Bij de verbreding en verdieping van het Julianakanaal wordt heel veel grond en stenen afgegraven, zo’n 1.400.000 ton in totaal. Al dit materiaal moet afgevoerd worden. Om dit met zo min mogelijk hinder voor de omgeving te doen, is een tijdelijke transportbrug aangelegd. Dankzij deze brug blijft de Obbichterweg tijdens de werkzaamheden open voor verkeer. De fundatie voor deze brug is gemaakt en aangebracht door De Vries Werkendam.
“De ondergrond in Limburg en die van het Julianakanaal is heel anders dan elders in Nederland”, legt Jorrit Smeets uit, directeur van De Vries Werkendam. “Dat vraagt de nodige expertise en vakmanschap. Reden waarom Van den Herik-Sliedrecht ons heeft ingeschakeld. Vanwege de tijdsdruk zochten zij een betrouwbare partij waarvan ze weten dat die kwaliteit levert en snel kan schakelen.” De expertise van De Vries Werkendam ligt in de beton- en waterbouw. Ze zijn thuis in de bouw van kademuren, oeverconstructies, sluizen, bruggen en (speciale) betonconstructies. Daarnaast heeft het bedrijf twee andere aanvullende disciplines, namelijk verankeringen (onder de naam De Vries Titan) en voorspanningstechniek (onder de naam De Vries VSP).
Om terug te komen op de ondergrond van het Julianakanaal: de grond is hard en enigszins onvoorspelbaar. “Dat was voor ons één van de uitdagingen. Daarom hebben we gekozen voor een zwaardere funderingsconstructie om geen risico te lopen op eventuele verschuiving of verzakking”, legt projectleider Gerard van der Stelt uit. “Van den Herik heeft het ontwerp gemaakt van de tijdelijke transportbrug. De fundatie bestaat uit twee maal vier buispalen met daar bovenop een staalconstructie. De palen hebben een diameter van 76 centimeter en 92 centimeter. De palen zijn middels een machine met een zwaarder en overgedimensioneerd trilblok in korte tijd de grond in getrild. Eveneens vanwege de enigszins onvoorspelbare en harde ondergrond hebben we dit zwaardere trilblok ingezet.”
Nadat de palen in de grond aangebracht waren, heeft Van den Herik de palen gevuld met beton. Vervolgens heeft De Vries Werkendam de stalen balken erop gelast. “Het laswerk moest uiterst nauwkeurig gebeuren, onder executieklasse 3, vanwege de brug die erop moest en de aan het ontwerp gestelde eisen. Dit vraagt om vakmanschap. De constructie hebben wij in onze eigen werkplaats voorbereid, conform de geldende lasnorm NEN 1090.” Voorafgaand aan de plaatsing van de brug, is een grondonderzoek gedaan. Dit was tevens nodig om de brug te kunnen ontwerpen. “Op basis van dit ontwerp rollen er bepaalde specificaties uit voor de omvang van de buispalen en draagconstructie. Die informatie hebben wij ook weer nodig om te bepalen welke krachten nodig zijn voor het aanbrengen van de fundatie.”
Het werk aan het Julianakanaal was een relatief kleine klus voor De Vries Werkendam. “Maar”, zo vertelt Jorrit, “wel een klus die onder tijdsdruk stond en waarbij kwaliteit voorop stond. De samenwerking met Van den Herik verloopt altijd heel goed. Wij vullen elkaar perfect aan qua specialismen, dat geeft een hele mooie synergie.”