In drie weken tijd heeft De Klerk Waterbouw de remmingwerken van het Julianakanaal verwijderd. Een beste klus, gezien de verschillende lengten en soorten. Maar de grootste uitdaging was de locatie zelf. Bij het verwijderen mochten er geen gaten in de kanaalbodem gemaakt worden. Hoe het team van De Klerk dit heeft opgelost? Daarover vertelt Rolph Bolwerk, hoofd uitvoerder bij De Klerk Werkendam.
“Het Julianakanaal is geen onbekend terrein voor ons”, zegt Rolph. “Al in de beginfase, in 2013, hebben we diverse werkzaamheden uitgevoerd om het kanaal te verbreden daar waar geen ruimte was voor een natuurlijk talud, variërend van damwanden drukken en trillen, en combiwanden aanbrengen.” Afgelopen jaar mocht De Klerk weer in actie komen. In opdracht van Van den Herik-Sliedrecht zijn de remmingwerken bovenstrooms bij sluis Born gedemonteerd en verwijderd. Tussen vraag en uitvoering van het werk zaten slechts zeven weken inclusief de bouwvak. “Dankzij onze ervaring op het gebied van remmingwerken, de inzet van de juiste mensen en het feit dat we al bekend waren met de locatie, hebben we deze klus binnen het tijdsbestek geklaard.”
Het bedrijf uit Werkendam bestaat al 165 jaar en is specialist in constructieve waterbouw. Vanuit de verschillende vestigingen in Werkendam, Woudrichem, Amsterdam en Moerdijk werken vakkundige en gedreven medewerkers dagelijks aan mooie projecten in de (zee)havens van onder meer Amsterdam, Vlissingen, Terneuzen en Rotterdam. Dochteronderneming Labrujère in Middelburg is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige tak waardoor De Klerk een heel uitgebreid en compleet dienstenpakket aanbiedt.
Het drijvende remmingwerk in het Julianakanaal bestaat uit elf verschillende delen, waarvan het langste deel zo’n 100 meter is. “Slechts drie delen zijn identiek, de rest is allemaal verschillend qua afmeting. Met pontons en werkschepen hebben we afzonderlijke delen drijvend verwijderd, want niets is zo licht als drijvend materiaal. Het zware hijswerk kwam hierbij niet aan de orde. Vervolgens hebben we de delen gekoppeld aan het ponton en door de sluis gevaren waar ze nu tijdelijk op drijvende afmeerplaatsen liggen. Zodra Van den Herik de werkzaamheden afgerond heeft aan het Julianakanaal, plaatsen wij het remmingwerk weer terug op de juiste plek.”
Punt van aandacht was de positionering van het werkschip. Normaal verankert De Klerk spudpalen in de bodem, zodat het werkschip goed op z’n plek blijft. Benedenstrooms mochten er echter geen gaten in de bodem van het Julianakanaal gemaakt worden. “We hebben hier gekozen voor spudpalen met een stompe punt om het werkschip toch enige positionering te geven. Bij de terugplaatsing wordt dit ook weer een punt van aandacht, maar dan zowel beneden als ook bovenstrooms. Daarnaast is het de kunst om het juiste remmingdeel weer op de juiste plek te plaatsen om ze vervolgens aan elkaar te kunnen koppelen, vooral omdat ze allemaal verschillend zijn. Ter voorbereiding hierop hebben we voor de demontage een plan opgesteld, waarbij we ieder deel genummerd hebben.”
Over de samenwerking met Van den Herik is Rolph zeer te spreken. “Het is een bijzonder project en fantastisch mooi dat we hieraan mee mogen werken. Van den Herik is een no-nonsense bedrijf wat prettig werkt en waarbij ze ons vanaf dag één het vertrouwen heeft gegeven om de opdracht uit te voeren en hen te ontzorgen. Precies waar we goed in zijn. Niet voor niets, aannemer sinds 1859!”
Neem dan rechtstreeks contact op met De Klerk Werkendam.