Aannemerscombinatie Sassevaart bouwt de twee sluishoofden van de Nieuwe Sluis Terneuzen in een bouwkuip. De betonnen buitenstructuren van de sluishoofden worden ‘rechtstreeks’ tegen de bouwkuipwanden (diepwandpanelen) gestort. Om beide constructies te scheiden en onafhankelijk van elkaar te kunnen laten bewegen, wordt gebruik gemaakt van de unieke eigenschappen van EnkaDrain CK20. Een multifunctioneel geocomposiet en in deze toepassing met recht een wereldwijd toonaangevende oplossing.
Enka Solutions heeft een breed portfolio EnkaDrain geocomposieten voor verticale en horizontale applicaties, zoals drainage, vibratiedemping en in dit geval dilatatie. Deze producten zijn toepasbaar in zowel bouw- als civieltechnische projecten, bijvoorbeeld langs kelderwanden, bij brughoofden en in tunnelbouw. “De specifieke bouwmethodiek van de sluishoofden vroeg om een uniek product”, begint Kennard van Malenstein, Sales Manager Enka Solutions bij Low & Bonar. “Er was relatief weinig ruimte om te bouwen. Traditionele methodes tussen de twee constructies waren daarom geen optie. De alternatieve oplossing moest in een lange functionele levensduur voorzien vanwege de verwachte langdurige zettingsperiode en vervorming. Er diende daarbij rekening te worden gehouden met het uitbuigen van de bouwkuipwanden na droogzetting, en met een druk van 50 kN/m2 bij het storten van de 24 m hoge betonnen constructie.”
“In overleg met de aannemerscombinatie en na uitgebreide berekeningen en proeven om de werking in deze unieke toepassing te simuleren, is gekozen voor EnkaDrain CK20 als de juiste oplossing”, vervolgt Van Malenstein. “EnkaDrain CK20 is uiterst veelzijdig qua toepassingsmogelijkheden en beantwoordde aan de behoeftes van de klant. Dit type EnkaDrain bestaat uit een 20 mm zeer stabiele kern van onze Enka-technologie, die aan één zijde is voorzien van een waterdoorlatend geotextiel en aan de andere zijde van een speciale PVC-folie. EnkaDrain is licht van gewicht en daarom snel en eenvoudig te installeren tegen de tot 24 meter hoogte reikende wanden. Het fungeert hier als verloren bekisting en waarborgt blijvende dilatatie. Tijdens de installatie is de PVC-folie naar binnen gericht. De PVC-laag voorkomt doordringen van betonmelk tijdens het storten van de betonnen constructies van de sluishoofden waardoor er geen ‘hard’ contact tussen die twee constructies kan ontstaan. Door de stabiele, maar toch flexibele kernstructuur biedt het geocomposiet ruimte voor vervorming (z-richting). Tegelijkertijd is het compressiebestendig en in staat om de verwachte druk van 50 kN/m2 op te vangen, waardoor de buiten- en binnenwandconstructie ook bij zetting en vervorming geen contact met elkaar zullen krijgen.”
In totaal heeft Low and Bonar inmiddels ruim 12.000 m2 aan EnkaDrain CK20 geleverd voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. “Op wens van de aannemerscombinatie hebben we maatwerkrollen in deelleveringen geleverd om snijverliezen tot een minimum te beperken.” Low and Bonar is overigens ook betrokken geweest bij het andere mega-sluiscomplex dat recent in Nederland is opgeleverd. “Voor de Zeesluis bij IJmuiden hebben we in nauwe samenwerking met Geopex, ingenieurs van de Baggerij en projectmanagers van OpenIJ, speciale zinkstukken ontwikkeld waarin onze EnkaDrain ZB 350 geïntegreerd is om bij eventuele extreme onderdruk het opkomend grondwater onder het colloïdaal beton te kunnen transporteren naar de daarvoor bedoelde uitstroomopeningen. Ook hier werd een aangepaste maatvoering geleverd. We denken altijd graag mee en leveren voor elk project passende oplossingen”, besluit Van Malenstein.