Met de batterij-elektrische eTGX, eTGS en eTGL, en binnen een jaar ook nog de waterstofaangedreven hTGX biedt MAN Trucks af-fabriek een breed gamma aan oplossingen om de transportsector te verduurzamen. Beide technieken zijn volgens Jacobjan Vermeiden, Manager Transport Solutions bij MAN Truck & Bus BV, complementair aan elkaar en cruciaal om de transitie te versnellen.
MAN zet met de hTGX in op innovatie, met ’s werelds eerste door een truckfabrikant zelf ontwikkelde waterstofverbrandingsmotor. Deze H45 is gebaseerd op de D38-dieselkrachtbron, maar dan opgeboord tot 16,8 liter. Met een vermogen van 520 pk en een indrukwekkend koppel van 2.500 Nm is het een krachtpatser voor de meest veeleisende toepassingen in bouw en infra, als ECO-Combi’s (LZV), tankvervoer en zwaar transport. De waterstoftruck heeft een actieradius van zo’n 600 kilometer en kan in slechts 10 tot 15 minuten volledig worden bijgetankt. Dit maakt het concept aantrekkelijk voor bedrijven die opereren in zware segmenten, waar elektrische aandrijving vaak tekortschiet.
Jacobjan benadrukt dat waterstof een oplossing biedt voor situaties waarin elektrische aandrijving niet praktisch is. “Elektrische portaalwagens zijn prima inzetbaar, maar bij zware opbouwen zoals betonmixers, kippers en autolaadkranen ontstaan al snel beperkingen. Hier biedt waterstof uitkomst”, legt hij uit. Bovendien weegt een accupakket gemiddeld 700 kg, waardoor een batterij-elektrische truck al snel 2,5 tot 3 ton aan laadvermogen verliest. Waterstoftrucks zijn lichter, wat voor specifieke toepassingen in de bouw of in het zwaar transport van materieel een doorslaggevend voordeel is.
Tegelijkertijd blijft MAN investeren in elektrische oplossingen. De eTGS en eTGX zijn ontworpen voor een scala aan transportbehoeften en garanderen een efficiënte omzetting van de beschikbare capaciteit naar energie. Begin 2025 breidt MAN het zero emissie aanbod uit met een 8×4 Tridem. Die asconfiguratie is ideaal voor toepassingen in de bouw, zoals kipperopbouw of afzetsysteem in combinatie met een laadkraan. Dit laat zien dat elektrificatie zich blijft ontwikkelen, zelfs in complexere voertuigen. Onderscheidend is verder de speciaal voor elektrische bouwtrucks ontwikkelde PTO (Power Take-Off). Waar veel fabrikanten alleen een zogenaamde elektrische PTO kunnen aanbieden, behoudt MAN daarnaast de conventionele mechanische PTO, aangedreven via de versnellingsbak, waardoor opbouwen eenvoudig en op dezelfde wijze kunnen worden aangedreven als bij dieseltrucks.
Het kiezen tussen elektrisch of waterstof is niet eenvoudig. “Kopers van een hTGX kiezen vooral voor flexibiliteit. Zij willen niet afhankelijk zijn van een stekker en rijden liever dan dat ze tussentijds bijladen. Voor zware toepassingen biedt de waterstoftruck bovendien een GVW van 50 tot 90 ton. Het bouwsegment vervult dan ook opnieuw een voortrekkersrol.” Jacobjan merkt op dat klanten vaak met interesse in een eTruck binnenkomen, maar uiteindelijk voor waterstof kiezen. Of andersom. “Dat verschilt per businesscase. Uiteindelijk draait alles om de beste oplossing voor de klant en MAN Truck & Bus vertolkt die adviesrol graag.”
Om ondernemers optimaal te begeleiden, heeft MAN een uitgebreid TCO-model (Total Cost of Ownership) ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven – zeker bij veelal vaste ritten – hun specifieke situatie simuleren, inclusief de impact van routeplanning, opbouw en belading. Die benadering helpt klanten om weloverwogen beslissingen te nemen en zodoende de overgang naar emissievrij transport soepeler te laten verlopen.
Hoewel de voordelen van duurzame technologieën duidelijk zijn, blijft de transitie complex. De druk op het stroomnet en een beperkte beschikbaarheid van waterstofstations maken het moeilijk om van de ene op de andere dag volledig over te schakelen. Ook de economische factor speelt een rol. Waterstoftrucks zijn nu eenmaal duurder in aanschaf en gebruik dan elektrische of dieseltegenhangers. Toch biedt MAN een realistische kijk op de toekomst, met een mix van technologieën.
Jacobjan verwacht dat de TCO van eTrucks rond 2030 concurrerend zal zijn met die van dieseluitvoeringen. Factoren zoals de vrachtwagenheffing vanaf 2026 en de verwachte stijging van de dieselprijzen en -accijnzen spelen hierbij zeker een rol. Toch blijven zuinige dieseltrucks voorlopig een reële optie. Op de korte termijn biedt het gebruik van HVO-biodiesel een haalbare manier om emissies te verminderen. Jacobjan waarschuwt dat bedrijven die nu voor zes jaar investeren in een dieseltruck mogelijk spijt krijgen en adviseert hen zich goed te laten informeren om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.
“Het streven van MAN is om samen met transportondernemingen te werken aan de beste oplossing voor specifieke behoeften, zonder concessies te doen aan duurzaamheid.” Met een breed scala aan innovatieve voertuigen en een klantgerichte benadering zet MAN Trucks de toon voor een duurzame transportsector. Elektrisch en waterstof blijken geen concurrenten, maar bondgenoten in de gezamenlijke missie om uitstoot te reduceren en een schonere toekomst mogelijk te maken.