Sarens heeft een raamcontract met bouwcombinatie De Groene Boog voor alle reguliere kraan- en transportdiensten bij de A16 Rotterdam. Voor sommige kunstwerken is extra zwaar hijswerk of speciaal transport benodigd. Ook daarmee weet het van origine Belgische familiebedrijf wel raad. Dat werd recent tijdens het lange Hemelvaartweekend maar weer eens bevestigd. Sarens stond in voor het inrijden van de betonnen trogligger van het viaduct dat onderdeel uitmaakt van de nieuwe oprit vanaf de Hoofdweg (KW52B) en heeft aansluitend de hulpbrug in de A16 richting het noorden in positie gebracht (TK59).
Vanuit het raamcontract met De Groene Boog zijn we al vanaf het begin van het project betrokken bij de A16 Rotterdam en hebben in die hoedanigheid ook aan de bouwkuip gestaan, begint Willem Ditmer, projectmanager bij Sarens. “Specifiek voor het lange Hemelvaartweekend zijn we gevraagd om mee te denken over het transport van KW52B en van daaruit kwam ook het inrijden van de hulpbrug TK59 ter sprake. Omdat de A16 dat weekend toch werd afgesloten, heeft De Groene Boog van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze werkzaamheden te combineren. Als internationaal opererend kraanbedrijf zijn wij altijd in staat om het benodigde materieel te mobiliseren.”
KW52B is op een voorbouwlocatie naast de A16 gebouwd op tijdelijke landhoofden. “Het betreft een gebogen betonnen trogligger van ruim 1.500 ton”, zegt Willem. “Het was onze taak om het object eerst richting de A16 te manoeuvreren en het gevaarte vervolgens circa 500 meter in noordelijke richting te transporteren, om het daar op de twee definitieve landhoofden te positioneren.” Sarens heeft daartoe twee sets SPMT’s (Self-Propelled Modular Trailers) voorbereid en deze uitgerust met hydraulische cilinders. “Allereerst zijn de SPMT’S onder het kunstwerk gepositioneerd, vervolgens is de ligger losgedrukt van de tijdelijke landhoofden en zijn we langzaam naar de A16 gereden. Eenmaal op de snelweg werd er koers gezet in noordelijke richting.” Om te voorkomen dat het gevaarte zou wegzakken, is de ondergrond op de voorbouwlocatie en de berm op voorhand afgegraven en draagkrachtig gemaakt. Op de snelweg is gebruik gemaakt van stalen rijplaten om het asfalt te beschermen. “Het asfalt is ‘an sich’ vrij sterk, maar niet geschikt voor het manoeuvreren met onze SPMT’s. Dat veroorzaakt putvorming.”
Voor deze operatie heeft Sarens twee identieke sets van 52 aslijnen ingezet. “Op één aslijn zitten vier wielen, dus dat betekent 208 wielen per kant”, zo rekent Willem ons voor. SPMT’s zijn moduletrailers met standaard 4, 5 of 6 aslijnen. Ze zijn zo ontworpen dat ze in een zeecontainer passen en dus de hele wereld overgestuurd kunnen worden. En dat doet Sarens dan ook. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Het bedrijf heeft ruim 3.000 aslijnen in bezit, maar heeft voor het inrijden van KW52B een beroep moeten doen op moduletrailers van een derde partij. “De modules kunnen in theorie onbeperkt gekoppeld worden naar gelang de behoefte. De aandrijving komt vanuit een separaat powerpack die energie genereert om te rijden, sturen en heffen. Alle modules zijn behalve mechanisch ook elektrisch- en datagekoppeld. Dat laatste is nodig om de verschillende stuurprogramma’s over te brengen. Die stuurprogramma’s zijn zodanig te configureren dat we in principe elke manoeuvre kunnen uitvoeren die nodig is. Dat is het grote voordeel van dit type trailers.”
Terug naar de A16 Rotterdam. Op de snelweg is de betonnen trogligger sturend naar de definitieve positie gereden met een snelheid van 3 km/h. “Eenmaal in positie hebben we de ligger laten zakken op de landhoofden. De hele exercitie vanaf het oppakken op de voorbouwlocatie tot het neerleggen in de definitieve situatie heeft 3 uur en 15 minuten geduurd”, zegt Willem. “De twee sets SPMT’s waren onderling gekoppeld met schoren. Een bewuste keuze. Eén trailercombinatie stond recht onder het kunstwerk, de andere met een hoekverdraaiing vanwege de gebogen ligger. Dat verschil kunnen we in de computerbesturing van de SPMT’s aangeven, maar als je er toch iets naast zit, kan dat gevolgen hebben. Met het schoorsysteem ertussen weten we zeker dat de trailers gelijk blijven. En dat is ook gebleken. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag om 13:30 uur zat onze taak erop. Althans voor wat betreft kunstwerk KW52B, want er stond nog een kunstwerk op ons te wachten.”
Een dag later was inderdaad TK59 aan de beurt. “In overleg met De Groene Boog hebben we besloten om voor deze operatie andere sets SPMT’s in te zetten”, vervolgt Willem. “Ten eerste vanwege het planningsrisico. Mocht het transport van KW52B om wat voor reden vertraging oplopen, wil je niet dat het gevolgen heeft voor het inrijden van hulpbrug TK59. Daarnaast was de ruimte die we hadden op de Hoofdweg voor het inrijden van TK59 zeer beperkt. Dan wil je geen extra transportacties moeten uitvoeren.” Hulpbrug TK59 bestaat uit vier delen (met een maximumgewicht van 285 ton per deel) en is door Civiele technieken deBoer voorgebouwd op een terrein in de oksel van afrit Prins Alexander aan de A16. Willem: “Ook de grondslag hier was niet optimaal. Daarom is ervoor gekozen om de elementen boven onze SPMT’s te schuiven, zodat De Groene Boog de grond slechts over een beperkte oppervlakte hoefde te verbeteren.”
In de week voorafgaand aan het Hemelvaart-weekend heeft Sarens met twee mobiele kranen van 700 en 650 ton eerst de prefab landhoofden (met een maximumgewicht van 100 ton) van TK59 geplaatst. “In die week zijn ook alle voorbereidingen getroffen om het inrijden zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Zo lagen er twee brugdelen klaar voor vertrek op de SPMT’s en twee op de schuifconstructie. We moesten namelijk de brugdekken eerst opvijzelen en in positie weer afvijzelen, omdat het dek over de nieuwe landhoofden ingereden moest worden. Daarvoor hebben we de SPMT’s uitgerust met vijzeltorens”, legt Willem uit. “Ook deze operatie is perfect verlopen. Ondanks dat we iets later zijn gestart vanwege problemen met opkomend grondwater, hebben we gedurende het inrijden nog wat tijd ingehaald. Dat is de kwaliteit waar we voor staan. Samen met de opdrachtgever het beoogde resultaat bereiken. Met dank aan ons omvangrijk assortiment aan hulpmiddelen en een gigantische kranenvloot wereldwijd.”
De SPMT’s die gebruikt zijn bij het inrijden van TK59 zijn direct na het project op transport gegaan naar Frankfurt am Main voor de volgende klus. “We rijden momenteel ieder weekend wel een brug in”, zegt Willem. Maar ook op de A16 Rotterdam zal Sarens vanuit het raamcontract nog de nodige kraandiensten verzorgen de komende tijd.