De noodzaak van klimaatadaptatie wordt steeds urgenter. Gemeenten en ingenieursbureaus staan voor de uitdaging om waterbeheer toekomstbestendig te maken, en dat binnen de beperkingen van stedelijke ruimte en regelgeving. Wateroverlast, hittestress door droogte en vervuiling leiden tot schade aan de infrastructuur, bodemverontreiniging en een verminderde waterkwaliteit. Dat vraagt om innovatieve oplossingen en gedegen advies. Lars Emans, projectadviseur klimaatadaptatie bij TBS-SVA, is dagelijks onderweg om zijn kennis te delen en klanten te helpen met praktische oplossingen.
“Veel gemeenten weten dat ze met klimaatadaptatie aan de slag moeten, maar weten niet precies hoe”, begint Lars. “Ze hebben te maken met uitdagingen zoals druk op de ondergrondse ruimte, wisselende grondwaterstanden en beperkte budgetten. Daarnaast spelen strengere milieueisen en de behoefte aan toekomstbestendige infrastructuur een grote rol. Bovendien is elk project anders, wat vraagt om een specifieke aanpak.” Om inzicht te geven in de mogelijkheden en oplossingen, bezoekt hij gemeenten, ingenieursbureaus en landschapsarchitecten door heel Nederland.
Bij presentaties gaat hij in op de veranderende regelgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW), die vanaf 2027 eist dat projecten geen negatieve invloed meer mogen hebben op grond- en oppervlaktewater. “Ik laat zien waar rekening mee gehouden moet worden en welke innovatieve oplossingen er beschikbaar zijn”, legt Lars uit. “Vaak beseffen klanten niet dat afvoer van water ook vervuiling met zich meebrengt. Infiltratiepakketten en wadi’s raken vervuild, waardoor schadelijke stoffen in het milieu terecht kunnen komen. Daar kunnen we met AquaCare innovatieve oplossingen voor bieden.”
Het AquaCare-programma van TBS-SVA biedt een breed scala aan klimaatadaptieve producten. Op InfraTech 2025 presenteerde TBS-SVA deze oplossingen samen met DDC AquaCare en IE Systems. “Voor DCC was dit de eerste beurs onder de naam DDC AquaCare en het AquaCare-programma is hiermee echt losgetrokken”, vertelt Lars. “We merkten veel animo, vooral vanuit gemeenten en ingenieursbureaus. De vraag is er, wij kunnen daarop inspelen.”
Producten als de Mini Rain Garden, de Cycloonfilterputkolk en de Gully Box trokken veel belangstelling. “Deze producten combineren filtratie, buffering en infiltratie”, legt Lars uit. Als voorbeeld noemt hij de Mini Rain Garden: een oplossing die de drie elementen grijs (een robuuste betonbak), groen (beplanting met substraat dat bijdraagt aan reiniging en biodiversiteit) en blauw (het beheer van regenwater). “Dit samenspel zorgt voor een doordachte en efficiënte aanpak van waterbeheer in stedelijke gebieden. Bovendien is de Mini Rain Garden modulair, verplaatsbaar en herbruikbaar. Dat maakt het een toekomstbestendige oplossing, zeker bij veranderende infrastructuur.”
De Gully Box is een ander innovatief product. “Dit is een infiltratiepakket dat volledig inspecteerbaar en reinigbaar is, en geschikt voor de zwaarste verkeersklasse met slechts 35 cm grondbedekking. Zelfs bij hoge grondwaterstanden biedt dit mogelijkheden. Dankzij de robuuste constructie en het efficiënte ontwerp is het in te passen in zowel nieuwe als bestaande infrastructuur.”
De aanpak van AquaCare volgt een logische stapeling van maatregelen: eerst wordt regenwater gezuiverd, vervolgens gefilterd, daarna gebufferd en geïnfiltreerd. Ook wordt er gekeken naar de controle en het onderhoud van de systemen. “Door deze gelaagde aanpak voorkomen we verontreiniging en benutten we water optimaal”, licht hij toe.
Naast fysieke producten biedt TBS-SVA ook kennis en advies. Dankzij de samenwerking met DDC AquaCare kunnen nu ook capaciteitsberekeningen voor infiltratiepakketten worden gemaakt. “We hebben een online platform ontwikkeld dat binnenkort vrij toegankelijk wordt. Zo kunnen klanten zelf berekeningen maken en onderbouwde keuzes maken. Dit geeft hen de mogelijkheid om vroeg in het ontwerptraject de juiste oplossingen te selecteren en integreren in hun plannen”, voegt hij eraan toe.
De innovaties van TBS-SVA blijven niet onopgemerkt. Eén van hun nieuwste producten is genomineerd voor de Stichting RIONED Innovatieprijs 2024. “Dat is een mooie bevestiging van onze rol als koploper in innovatieve oplossingen”, vindt Lars.
Met de AquaCare-microsite, het groeiende aanbod van duurzame waterbeheeroplossingen en de samenwerking met DDC AquaCare zet TBS-SVA een nieuwe standaard in de sector. “Onze producten en adviezen helpen klanten écht verder. En als ze specifieke vragen hebben? Dan kom ik gewoon langs. Samen kijken we naar de beste oplossing voor hun situatie”, zegt hij tot besluit.
Neem dan rechtstreeks contact op met TBS-SVA GROEP.