Met grondwallen, een half verdiepte tunnel door het Lage Bergse Bos, geluidschermen en geluiddempend asfalt wordt de energieneutrale A16 Rotterdam een van de best ingepaste rijkswegen van Nederland. Het is ook een uiterst strak geregisseerd project. Voor de bouw van de 2,2 kilometer lange Rottemerentunnel bijvoorbeeld, wordt er momenteel in elf bouwkuipen tegelijk gewerkt. Met meer dan 100 (!) duikers levert DISA International een belangrijke bijdrage. Desondanks heerst er een serene rust onder en boven water.
Om te voorkomen dat het grondwater in de omgeving daalt, wordt de half verdiepte Rottemerentunnel in den natte aangelegd. Dat wil zeggen, na het aanbrengen van de damwanden zijn de verschillende bouwkuipen in den natte ontgraven. De duikers van DISA International maken vervolgens onder water de vloer van de tunnel, waarna de kuipen leeggepompt worden en combinatie De Groene Boog in den droge de buitenwanden en het dak bouwt. “Het is voor ons een immens groot project, dat qua planning ook nog eens overlap had met de Blankenburgverbinding, ook niet bepaald het minste project”, zegt Didier De Graaff, Managing Director van DISA International.
Na het ontgraven van de bouwkuipen tot zo’n 11 meter onder het maaiveld, zijn de duikers van DISA International begonnen met het schoonmaken van de damwandkasten en het vlak maken van de bodem tussen de GEWI-palen. “Samen met de engineers van De Groene Boog hebben we in het voortraject een concept bedacht waarbij de GEWI-staaf wordt ingevet, ingepakt met een PVC-buis en verankerd met een moer. Onze duikers hoeven dan slechts onder water de moer los te draaien en de buis te verwijderen waarna de stalen staaf bloot komt te liggen”, legt Marc Dröge, General Manager bij DISA International uit. De praktijk bleek echter weerbarstiger, zo ervoer John Penson, Operational Manager bij DISA International aan den lijve. “Het grout dat werd gebruikt voor het boren van de GEWI-palen bleek te hoog te zitten, dus ook de PVC-buis was helemaal ingepakt met grout. Vrijwel alle 6.000 palen hebben we daarom met 2.500 bar druk schoon moeten spuiten en voorzichtig moeten kraken. Op die manier komt de bovenste 7 centimeter van de staaf vrij, zodat de onderwaterbetonvloer die we aanbrengen vlak aansluit op de paal.”
Om de wapening van bouwkuip naar bouwkuip te laten doorlopen, werd een uniek concept bedacht dat niet eerder is vertoond. “In elke kuip is een verdieping in de bodem gemaakt tot 2,5 meter aan weerszijden van het tussenscherm. In deze verdiepte ligging storten we een ‘voorlaag’ beton. Daarop plaatsen we een stortafscheiding in de vorm van een framewerk waar stekken uitsteken in de richting van het tussenscherm”, legt Dröge uit. Penson vult aan: “Op de voorlaag na, wordt hier dus geen onderwaterbetonvloer gestort. Dat gebeurt pas later als de kuip is droog gepompt. Dan wordt het tussenscherm weggebrand, wordt er aanvullende wapening aangebracht en wordt het ‘stukje’ van 5 meter over de volledige breedte van de kuip alsnog volgestort. Een innovatieve oplossing waarmee wordt voorkomen dat de aannemer nadien moet boren en zagen om extra wapening aan te brengen.”
Na het schoonmaken van de GEWI-palen, wordt er een laag grind in de kuip aangebracht en plaatsen de duikers van DISA International de oplegbalken, dilatatiebalken en wapeningsnetten die met schotels worden verankerd aan de GEWI-palen. “Per bouwkuip gaat het om 26 rijen van 100 meter ‘broodjes’. Dat is dus alleen al 2,6 kilometer aan oplegbalken per kuip”, rekent Penson ons voor. In totaal wordt er straks voor 130.000 m3 aan onderwaterbeton gestort. “Ondanks dat we met meer dan honderd duikers actief zijn op de A16, is er van stress geen sprake. Iedereen weet wat hij moet doen”, zegt De Graaff. “Behalve de gestructureerde duikerinzet prijst combinatie De Groene Boog ook onze proactieve houding ten aanzien van veilig werken. En daar zijn we als organisatie best trots op, nog los van de mooie prestaties die onze duikers elke dag weer leveren.”