Naast de Van Brienenoordbrug en de Beneluxtunnel krijgt de Rotterdamse regio een derde cruciale connectie tussen noord en zuid: de A24 Blankenburgverbinding. De nieuw aan te leggen A24 is een vier kilometer lang tracé met een aaneenschakeling van technische bouwwerken. Een gesprek met beide uitvoeringsdirecteuren van bouwconsortium BAAK over de nieuwe, indrukwekkende verbinding. BAAK is een consortium van Ballast Nedam, DEME Group en Macquarie.
De nieuwe A24 in vogelvlucht van noord naar zuid: “Het nieuwe tracé begint met een verdiept knooppunt bij de A20, gevolgd door een verdiept tracé en daarna een landtunnel (Hollandtunnel), zodat het groene en weidse landschap intact blijft”, zegt Bart Meijer, directeur uitvoering van BAAK. “Vervolgens passeren we twee viaducten om een weg en een spoorlijn te kruisen, de waterkering en daarna het technische hoogtepunt: de 945 meter lange Maasdeltatunnel met aansluitend een bovengronds knooppunt met de A15. Kortom, met recht een bijzonder en voor ons als infra-aannemers een uitermate boeiend project.”
De Blankenburgverbinding verbetert de doorstroming van het verkeer, ontlast de bestaande infrastructuur en maakt zodoende het verkeersnetwerk betrouwbaarder. De regio Rotterdam wordt met deze nieuwe verbinding beter bereikbaar en dat draagt bij aan de groei van de Rotterdamse Haven en van Greenport Westland. “Gezien de projectgrootte en de complexiteit is het tracé door BAAK uitvoeringstechnisch in tweeën geknipt”, legt Meijer uit. “De Maasdeltatunnel beschouwen we als een project op zich, terwijl de bouw van alle overige kunstwerken en aansluitingen, inclusief verbreding van de A20 en A15, gezamenlijk het tweede ‘deelproject’ vormen. Uniek is dat de verbinding in feite twee gezichten heeft: ter hoogte van de A20 ligt het nieuwe tracé grotendeels verdiept en gaat op in het landschap. Aan de industriekant (zuidzijde) is het beeld volledig tegenovergesteld met grote fly-overs en kunstwerken boven het maaiveld.”
De aanleg van de Blankenburgverbinding is door Rijkswaterstaat ‘verpakt’ in een DBFM-contract. BAAK is dus niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering, maar ook voor het onderhoud over een periode van 20 jaar. “Rijkswaterstaat heeft de markt uitgedaagd om een slim ontwerp te bedenken met zo min mogelijk hinder voor de omgeving”, zegt Robbert de Groot, directeur uitvoering van BAAK. “Daarin zijn we goed geslaagd. Zo hebben we een tijdelijke logistieke route aangelegd, is in de beginfase direct de onderdoorgang met de Hoekse Lijn gerealiseerd en wordt het merendeel van de grondstoffen aangeleverd via het water aan een nieuw gerealiseerde kademuur. Door de Maasdeltatunnel op te knippen in slechts twee moten in plaats van zes in het oorspronkelijk ontwerp van Rijkswaterstaat, wordt een enorme winst geboekt voor de Rotterdamse haven. Het leidt immers tot fors minder stremmingen van de vaarweg. Bijzonder en uitdagend is bovendien dat we beide elementen van de afzinktunnel op ons eigen terrein bouwen. Aan beide kanten van de rivier maken we boven de toerit van de tunnel een dokvloer. Hierop realiseren we de 200 meter lange zinkelementen.”
De Blankenburgverbinding is dus met recht een project met veel variatie, resumeert De Groot. “Eigenlijk alle disciplines die je in ons boeiende vak tegen kunt komen, zijn verenigd in dit project. Dat maakt het project uitermate spannend en uitdagend; echt een ‘one of a kind’.” Volgens planning wordt de A24 Blankenburgverbinding in 2024 in gebruik genomen.