Zo ook bij dit project in Wormerveer, waar Kandt op een lastig te bereiken locatie over een lengte van 150 meter een stalen damwandscherm heeft aangebracht. In opdracht van hoofdaannemer K_Dekker bouw &infra is voor ProRail het baanlichaam en talud naast het spoor hersteld en stabiel gemaakt, waarna het spoor weer in gebruik is genomen.
“Op zich is het aanbrengen van de damwand regulier werk voor ons bedrijf”, zegt Bastiaan Verheul, projectleider bij Kandt. “Maar hier is het toch net even iets anders dan anders. De beperkte ruimte buiten de spoorstrook, het feit dat de werklocatie uitsluitend te bereiken is via het spoor en de tijdsdruk van de geplande buitendienststelling maken het uitdagend. Maar onze aanpak, kennis en expertise in combinatie met ons specifieke machinepark sluiten daar naadloos op aan.”
“Elk project is uniek qua situatie, complexiteit en uitdagingen. Maar altijd bieden wij een passende oplossing. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel”, vervolgt Verheul. “In de aanbestedingsfase hebben we meegedacht over de wijze waarop dit project het beste aangepakt zou kunnen worden. Door vroegtijdig de risico’s in beeld te brengen en mee te denken in oplossingen, doe je daar je voordeel mee in een later stadium van het proces.” Dus werd de locatie zorgvuldig in beeld gebracht, zijn er goed doordachte plannen gemaakt, is er een werklocatie opgebouwd en het logistieke deel eromheen uitgewerkt. “Vooral daar zat een uitdaging”, zegt Verheul. “Daar komt onze ervaring in spoorwerken goed van pas.”
“Gedurende de periode voorafgaand aan de buitendienststelling, zijn zowel hoofdaannemer K_Dekker, als het team van Kandt volop bezig geweest om de voorbereidende werkzaamheden te treffen. Op 900 meter afstand uit de werklocatie is bij een bestaande overweg een inzetplaats gemaakt, waarvan de werklocatie over het spoor te bereiken was. De aan-/afvoerroute liep deels langs een reizigersperron van een station. Op de werklocatie was aan één zijde van de spoordijk een sloot met daarachter dichte bebouwing en aan de andere zijde van de spoordijk een weiland, wat niet bereikbaar was. Het benodigde materiaal en materieel is vanaf de inzetplaats in een treinvrije periode aangevoerd over het spoor. Daar hebben we eigen spoormaterieel voor beschikbaar.”
De werkzaamheden hebben plaatsgevonden in een 104 uur durende buitendienststelling eind februari. “Dat klinkt als een relatief lange treinvrij periode”, zegt Verheul, “maar het is cruciaal dat de werkzaamheden van de verschillende disciplines die elkaar opvolgen, elkaar niet beïnvloeden. Dan vraag je best veel van mens en machine, als die zo lang achter elkaar door moeten werken. Ook het materieel moet hier op afgestemd zijn. De KSC926 van Kandt is een specifieke machine, die met eigen spoormaterieel van de inzetplaats naar de werklocatie vervoerd kon worden. “Ondanks de geringe fysieke ruimte en het steile talud, kon de damwand vlot, efficiënt en op een verantwoorde manier worden aangebracht.” Verheul geeft aan dat de goede onderlinge samenwerking heeft bijgedragen aan het eindresultaat. “Iedereen die op de werkplek actief was, van ProRail en hoofdaannemer K_Dekker tot de andere onderaannemers en stakeholders zoals kabel- en leidingbeheerder, de grondwerker en de bovenleidingploeg, hebben constructief samengewerkt. Ieder heeft vanuit zijn eigen specialisme de benodigde vakkennis ingebracht.” Verheul besluit: “Het is mooi om te zien hoe er tijdens een buitendienststelling een gezamenlijk doel wordt nagestreefd en de bereidwilligheid om elkaar te helpen groter is dan normaal. Zo kun je doen wat er gedaan moet worden binnen tijd en budget en kom je tot een mooi eindresultaat waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.”