Alleen werken komt vaker voor dan je zou verwachten, ook in de infra. Want als machinist van een bouwmachine of materieelinspecteur sta je er soms alleen voor. Wist je dat een LMRA, een korte risicobeoordeling die je uitvoert voordat je de werkplek betreedt en aan je werkzaamheden begint, dan verplicht is? De workshop ‘alleen werken’ van Aboma Inspections tijdens de Machinistenscholingsdagen in Harderwijk opende dan ook vele ogen.
Onder alleen werken wordt verstaan: het verrichten van werkzaamheden buiten de directe gehoorsafstand en/of het gezichtsveld van collega’s of leidinggevenden. “Het risico dat daarbij komt kijken is niet per definitie groter dan wanneer je met één of meerdere collega’s op pad bent, maar omdat je moederziel alleen aan het werk bent, ben je aan de goden overgeleverd als er wat gebeurt”, zegt Mario Rovers van Aboma Inspections. “Een werkgever zal zich dus altijd moeten afvragen of het strikt noodzakelijk is om een bepaalde activiteit door één persoon met één machine te laten uitvoeren. Je zou ook twee bemande machines kunnen inzetten. Dan is het werk eens zo snel klaar én heb je alle gevaren van alleen werken weggenomen.”
Is het niet mogelijk om een bepaalde klus met meerdere personen uit te voeren, dan dien je alle gevaren te onderkennen en weg te nemen. “En de machine die je inzet af te stemmen op de werkzaamheden die je gaat uitvoeren”, zegt Allard Schonewille van Aboma Consultancy. “Is de betreffende machine geschikt voor alleen werken of kun je beter een andere machine inzetten die bijvoorbeeld wél een automatisch smeersysteem heeft. Dan voorkom je val- en klemgevaar.” Mario geeft een ander voorbeeld: “Bij het vegen van een sloot bestaat de kans dat je een wespennest tegenkomt. Zorg dan voor een EPI-pen aan boord, mocht de machinist allergisch zijn voor een wespensteek, is er geen nood aan de man.”
Sowieso is het invullen van een LMRA verplicht voordat je alleen aan de slag gaat, benadrukt Mario. “De werkgever dient de werknemer immers een veilige werkplek te bieden. Een LMRA is feitelijk een korte risicobeoordeling en hoeft niet langer dan een minuut te duren. Vraag jezelf bovendien af of je wel in staat bent alleen op pad te gaan. Ben je ’s morgens opgestaan met pijn op je borst, last van je arm of voel je je gewoon niet fit, laat dan iemand anders alleen gaan. En als je dan alleen op pad bent, ben er zeker van dat je de juiste hulptroepen kunt inschakelen, mocht er iets gebeuren. Denk aan een man-downsysteem met alarmknop of een permanente verbinding via een bodycam of ander open kanaal.”
Volgens Allard is het verstandig om personen met epilepsie niet alleen te laten werken. “Ook bij medicijngebruik zal je de juiste afweging moeten maken. De bouw- en infra is een sector van doeners, maar soms is het verstandig om even pas op de plaats te maken.” Mario kan dat beamen. “Tijdens onze workshops over alleen werken op de Machinistenscholingsdagen hebben we veel ogen geopend. Iedereen herkende zich in de voorbeelden. Het is een onderbelicht onderwerp dat heel erg wordt onderschat.” Allard: “Alleen werken komt vaker voor dan je denkt, ook bij grote infraprojecten. Je rijdt met een bouwmachine verder het project in en hebt vaak niet door dat je niet meer onder toezicht werkt. Ook dan gelden de regels van alleen werken.”
De maatregelen die je moet nemen om veilig alleen te kunnen werken, verschillen per situatie en project. “Je moet jezelf te allen tijde afvragen: kan ik het werk veilig uitvoeren en op het moment dat het onveilig wordt, kan ik mezelf dan redden”, legt Mario uit. Allard vult aan: “Het V&G-plan moet dan ook projectspecifiek uitgevoerd worden, en niet kopiëren en plakken van vorige werkzaamheden. En als de LMRA niet klopt, leg het werk dan stil. Gebruik vooral je gezond boerenverstand en check de Abomafoon voor een controlelijst bij alleen werken.”