In Nederland staat zo’n 1.250 kilometer aan geluidsschermen langs het wegennet. Bij het vervangen van geluidsschermen -omdat de eisen aan geluidsnormering zijn aangescherpt of omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn- wordt steeds vaker gekeken naar de duurzaamheid van de schermen. Kokosystems biedt met de Kokowall® geluidsschermen een duurzame, circulaire en esthetisch fraaie oplossing, met een zeer gunstige LCA- en MKI-score.
“Bij het plaatsen van nieuwe schermen wordt steeds meer rekening gehouden met het reduceren van de milieu-impact van deze schermen, maar dan wel mét behoud van de benodigde akoestische en constructieve eigenschappen”, constateert Arjan Kick van Kokosystems. “Zeker bij projecten die door (semi-)overheden en ingenieursbureaus worden opgesteld, zien we de eisen alsmaar toenemen.” Een goede zaak, vindt hij. “Er wordt niet alleen gekeken naar materialen en producten die minder effect hebben op het milieu, maar ook of het geluidsscherm aan de eis van minimaal 50 jaar levensduur voldoet.”
Met die materialen zit het wel goed bij Kokosystems. “Voor de geluidsschermen gebruiken we de hernieuwbare grondstof kokosvezel, gerecycled kunststof voor de buizen en recyclebaar staal voor de paneelframes en de geluidsisolerende plaat als duurzame materialen. Vanwege de toenemende vraag naar de milieu-impact van producten over de gehele keten, hebben we de LCA- en MKI-waarden door Tauw laten berekenen. Die scores zijn gunstig”, zegt Arjan. “Dat komt omdat de levenscyclus van de toegepaste producten optimaal is ingericht. Hierdoor heeft ons geluidsscherm een minimale milieu-impact, gaat het meer dan 50 jaar mee en is het scherm aan het einde van de levensduur voor 99% recyclebaar.”
“De natuurlijke eigenschappen, de ecologische meerwaarde en de fraaie esthetische uitstraling doen het volgens Arjan dan ook goed in EMVI-aanbestedingstrajecten. “Niet alleen bij de aanleg van nieuwe schermen, maar juist ook daar waar bestaande, veelal houten schermen aan het einde van hun levensduur zijn, bieden wij een prima en duurzaam alternatief.” De groene, natuurlijke uitstraling doet het goed bij omwonenden, weet hij. “De kokosvezels zijn uitermate geschikt om klimop of andere beplanting tegenaan te laten groeien. Dat ziet er niet alleen heel mooi groen uit, maar de beplanting filtert ook nog eens het fijnstof, waardoor het CO2-gehalte in de lucht vermindert.”
Kokosystems maakt alles in eigen beheer en heeft voor elke situatie een passende, geluidwerende oplossing. “Maar we leveren meer dan alleen het geluidsscherm: we begeleiden elk project, van advies tot engineering, het slopen van het huidige scherm en het plaatsen en aanplanten van het nieuwe scherm”, zegt Arjan. “Zo kunnen we onze opdrachtgevers volledig ontzorgen.”