten de scope van TenneT vallen en waarvoor zij Strukton Wegen & Beton inschakelde. Zij legden letterlijk een belangrijk fundament voor TenneT. We spraken met projectmanager Sjaak Gerritsen van Strukton Wegen & Beton om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen van hun werkzaamheden.

De opdracht aan Strukton was helder: maak de locatie van het nieuwe hoogspanningsstation bouwrijp. Dit omvatte onder andere het ontgraven en verwerken van zo’n 185.000 m3 grond en het leveren van zo’n 100.000 m3 zand. Afgezien van de grote hoeveelheid, is dit op zich niet heel bijzonder. Echter de aard van de grond vergde in praktijk de nodige zorgvuldigheid. Het betrof namelijk vervuilde grond van de oude textielindustrie. Sjaak: “We willen zoveel mogelijk circulair werken. Dus de grond die vrijkomt weer verwerken op de bouwplaats zelf. Dat moet zorgvuldig en veilig gebeuren. Dit specialistische werk doet onze bouwpartner Gubbels in dit project. We werken bij de graafwerkzaamheden ook altijd samen met een milieukundig adviseur van adviesbureau Antea Group. De vervuilde grond hebben we als het ware ‘uitgepakt’ door de bovenlaag van de oude dijk af te graven en de folie te openen. Die grond is gescheiden gehouden van overige grond en elders op het project hebben we een nieuwe dijk aangelegd waarbij de oude grond weer in de folie werd verwerkt.”

5 Strukton TenneT 380kV Tilburg Sjaak Gerritsen
Projectmanager Sjaak Gerritsen (Strukton Wegen & Beton) wijst op de werkzaamheden in het project tijdens een persmoment. Foto is genomen in een PBM-vrije zone. (Beeld: Babet Hogervorst)

Verplaatsen waterberging

De werkzaamheden van Strukton gaan verder dan alleen grondverzet. Voor een deel komt het nieuwe hoogspanningsstation op de huidige locatie van de waterberging te liggen. Strukton verplaatst deze berging voor gezuiverd water daarom gedeeltelijk naar beide kanten van de N261, onder meer in de oude vloeivelden van het Noorderbos. “Hiervoor werken we samen met bouwpartner Gubbels”, zegt Sjaak. “Zij zijn goed in sanering van grond en groot grondverzet. Onze expertise ligt op het vak van techniek en dat we goed in staat zijn om een complex en multidisciplinair project als dit tot een goed einde te brengen.” Het verplaatsen van de waterberging is veelomvattend. Zo heeft Strukton waterlopen aangepast, worden drie nieuwe stuwen aangelegd en twee oude duikers aangepast evenals nieuwe duikers aangebracht. “Vanuit de waterberging stroomt het gezuiverde water naar de bestaande watergangen (sloten en riviertjes) aan de oostzijde. Ook hebben we de bestaande dijken rondom de waterberging verplaatst. Onze werkzaamheden aan het bouwrijp maken van het terrein waar het hoogspanningsstation zelf komt, zijn afgerond. Voor het overige deel van de locatie, waaronder de waterberging, werken we de komende maanden nog door.”

Mastfundaties

Strukton bouwt en verzwaart ook de mastfundaties voor de hoogspanningsmasten. Deze nieuwe mastfundaties zijn nodig om een deel van de bestaande lijnen in het nieuwe station te kunnen voeren. De verzwaringen maken de bestaande masten klaar voor de nieuwe situatie. “Bij deze werkzaamheden speelt veiligheid een grote rol. Behalve het leveren van het nodige betonwerk,  is ook het ontwerp onderdeel van ons werk. Hiervoor hebben we binnen Strukton experts ingezet voor de ontwerpcomponent”, legt Sjaak uit.

Van broedplaatsen tot kwestbare kabels

Vragen de werkzaamheden an sich al de nodige zorgvuldigheid en expertise, de kwetsbare flora en fauna op en rond het terrein doen hier volgens Sjaak nog een schepje bovenop. “Onze werkzaamheden startten vorig jaar precies in het broedseizoen. Daar moesten we zeker rekening mee houden om geen broedplaatsen te verstoren. Wij beginnen pas, nadat een ecoloog het gebied vrijgeeft voor de werkzaamheden.” Andere aspecten waar de mensen van Strukton Wegen & Beton in hun werk rekening mee moesten houden waren bijvoorbeeld de bestaande windmolens in de omgeving. Deze moeten te allen tijde bereikbaar blijven. Ook liggen er de nodige kabels en leidingen in de grond, iets wat bij grondwerkzaamheden nauwlettend in de gaten gehouden werd.

Verlenging snelfietspad

Na de afronding van het bouwrijp maken van het terrein en de verplaatsing van de waterberging komt de focus nog op de verlenging van het snelfietspad. Sjaak: “Omdat dit deel pas in latere fase afgerond wordt, hebben we gezorgd voor een tijdelijke omlegging van het fietspad. Omdat het gaat om een snelfietspad, is dit van dusdanig goede kwaliteit dat het veilig is voor fietsers en ze zo min mogelijk hinder hebben van de werkzaamheden.”

Gezamenlijk belang

Wat het project bijzonder maakt, is de nauwe samenwerking tussen Strukton en TenneT, evenals andere betrokken partijen zoals Antea Group en Croonwolter&dros-Mobilis, benadrukt Sjaak. “Het project is niet alleen technisch uitdagend, maar ook complex vanwege de diverse belangen en vereisten. Het moet binnen een bepaalde termijn worden afgerond, rekening houdend met de relatie met de omgeving en de gemeenschap. Het is niet alleen een kwestie van het voltooien van taken, maar eerder van het gezamenlijk oplossen van uitdagingen en proactief meedenken om tot de beste oplossingen te komen.”  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Strukton Civiel.

strukton 100 jaar Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten