Nagenoeg alle machines die ingezet worden voor het ontgraven en aanbrengen van de stortstenen in het Julianakanaal zijn voorzien van Trimble Earthworks machinebesturing. Dankzij de grote nauwkeurigheid van dit systeem zien machinisten exact wat ze (moeten) doen. Niels Timmermans, productspecialist bij SITECH vertelt hoe Trimble-machinebesturing bijdraagt aan een efficiënt graafproces van het kanaal.
De meeste bedrijven kennen SITECH als de Trimble-dealer voor de machinebesturing. Ze leveren GPS-systemen, meetsets en alle software en bijbehorende cloudoplossingen. Zo ook voor de verruiming van het Julianakanaal. Hiervoor zijn de machines uitgerust met Trimble-machinebesturing, van graafmachine tot bulldozer. Niels: “Trimble-machinebesturingssystemen helpen aannemers het werk sneller te voltooien met minder nabewerking, uitzetten en maatvoeringscontrole. Bij de verruiming van het Julianakanaal doen we dit in samenwerking met PS Survey, een klant van ons en verantwoordelijk voor de maatvoering van het project. Zij hebben de ontwerpen gemaakt voor de machinebesturing. De vraag was echter Hoe ga je dit allemaal inrichten? Wij hebben hier een plan voor geschreven. Dit is ook hoe onze diensten en producten nog beter tot hun recht komen: op voorhand meedenken over de machinebesturing, zodat je het proces optimaal kunt inrichten.”
Bij de verruiming van het Julianakanaal zijn zo’n 60 GPS-machines aan het werk. Hiervan zijn er 55 uitgerust met Trimble-machinebesturing. Er zijn volgens Niels op dit moment maar weinig projecten waar zoveel machines tegelijk aan het werk zijn. “Als het gaat om machinebesturing stel je een aantal prioriteiten om het project zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Voor het op hoogte brengen van het Julianakanaal was met name de nauwkeurigheid erg belangrijk. Daarop hebben wij besloten om met drie basisstations te werken. Het werk aan het Julianakanaal is ook in drie werkvakken verdeeld, dus ieder werkvak heeft een eigen basisstation. Voordeel hiervan is dat de continuïteit van de data altijd gewaarborgd is. Stel dat één basisstation uit zou vallen, dan kunnen we altijd terugvallen op een ander basisstation.”
Een tweede belangrijke vereiste was de datatransfer van en naar de machines. Trimble werkt met de cloudomgeving Worksmanager. Hierdoor heb je de mogelijkheid om als hoofdaannemer zogenaamde partnerschappen aan te gaan met je onderaannemers die de machines leveren. “Zodoende waren alle machines al aan elkaar gekoppeld in de cloud via de Worksmanager, nog voordat ze op het project ingezet werden. Dus op dag één konden de machinisten direct aan het werk, omdat zij beschikten over het meest actuele 3D-ontgravingsmodel. Waar onze helpdesk normaal veel telefoontjes krijgt op een eerste werkdag, omdat machinisten moeten wennen aan het systeem, bleef het nu heel rustig. Geen stilstand of oponthoud dus en dat bespaart veel tijd en kosten. Bijkomend voordeel van de Trimble Worksmanager is dat een ontwerp ook direct geactualiseerd wordt bij een mogelijke wijziging. De machinist krijgt hier direct een melding van. De kans op fouten door het werken met een verouderd ontwerp is dus ook zeer minimaal.”
“Voor ons is het Julianakanaal een voorbeeldproject, omdat wij al op voorhand mee hebben kunnen denken. Machinisten kunnen iedere ochtend meteen aan de slag zonder gezeur en stilstand, dat zorgt voor efficiënter, beter en vooral leuker werk.”
Neem dan rechtstreeks contact op met SITECH Nederland BV.