Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Droog’ blussysteem bij OpenIJ: ontwerptechnisch heel bijzonder
De gietijzeren leidingen kunnen zakkingen door de flexibele verbindingen opvangen. Met een flensverbinding gaan deze over in het PE-grondleidingwerk.

‘Droog’ blussysteem bij OpenIJ: ontwerptechnisch heel bijzonder

Ze zijn door aannemersconsortium OpenIJ ingeschakeld voor de aanleg van het blussysteem bij de grootste zeesluis ter wereld, in IJmuiden. De Noordersluis is na bijna 100 jaar echt aan vervanging toe en krijgt een bijzonder blussysteem. 

Droog systeem

René Borgh, projectleider bij Aannemingsbedrijf QUALM, vertelt over het aparte droge systeem wat er is toegepast. “Een droogsysteem betekent zoveel als dat de leidingen niet altijd gevuld staan met water. Pas op het moment dat er water nodig is, worden de pompen gestart en de leidingen gevuld”, legt Borgh uit en vervolgt: “Dat betekent dat de leidingen leeg gedraind moeten worden als er geen water nodig is en de kleppen open staan als de leiding gevuld wordt. De uitdaging zit ‘m erin dat de kleppen dicht gaan op het moment dat de lucht uit het systeem is gedrukt en het bluswater daardoor het volledige systeem vult. Ontwerptechnisch heel bijzonder dus, ook omdat een deel van de 3,5 kilometer lange blusleidingen onder de sluis doorloopt. Op zo’n grootschalige wijze is dit nog niet eerder uitgevoerd. Maar het werd gevraagd door Rijkswaterstaat, en waargemaakt door QUALM.”

IMG 20210111 WA0009 kopiëren
GRE-leidingwerk inclusief afsluiters en GRE-windketel. “Uniek”, denkt René Borgh, “omdat er volgens mij nog nooit eerder een windketel in GRE gemaakt is.”

Unieke GRE-windketel

“Omdat de leiding, welke dubbel is uitgevoerd waarvan één als reserve, in eerste instantie onder de sluis doorloopt en volledig in beton is gegoten, zijn we in 2017 al begonnen op de bodem en hebben we in veel, heel veel fases met de betonstorten mee omhooggewerkt tot net onder het maaiveld. Zowel bij het binnen- als buitenhoofd van de sluis. Het geheel is later afgezonken naar de bodem waardoor het weer op het goede punt kwam om aan te sluiten op het horizontale gedeelte.” Borgh vertelt dat die werkzaamheden tot 2019 hebben geduur: “Toen kregen we de opdracht om ook het horizontale deel van de blusleidingen aan te leggen. Inclusief alle appendages, inbouw van de door OpenIJ gemaakte putten, de brandkranen, het leidingwerk en de afsluiters in het bedieningsgebouw. We hebben nagenoeg alles geleverd dus, behoudens de pompen in put één.” In de grond zijn PE-leidingen toegepast. Kunststof leidingen met een drukklasse van 16 bar. “In de putten hebben we GRE-leidingen inclusief afsluiters en GRE-windketels (als waterslagdempers) toegepast, een klasse beter en uniek. Het ontwerp vroeg rvs-leidingen, maar juist omdat er vanwege het droge systeem zeewater in loopt en het droog komt te staan, willen we het risico op corrosie zo klein mogelijk houden natuurlijk.” Ook dat is typisch QUALM: verder denken dan wat er gevraagd wordt en advies geven voor beter.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten